În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu are prea mare importanță ce anume gătești pentru un om drag.
– Ce s-ar putea să-și dorească, cu adevărat, cineva care trece pe lista de Crăciun un gadget.


Nu știu cum ești tu, dar eu, până acum câțiva ani, așteptam fiecare Crăciun ca un copil. Fiecare dar care venea. Recunoscătoare pentru (parte) din ce primeam. Cu toate astea, de multe ori, simțeam și dezamăgire. Pentru că se întâmpla ca Moșul să nu-mi aducă ce voiam cu adevărat. Bine, nici nu-i scriam exact ce-mi doresc. Dar, la naiba, el e Moșul, știe ce vreau și fără să-i spun exact…

Ei bine, ca adult, am învățat că e sănătos să afirm în detaliu ce-mi doresc. Și să ascult ce vor ceilalți. Adică să ascult pe bune, de-adevăratelea. Așa s-a născut în mine ideea darurilor cu sens. Mă refer la cadourile care sunt făcute cu multă grijă și atenție față de celălalt, în urma unei prezențe atente. Sunt daruri care arată că știu cine e ființa asta, ce-și dorește cu adevărat, daruri care validează și celebrează. 

De exemplu: poate vei auzi, la prima strigare, că o persoană își dorește un gadget performant. Eu știu că ceea ce vrea, cu adevărat, e să-și poată cumpăra singură orice-și dorește. Oricând. Și pentru asta are nevoie de altceva. Nu de obiectul respectiv, ci de experiența care s-o ajute să facă exact asta.

Mirajul cadourilor scumpe

Am primit, de-a lungul vieții, cadouri mai mult sau mai puțin scumpe (în bani). De la mașină până la călătorii. Niciunul, însă, n-a putut egala cadoul unei prietene, într-o perioadă dificilă din viața mea. Tocmai pierdusem o sarcină  (ce ciudat sună!) și eram devastată. Deși aveam deja doi copii, faptul că al treilea a ales să nu vină către mine, către noi (asta era perspectiva de atunci), mă pusese efectiv la pământ.

Prietena mea m-a invitat să facem împreună un curs de desen și pictură. Cadou. Eu credeam că sunt complet netalentată, paralelă, zero în acest domeniu. Ea este arhitect. Accept, să nu o supăr. Următoarele câteva luni ne-am văzut săptămânal la curs. A fost cea mai vindecătoare experiență din viața mea. Nu numai că am revenit la viață, dar am pus acolo, în desenele și  picturile alea, toată durerea, toată neputința dar și toată iubirea. A fost magic! Mulțumesc, Ruxandra! Am înrămat și am păstrat creațiile mele. Sunt tare mândră de ele și de mine.

Așa că, de atunci, mă străduiesc să ofer, la rândul meu, cadouri cu sens. De Crăciun sau cu orice altă ocazie apare. Daruri din suflet către alte suflete.

Iată, în continuare, câteva idei care pot să te inspire:

1. Ascultarea

Oferă cuiva drag întâlniri în care doar să asculți. Nu dai sfaturi, nu intervii, nu dai replica decât dacă ți se cere. E un dar atât de simplu și de puțin folosit. Dar cu impact atât de profund, încât întreaga relație poate ajunge la x niveluri superioare. Nu te costă nimic în bani. Te costa timp și energie. Și merită pe deplin.

2. Un retreat împreună 

Alegi destinația în funcție de buget. Îți garantez că este o experiență pe care sigur o veți ține minte toată viață. Indiferent ce alegi, acel ”împreună” este liantul care face ca darul să aibă o valoare inestimabilă.

3. O întâlnire cu un coach 

Este o idee care poate schimba radical viața unei ființei dragi ție. Un coach bun nu face terapie (nici nu poate, dacă nu are formarea necesară, iar dacă o are, atunci e terapeut, nu e coach) și nici nu e treaba lui. Un coach bun ajută la deblocarea puterilor și a potențialului, în timp scurt și cu efecte stabile pentru viitor, într-o experiență unică și plină de putere. Daca te inspiră aceasta variantă, uite aici oferta mea specială de Crăciun, unică în an. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. O zi/seară împreună 

Fie că e film cu cină, fie că e o plimbare, orice simți că are nevoie acea persoană, do it. Conexiunea care se creează în astfel de momente e unică și irepetabilă. Fii acolo pentru ea/el. Nu cere nimic, doar dăruiește. Răsplata vă veni însutit înapoi. Așa funcționează lucrurile.

5. Gătește ceva ce știi că-i place

Fă în așa fel încât să fie un cadou-surpriză de Crăciun (și nu, nu trebuie să fie musai sarmale!). Poate fi ceva complex sau simplu, nu are nicio importanță, de fapt, ce gătești. Ăsta e doar pretextul, te-ai prins. Miezul e în conversația, ascultarea, atenția și prezența din timpul și după masa savuroasă. Știi tu ce zic! 

Dar, înainte să te uiți la ideile mele, uită-te cu atenție la relațiile tale semnificative. Ce vor, cu adevărat, oamenii tai? Cum îi poți ajuta, măcar un pic? Ce dar te face să simți că da, ai făcut ceva cu adevărat important pentru ființa dragă ție? După ce ai răspuns la întrebările astea, fă exact așa cum îți dictează inima. Nu mă lăsa pe mine (sau pe oricine altcineva) să dicteze alegerile tale, să le influențeze sau să le judece. Fii propriul tău vizitiu. Noi, restul, suntem doar călători în viața ta. 

E dificil să alegi singur/ă? Perfect! Înseamnă că ești pe calea cea bună. Că ești în pasul conștientizării, cel mai important în evoluție. 

Te invit și te provoc să o faci, totuși. ALEGE TU. Inima, spiritul, corpul tău știu ce să facă. Vorbește cu mintea fizică să o liniștești, dacă dă semnale de alarmă. Sunteți împreună aici și acum. Orice alegi din intuiție și iubire e perfect pentru acum.

Celebrează! Bucură-te! Experimentează!

Spor la cadouri cu sens!

Citește și:

Cum faci față anxietății provocate de perioada sărbătorilor

7 idei să intri în atmosfera de Crăciun