În următoarele 5 minute vei afla:

– Care pot fi consecințele unui mariaj în care partenerii nu-și păstrează individualitatea.
– De ce e important să împărțiți dinamica puterii în mod egal.


Ai pășit recent în fața altarului și te întrebi care sunt consecințele lipsei de intimitate? Știi ce înseamnă să-ți păstrezi limitele personale în cadrul căsniciei și de unde să începi? 

Am ajutat multe cupluri să-și traseze și să-și păstreze propriile granițe în cuplu și știu, cât se poate de clar, cât de dezastruoase pot fi consecințele unui mariaj în care partenerii nu-și păstrează individualitatea. 

Pentru a înțelege ce înseamnă o căsătorie în care partenerii păstrează limite sănătoase, privește pereții casei tale. Acești pereți sunt structura care ține viața de familie în picioare. Ei creează spațiul pentru hrană, pentru pat, pentru obiectele personale și delimitează locul în care îți trăiești viața. 

Limitele sănătoase în căsnicie sunt asemenea celor patru pereți ai casei tale. Sunt structura care susține căsnicia voastră pe măsură ce ea se maturizează. Pentru a avea o relație funcțională, care să se poată dezvolta și în care să fiți împliniți e important ca ea să aibă o structură și limite care să o poată susține. 

Limitele sănătoase în cuplul căsătorit au diferite forme, dimensiuni și culori. 

Iată câteva exemple:

*Asigură-te că rămâi tu însuți

*Permiteți-vă să petreceți timp separat

*Comunicarea este foarte importantă

*Respectați-vă unul pe celălalt invariabil

*Împărțiți dinamica puterii în mod egal

*Alocați timp pentru ambele familii de proveniență

*Respectați prieteniile și hobby-urile celuilalt

Desigur, este important ca în fiecare cuplu să stabilească ce li se potrivește și ce nu li se potrivește partenerilor, dar contează la fel de mult ca cei doi să delimiteze granițele de netrecut cât mai devreme în relație și să le respecte. De dragul mariajului lor.

Așadar, care sunt consecințele lipsei granițelor într-o căsnicie?

1. Nu există reguli

Ceea ce este fundamental atunci când dintr-un mariaj lipsesc limitele dintre cei doi parteneri este faptul că nu s-au stabilit regulile sau ghidul de funcționare al relației lor. Cei patru pereți ai casei pe care o reprezintă căsătoria nu au fost clădiți și din această cauză, fundația relației începe deja să se clatine. 

E foarte important ca fiecare cuplu să aibă un set de reguli pe care să le respecte. În lipsa unor astfel de reguli, cuplurile bâjbâie prin întuneric, încercând să îl facă pe cel drag fericit, dar neștiind cum. 

De exemplu, pe vremea când eram căsătorită, prima regulă pe care ar fi trebuit să o stabilim eu și fostul meu soț ar fi trebuit să fie legată de parametrii în care urma să ne vizităm familiile de proveniență. Ar fi trebuit să stabilim unde urma să ne petrecem vacanțele, cum urmau să arate acestea, cum ne-am fi dorit să ne petrecem aniversările și unde să le celebrăm, precum și îndatoririle de zi de zi ale fiecăruia. Nu am făcut toate aceste lucruri și din acest motiv, în timp, noua noastră familie a fost sfâșiată de cerințele familiei extinse. 

Așadar, dacă tu și persoana iubită nu știți după ce reguli să vă ghidați, riscați să vă rătăciți calea încă de la început, pentru că nu știți care este calea de mijloc. 

2. Riscul de a te pierde pe tine însuți și de a vă pierde pe voi

Una dintre cele mai grave consecințe ale lipsei limitelor personale în căsnicie este riscul ca fiecare dintre cei doi să își piardă individualitatea. 

Nu sunt deloc puține cuplurile care consideră că timpul liber ar trebui să fie petrecut integral împreună, făcând aceleași lucru, chiar și activități de care unul dintre cei doi ar putea să nu fie tocmai încântat. Timpul petrecut împreună, este, desigur, foarte important. Dar timpul petrecut separat, cu prietenii sau cu familia, făcând lucrurile care ne fac plăcere pe cont propriu ne permit să ne menținem individualitatea în relație. 

Tocmai această individualitate este ceea ce ne-a atras inițial la celălalt și dacă ne îndepărtăm de ea ”topindu-ne” în relație, acea atracție va avea de suferit. Și dacă încetăm să mai fim o persoană întreagă, devenind doar o jumătate a unei diade, vom pierde conexiunea cu noi înșine, iar asta ne poate face nefericiți și nu tocmai plăcuți în ochii persoanei iubite. 

Ca urmare, nu numai că ajungem să ne îndepărtăm de noi înșine, ci și de cuplu, de ceea ce ne-a unit. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Nemulțumirea

O altă consecință gravă a absenței limitelor dintr-un mariaj este aceea că, din cauza neînțelegerilor și a micilor ”frecușuri” inerente, mânia și nemulțumirea și se acumulează treptat, chiar fără să ne dăm seama. 

