În următoarele 5 minute vei afla:

– Câte surse de venit au în medie milionarii.
– Care este primul pas în a avea bani și a progresa financiar.


Țara noastră este codașă la educație financiară, asta o știm deja. Totuși, interesul pentru bani și cum funcționează ei este în creștere. Articolele de blog, cărțile, cursurile, evenimentele online și emisiunile de educație financiară au luat avânt, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. 

Se spune că orice om poate fi cât de bogat vrea, cu condiția să depună efortul necesar pentru asta, iar realitatea ne arată că această formulare este adevărată: există milionari care provin din familii și medii sărace, uneori foarte sărace. 

În drum spre milioane, putem să o luăm cu pași mai mici și să analizăm cinci diferențe care pot aduce mai mulți bani în buzunarele tale și te pot îmbogăți.

1. Salariat sau antreprenor

Milionarii nu sunt angajați: ei au bani din alte surse, de regulă din investițiile pe care le fac, din afacerile pe care le-au înființat. 

Salariu este finit, dar profitul pe care o afacere îl poate aduce este, în teorie, oricât de mare

Poți să fii salariat și să te îmbogățești? Da, poți, cu câteva condiții: să te educi financiar, să înveți să te plătești pe tine prima dată, să economisești și să investești o parte din veniturile tale. Apoi ai răbdare, cu trecerea timpului o să obții pe lângă veniturile active – cele pe care le produci prin muncă, și venituri pasive – din investiții, adică banii tăi îți vor aduce alți bani.

Persoanele cu apetit mai mare către risc, cu dorința de libertate, persoanele creative, ambițioase, cele care nu pot sta locului, sunt potrivite pentru a dezvolta idei de afaceri. Cu cât ideea de afacere și implicit serviciile sau produsele pe care le aduce afacerea pe piață sunt mai folositoare, cu atât succesul poate fi mai rapid și banii mai mulți.

Dacă simți că nu ai stofă de antreprenor sau să-ți bați capul cu gestionarea unei afaceri este prea complicat, încearcă totuși să îți crești sursele de venit: începe colaborări care îți aduc bani, investește în instrumente potrivite banilor de care dispui, în conformitate cu profilul tău de risc. Un broker financiar te poate ajuta cu idei de investiții și cu stabilirea profilului tău de investitor.

Am citit că milionarii au în medie șapte surse de venit, pentru că diversificarea este o metodă de a crește veniturile și de a diminua riscurile în același timp. Tu câte surse de venit ai? Dacă trăiești de la un salariu la altul, îți poți calcula singur șansele de a ajunge milionar.

2. Economii sau investiții

Primul pas în a avea bani și a progresa financiar este să înveți să economisești. 

A avea venituri mari nu este echivalentul cu a fi bogat. 

Sunt multe persoane cu venituri mari și foarte mari, dar care cheltuie cât produc sau chiar mai mult, astfel nu ajung niciodată bogați pentru că nu acumulează nimic. Poți căuta pe internet celebrități în faliment și o să vezi cum milioane de euro sau dolari pot fi topite în decurs de câțiva ani.

Oamenii fără educație financiară se opresc aici (e mai mult decât nimic), fac economii și strâng bani pentru ”zile negre”, și poate bani pentru ce își mai doresc: să își schimbe casa, mașina, să plece în vacanță, să își achite datoriile. 

Banii economisiți și ținuți la bancă sunt în siguranță, dar nu te vor îmbogăți.

Cei bogați știu că banii trebuie să aducă alți bani.

După ce faci economii, al doilea pas important este să faci investiții. 

În ce și cum? Asta depinde de foarte mulți factori: cât de mult vrei și esti dispus să riști – cu cât e mai mare riscul, cu atât este mai mare și potențialul câștig; dispui de sume mari sau sume mici constante; banii aceia trebuie să-i ai la îndemână sau sunt necesari doar pe termen mai lung (când merge copilul la facultate, când se mută la casa lui, când ieși la pensie); preferi investiții în instrumente financiare sau vrei să vezi cu ochii tăi ce ai cumpărat (bunuri, produse, aur, argint, valută, imobiliare) și așa mai departe. 

Regula de aur este să nu investești niciodată în ceva ce nu cunoști, informează-te și nu-ți lăsa banii pe mâna altcuiva: tu ai responsabilitatea banilor tăi! (Știu, nu este o idee prea comodă!). Pe de altă parte, trebuie să te gândești că de cealaltă parte stă un vânzător sau un broker: tu trebuie să ai grijă de partea ta de bani, mai ales dacă vrei să ajungi bogat. 

