În următoare 3 minute vei afla:

– De ce să aranjezi produsele în congelator, în frigider și în cămară exact ca la magazin
– Ce trebuie să cuprindă un plan de urgență alimentar.  


Analizele financiare arată că banii pe care-i dăm pe mâncare sunt o cheltuială semnificativă din venitul nostru lunar. Oricât ne dorim să fim mai organizați, partea asta de planificare poate fi stresantă, obositoare, derutantă uneori, când nu știi cum să începi și ce să planifici. Apoi, există riscul ca în final să nici nu funcționeze. Din acest motiv, îți propun câteva idei simple de planificare care chiar funcționează. 

Planifică mesele în funcție de preferințele celor din casă!

Este frustrant când stai ore întregi la cuptor să testezi rețete pe care încerci să le duci la capăt cu succes și apoi să vezi că soțul plimbă mâncarea prin farfurie și întreabă ce mai e prin frigider sau copiii nici măcar nu gustă. Chiar nu are sens să te obosești degeaba și să arunci mâncare.

 Îți vine să comanzi mâncare pentru totdeauna, dar portofelul tău nu e de aceeași părere cu tine. Cum să faci să împaci pe toată lumea? Fă o listă cu mâncărurile pe care toată familia le consumă și apoi fă meniul rotind aceste mâncăruri. 

Dacă dorești să adaugi alimente noi în meniu, strecoară-le printre celelalte și fă-o pas cu pas. Adu produsele noi sau meniul nou alături de mâncăruri cunoscute, astfel încât să nu pierzi prea mulți bani dacă în final rețeta ta nouă va fi refuzată. 

Pentru copii e bine de știut că gusturile lor se schimbă, așa că întreabă-i ce au mâncat la grădiniță, la școală, la petreceri, când au fost în vizită undeva și dacă auzi că au gustat ceva nou, poți propune să faceți și voi acasă, așa poți să crești meniul și gama de produse consumate. Eu am adăugat multe rețete noi în meniul familiei după acest model.

Tot pentru copii funcționează bine să-i iei cu tine în bucătărie să pregătiți mâncarea împreună, sunt mult mai deschiși să mănânce ceva făcut de mâna lor.

Gătește mai mult!

Gătește în plus câteva porții pentru a avea pe a doua zi în cazul în care meniul următor s-ar putea să nu fie pe placul cuiva, sau pur și simplu ia porția în plus cu tine la muncă, o să economisești banii pe care i-ai da pe mâncare cumpărată. În weekend, poți găti mai mult ca să ai mâncare pentru câteva zile din săptămână. 

O altă propunere ar fi să gătești cantități mai mari și să pui o parte din mâncare în congelator. Seara, când ajungi târziu acasă, scoți mâncarea și o dezgheți, va fi gustoasă și rapid pe masă, mult mai rapid și mai ieftin decât ar fi o mâncare comandată.

Gătește mâncăruri care se combină ușor și astfel din aceleași produse faci combinații diferite, de exemplu un snițel poate fi mâncat într-o zi cu legume la grătar și a doua zi sub forma unui sandvici cu o salată. Legumele la grătar se pot combina cu câteva ciuperci trase la tigaie și pune lângă un orez. 

Fă un plan de urgență!

Un plan de urgență te salvează când n-ai timp, când familia refuză meniul pe care l-ai pregătit, când ai musafiri pe nepusă masă. 

Ce faci în aceste situații? Dacă-ți permiți, cel mai probabil îți vine să plasezi o comandă la pizza sau la altceva de mâncare, adică ai cheltui o sumă de bani pe care mai bine ai ține-o în cont ca să o folosești pentru altceva. 

Fă meniuri de urgență. Ușor de zis, dar cum? 

Eu am două metode pe care le aplic:

  • Varinta cu mâncăruri rapide – am o listă cu rețete de genul: paste cu sos gata făcut, produse conservate la borcan sau alte conserve ușor de asamblat pe o farfurie, gustări rapide cu ce am prin casă. Am întotdeauna mălai care fierbe în trei minute, orez prefiert, ciupeci sau alte legume din care fac o garnitură rapidă, produse să fac sandvici cald, zacuscă, vinete etc.
  • Varianta cu mâncare congelată – fie că este mâncare făcută de mine, fie că sunt semipreparate care se prepară rapid sau chiar mâncare comandată și congelată special pentru situații de acest gen. Am și plăcinte cu brănză sărată, legume, foietaje dulci, toate acestea se pun direct în cuptor și până pui pe masă un pahar de apă și schimbați două vorbe, acestea sunt gata, proaspete și aburinde. 

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Planifică întreaga lună!

Când planifici meniul, fă-o pentru întreaga lună. Poți folosi un calendar pe o coală care cuprinde zilele lunii. Notează zilele din lună în care aveți evenimente, zile de naștere, zile în care ajungeți prea târziu acasă, pentru că are copilul antrenamente la înot sau zile în care ai la birou închiderea de lună, zilele în care sunteți plecați și ia-le în considerare ca să gătești lucruri rapide, să te folosești de planul de urgență sau să le ștergi din lista de cumpărături. 

De exemplu, dacă plecați un weekend prelungit, încearcă să pui la consum produsele din frigider și din cămară, și pregătește ceva de pus la congelator pentru ziua în care vă întoarceți. Astfel, nu arunci mâncare înainte de plecare și nici nu trebuie să oprești pe drum la un restaurant sau nu faci comandă de mâncare în ziua în care vă întoarceți. 

Aranjează acasă produsele alimentare în acest mod!

Pune produsele în congelator, în frigider și în cămară exact ca la magazin. Cum adică? Produsele noi, mai proaspete, se pun întotdeauna în spate și cele existente se aduc mai în față. Așa nu riști să mănânci doar produsele de la vedere pe care le rotești, în timp ce uiți de altele care expiră și trebuie aruncate. 

Îți propun să organizezi în câteva minute congelatorul, frigiderul și cămara înainte să mergi la cumpărături. Astfel vei cumpăra doar produse de care ai nevoie și în plus vei cumpăra produse care se pot combina bine cu ce ai deja disponibil acasă. Faci economie și reduci risipa. 

Testează aceste idei și vei vedea cum cei de acasă mănâncă mai bine și mai sănătos, vei arunca mai puțină mâncare sau chiar deloc, gătitul pentru familie va fi mai ușor, mai distractiv și timpul petrecut în bucătărie va fi cu rost. Important este și faptul că vei face economii semnificative. 

Ajută-ți prietenii și dă-le și lor acest articol, iar dacă ai și alte idei bune de implementat le așteptăm cu drag. 

Citește și:

Vin sărbătorile, vin caloriile

Cum ne organizăm să mâncăm sănătos și la birou

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.