În următoarele 3 minute vei afla:

– Ce se întâmplă cu coloana ta vertebrală după 60 de minute de stat pe scaun.
– Care sunt exercițiile pe care pe poți face de la birou.


Sănătatea coloanei vertebrale, a mușchilor și a articulațiilor sunt afectate destul de mult atunci când petreci ore în șir pe scaun, fără să te miști de la birou. Mai exact, după 60 minute, mobilitatea zonei lombare a coloanei vertebrale scade, aceasta devenind rigidă. Iar daca nu știai, află că majoritatea durerilor de spate și a durerilor de gât ce se resimt după o zi lungă sunt cauzate de postura incorectă.

Exercițiile de stretching făcute chiar la birou te pot ajută la pregătirea și tonifierea corpului, dar îți activează și circulația sangvină, îmbunătățind oxigenarea creierului și sporindu-ți eficiența. În plus, mai multe cercetări au dovedit că exercițiile de stretching cresc flexibilitatea tendoanelor, dezvoltă rezistență musculară, îmbunătățesc postura și circulația. Atunci când începi să faci exerciții de stretching, vei observa cum te eliberezi treptat de tensiunea acumulată în timp, dobândind o relaxare fizică, dar și emoțională.

Următoarele exerciții de stretching au rolul de a reduce presiunea din zona spatelui, a umerilor și a gâtului. Atunci când începi practica, e necesar să-ți găsești o postură confortabilă, cu spatele drept pe un scaun și să respiri adânc. Repetă fiecare exercițiu atât cât simți că poți în acel moment, deci nu e cazul să te forțezi dacă te doare. Nu face exces de zel! Iar în timp, când ți se obișnuiește corpul cu exercițiile, poți crește numărul repetărilor. În cazul în care te simți amețit, oprește-te, ia o pauză, respiră adânc și relaxează-te.

1. Exerciții pentru gât

Ridicarea umerilor

Inspiră adânc și ridică-ți umerii, înalțându-i până la nivelul urechilor. Menține-ți poziția. Apoi când expiri, lasă-i să cadă și relaxează-te. Repetă de trei ori.

Mișcă gâtul în lateral

Apropie-ți capul de fiecare umăr și menține-ți poziția timp de 5-10 secunde. Repetă acest exercițiu de cinci ori. Iar dacă în momentul actual întâmpini durere în această zonă, repetă mișcările o dată pe oră și vei observa cum gâtul se detensionează.

Mișcări față/spate

Lăsă-ți capul în față, până când bărbia este aproape de piept sau îl atinge (cât îți permite gâtul). Menține bărbia în piept timp de 5-10 secunde. După aceea, foarte încet, revino la poziția inițială. Apoi lăsă-ți capul pe spate și stai acolo 5-10 secunde. Îndreaptă-ți capul ușor. Repetă o serie (față-spate) de trei ori.

2. Rotește capul

Întoarce capul spre stânga, ca și cum ai privi peste umăr, apoi spre dreapta, în același mod.  Menține 5-10 secunde. Rotește-ți capul în așa fel încât să treci prin toate punctele atinse anterior. Repetă seria (stânga – dreapta) de câte trei ori.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3.  Aplecări în laterale ale corpului

În timp ce stai pe scaun la birou cu genunchii îndoiți, picioarele depărtate puțin și tălpile așezate pe podea, ridică-ți mâna stângă, apleacă-te spre dreapta și menține poziția timp de câteva secunde. Apoi ridică-ți mâna dreapta și apleacă-te spre stânga. Repetă de 3-5 ori seria (stânga-dreapta).

4. Dezmorțește-ți picioarele

Stai pe scaunul de la birou cu spatele drept, cu genunchii îndoiți, picioarele depărtate ușor și cu tălpile la nivelul solului. Ridică piciorul stâng până ajunge paralel cu podeaua. Menține poziția timp de câteva secunde, apoi coboară treptat. Când ai ajuns în poziția inițială, continuă aceeași mișcare, de data asta cu piciorul drept. Repetă această serie de 3-5 ori.

5. Întinde-ți spatele

Pe scaunul de la birou, ține genunchii îndoiți, picioarele depărtate ușor și tălpile la nivelul solului. Spatele trebuie să fie drept. Inspiră adânc, apoi apleacă-te înainte păstrând spatele drept, și apropie-te de picioare, ca și cum  le-ai îmbrățișa. Menține poziția și apoi repetă mișcarea de 3-5 ori.

Să-ți fie de bine!

Citește și:

Secretul succesului? 7 minute

Ghidul Thrive: totul despre mișcare

Author(s)

  • Mihaela B. Mihai

    fondatoarea MikaZen, psiholog, instructor de yoga

    Sunt fondatoarea MikaZen: SIMT. CRESC. ÎNȚELEG. MĂ DEZVOLT ÎMPREUNĂ CU TINE, sunt psiholog, instructor de yoga și mindfulness acreditat internațional pentru adulți și copii, copii cu dizabilități și adolescenți, transformational coach, consilier în dezvoltare personală. Am pășit pe acest drum al cunoașterii interioare din dorința de a face o transformare pozitivă în viața mea prin diferite metode care, reunite, m-au ajutat să-mi descopăr adevărată putere personală. Am renunțat la ocupația de pedagog în sistemul educațional acum șapte ani, pentru că nu mai rezonam cu metodele de predare tradiționale. Știam că există și o altfel de abordare a vieții, una mai prietenoasă, în care mă pot exprima liber. Misiunea mea este să vin în ajutorul tău pentru a-ți descoperi puterea de creștere interioară, stima de sine, încrederea și curajul de a fi ce mai bună varianta a ta. Te invit cu bucurie să facem această călătorie împreună! Michelle (Mihaela B. Mihai) www.mikazen.ro