Nemulțumirea este definită drept acel sentiment că o persoană sau un obiect nu merită respect, că este lipsit/ă de valoare și că e mai degrabă demn/ă de dispreț. Eu consider că nemulțumirea este începutul sfârșitului oricărei relații. 

Atunci când ești într-o relație și îți dai silința să o păstrezi sănătoasă, a-ți trata partenerul ca și cum nu ar avea nicio importanță este o cale sigură de a sabota legătura. Gândește-te cum te simți atunci când persoana dragă dă ochii peste cap sau te ridiculizează în legătură cu ce ai spus, îți insultă judecata ori calitățile intelectuale. Cât de rău te simți într-o astfel de situație? Te poate face o astfel de conjunctură să vrei să faci eforturi pentru binele relației? Nu tocmai…

Nemulțumirea își are rădăcinile în lipsa de reguli clar definite în căsnicie, în lipsa limitelor. Este fundamental ca limitele să fie definite cât mai devreme în istoria relației astfel încât nemulțumirea să nu aibă ocazia să își facă loc în viața voastră. 

4. Comunicarea devine imposibilă

O altă consecință a lipsei granițelor între soți este faptul că, în timp, comunicarea devine imposibilă.

Comunicarea este o abilitate care se dezvoltă de-a lungul căsniciei. Iar o căsnicie este ceva de lungă durată. Dacă nu se insistă încă de la început asupra importanței comunicării și a păstrării conexiunii, apare riscul ca în timp să pierdem abilitatea de a comunica lucruri cotidiene partenerului, fie că este vorba despre un ceva pozitiv, sau negativ. 

Gândește-te la toți oamenii pe care îi cunoști și care sunt nefericiți în căsnicie. Cât de bine se pricep să comunice cu partenerul? Au obiceiul să reteze din scurt conversația, să caute sămânță de ceartă, să dea ochiii peste cap, să îl vorbească pe celălalt pe la spate? Ai putea spune despre ei că își vorbesc cu respect și sinceritate? Probabil că nu…

Așa că, este important ca granițele să fie definite în jurul importanței comunicării în căsnicie, pentru că fundația unei căsătorii este comunicarea. În lipsa ei, consecințele pot fi, de-a dreptul, dezastruoase. 

5. Uneori, ochii mai fug

Din nefericire, atunci când un mariaj are de suferit din cauza lipsei de reguli bine definite, când partenerii bâjbâie în întuneric în încercarea de a-l face pe celălalt fericit, când se pierd pe sine și sunt furioși și răutăcioși cu celălalt, nu e ceva ieșit din comun să ajungă să își caute consolare în altă parte. 

Pe când eram căsătorită, multe dintre prietenele mele erau nefericite și multe dintre ele s-au trezit apelând la prieteni pentru a se simți susținute. La prieteni bărbați, care păreau dispuși să le ofere sprijin. Nu se întâmpla în fiecare caz ca cei doi să alunece pe panta unei aventuri emoționale, dar în unele situații se ajungea acolo. 

Aceste prietene nu mai comunicau cu partenerul, viețile lor cotidiene erau încărcate de furie, de neîmplinire și se simțeau pierdute în căsniciile lor. Alături de noul confident, nu se mai simțeau astfel. Se simțeau fericite, apreciate și iubite. Și se îndrăgosteau de acel altcineva, care nu era partenerul lor. 

Cea mai catastrofală urmare posibilă a absenței limitelor din căsătorie este aceea că unul dintre parteneri, sau chiar amândoi, pot ajunge să își caute în altă parte împlinirea nevoilor care nu sunt satisfăcute în căsnicie. Iar când se ajunge la asta, situația explodează. 

Nu spun că, dacă nu vă stabiliți limite înainte, căsătoria voastră va fi zguduită din temelii de infidelitate, însă spun că un cuplu poate fi erodat de acele lucruri pe care regulile clare le pot preveni. 

Sunt multe și triste consecințele pe care le poate antrena lipsa granițelor personale ale partenerilor într-o căsătorie. Unele dintre ele sunt mărunte, altele semnificative. 

E important pentru cuplurile tinere să facă un inventar serios al lucrurilor care contează pentru fiecare dintre ei încă de la începuturile relației, astfel încât să poată construi înțelegerea reciprocă și să poată defini regulile jocului ținând cont de ceea ce e important pentru ei, atât în plan individual, cât și în ceea ce privește cuplul. 

Căsătoria este un drum lung și greu, dar poate fi și foarte frumoa dacă îl construiești încă din timp pe fundamente solide. 

Citește și:

Limitele personale – o premisă indispensabilă pentru relații sănătoase

Cum să trasezi limite sănătoase în relațiile interpersonale