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.

3. Bani obținuți rapid sau încet

Îmbogățirea peste noapte este un vis pentru mulți oameni și acest lucru este alimentat și de social media, de reviste și titluri mari de ziar, în care vedem oameni plini de bani. Mai greu găsești un documentar, o carte, un interviu, din care să descoperi cum a avut cineva succes peste noapte, astfel încât să înțelegi că, în spatele succesului care se vede ca un vârf de iceberg, stau multe nopți nedormite, multă muncă, încercare și eșec,  căderi și ridicări, motivație, educație, știință, sacrificii și multe altele. 

Oamenii educați financiar nu speră să câștige la loto și nu fug după astfel de himere, nici nu intră în scheme piramidale, nu visează bani gratis peste noapte. Ei își folosesc timpul util și își construiesc planuri cu care să atingă obiective din ce în ce mai mari, deoarece știu că timpul este o resursă limitată și o folosesc inteligent, construind încet și sigur scheme și surse care le pot aduce bani în buzunar.

4. Planificare sau întâmplare

Succesul ține de un stil de viață și nu de noroc.

Există o mentalitate de om bogat și una de om sărac, din cuvintele folosite de cineva îți dai seama în ce categorie se încadrează, printre cei care găsesc motive sau scuze, printre cei care fac sau doar se plâng. 

Un om cu mentalitate de bogat va vorbi despre strategii, dezvoltare, obiective, randament, eficiență, rețele de socializare, clienți, cheltuieli, venituri, profit, risc, dobândă, impozite și taxe, iar toate acestea vor fi analizate și planificate. 

Cei cu mentalitate de sărac vor avea în vocabular cuvinte cum ar fi: șansă, noroc, pile, relații, favor, șpagă, plus diverse credințe limitative, cum că anumite oportunități nu le sunt accesibile ”nu e de nasul meu, cine sunt eu, asta e pentru ăia cu bani”.

Primii știu că banii nu vin degeaba și sacrifică resurse pentru a ajunge la succes, altfel spus sunt dispuși să plătească prețul pentru că înțeleg valoarea câștigului. De cele mai multe ori, fac ce nu le place, ce nu le convine, fac sacrificii, trec peste frustrări, pentru a ajunge acolo unde-și doresc, așa cum au planificat. 

Ceilalți sunt în categoria care știu că ”nu merită, nu are sens, pentru atâta nici nu mă mișc, oricum n-am șanse, nu e de nasul meu, nu risc să pic de fraier, mai bine îmi văd de treaba mea, fac ce vreau și ce-mi place” și își trăiesc viața așa cum vine.

5. Educație sau suficiență

Toți oamenii bogați citesc și citesc mult. Waren Buffet declara că citește 80% din timpul său și sugerează să citim în jur de 500 de pagini pe zi, dacă vrem să atingem succesul financiar.

Investește în tine și în dezvoltarea ta profesională și personală: asta îți va crește valoarea și, implicit, banii pe care poți să-i generezi. 

Educă-te financiar. Dacă nu știi cum funcționează banii, nici nu vei știi cum să-i pui să muncească pentru tine și vei sfârși muncind tu pentru ei toată viața.

Învață diferența dintre preț și valoare, între cheltuială și investiție, dintre datorii bune și rele,  învață legislație și fiscalitate. Acestea îți vor aduce bani în buzunar, vei știi să ții banii pe care-i faci și apoi să-i înmulțești, iar asta va face să te îmbogățești și, apoi, visele tale vor fi tot mai aproape de tine: acces la servicii premium, la experiențe deosebite, la educație scumpă, la o casă frumoasă, la timp liber, la vacanțe exotice, la o pensionare timpurie, la orice altceva îți mai dorești.

Oamenii educați financiar iau decizii chibzuite și asumate, știu unde să găsească informație sau ajutor la nevoie, identifică rapid și ușor oportunitățile care le apar în cale, sunt flexibili și pot adapta multe lucruri din mers, dețin controlul banilor lor, au bugete, au obiective și decid unde merg banii lor chiar înainte de a-i avea. 

Sper că acest articol ți-a dat câteva idei utile! Îți doresc să ajungi cât mai repede la prosperitate financiară!

Citește și:

Cum să fii neamț: învățăturile unui german neaoș despre finanțele personale5

Motive care te fac să cheltui excesiv

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.