În următoarele 5 minute vei afla:

De ce succesul este legat de abilitatea noastră de a spune ”Nu”. 
– Cum te ajută conștientizarea propriei valori în dobândirea succesului. 


Fiecare dintre noi simte și evaluează diferit succesul. În timp ce pentru unii contează mai mult familia, pentru alții contează să aibă o carieră de top sau foarte mulți bani. Suntem cu toții diferiți… până într-un punct de la care începem să ne asemănăm și să identificăm anumite tipologii, tipare comportamentale, abilități care ne fac predispuși spre succes. 

În experiența mea de 8 ani de training și 15 ani de consultanță, lucrând cu mii de oameni, am observat că majoritatea persoanelor, care se simt “de succes”, care și-au construit viața după propriile valori și trăiesc în armonie cu sine, au un set de abilitați care-i ajută să-și atingă obiectivele și să mențină succesul pe care l-au obținut. 

În acest articol îți explic care sunt cele 5 abilitați soft, utile în carieră, business sau relații.

1. Abilități bune de comunicare interpersonală

Comunicarea reprezintă una dintre componentele fundamentale ale relaționării interumane atât în plan personal, cât și profesional. Este esențial să avem capacitatea de a transmite într-un mod asertiv informațiile și de a înțelege întocmai mesajele pe care ni le transmit ceilalți. 

Abilitățile de comunicare ne permit să obținem rezultate din colaborare și cooperare, să-i influențăm pe ceilalți, să-i atragem de partea noastră în proiectele pe care le dezvoltăm. 

Comunicarea eficientă și asertivă înseamnă mai mult decât “a vorbi”, înseamnă a crea relații autentice, echilibrate, asumate. 

2. Abilitați de planificare și organizare

Stabilirea termenelor limită reprezintă o abordare care ne ajută să ne atingem obiectivele setate într-un timp optim, ajutându-ne în același timp, să fim organizați și să ne dezvoltăm capacitatea de prioritizare a sarcinilor. 

Cei care știu să-și gestioneze eficient timpul și energia sunt cei care devin mai eficienți și mai productivi în tot ceea ce fac. Abilitățile de planificare și organizare se dezvoltă prin training, coaching și auto-disciplină. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3.  Creativitate și flexibilitate mentală

În ziua de azi, oamenii creativi, curajoși, flexibili, adaptabili rapid la schimbări sunt cei care ies câștigători din provocările vieții. 

Creativitatea îți poate pune sângele în mișcare. Ea-ți poate stimula mintea și cu ajutorul ei poți face minuni. Creativitatea este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a continua să te dezvolți ca persoană. Creativitatea poate fi ceea ce te face să mergi mai departe și să ai succes în ceea ce-ți propui să realizezi. Aici găsești 29 de moduri prin care îți poți dezvolta creativitatea.

4. Automotivarea și perseverența 

Automotivarea este combustibilul care te ajută să funcționezi pe termen lung. Probabil ai tot citit că succesul este la pasul 100 și majoritatea oamenilor se opresc la pasul 99. Automotivarea și perseverența sunt abilitățile care-i duc la succes pe cei care-l obțin. 

Recomand să fii conștient de plusurile profesionale, precum și de rezultatele pozitive pe care le obții, pentru că autovalorizarea și încrederea în sine te vor ajuta să ai un nivel bun al motivației. Alinirea comportamentului cu valorile personale întreține flacăra automotivarii și a perseverenței. 

5. Puterea de concentrare: accesarea stării de flux 

A cincea super putere a oamenilor de suces este capacitatea de concentrare, abilitatea de a spune NU la 37 de lucruri și activități pentru a putea spune DA la cele 2-3 elemente vitale pentru succesul pe care-l doresc. Accesarea stării de flux înseamnă să te poți concentra 100% pe ceea ce faci, să nu te lași distras de oameni, știri, frici, email-uri sau starea vremii. 

Oamenii de succes și-au dezvoltat nu doar abilități, ci au implementat obiceiuri care să-i susțină zi de zi în procesul lor de dezvoltare personală și profesională. 

Și tu poți să-ți atingi obiectivele. Important este să te concentrezi pe proces, pas cu pas, și să devii un om de succes pentru ca apoi să ai succesul pe care ți-l dorești! 

Citește și:

Bill Gates își atribuie succesul acestor 3 abilități

5 obiceiuri zilnice care te duc mai aproape de bani, succes și împlinire 

Author(s)

  • Daniela Irimia

    trainer & consultant pentru dezvoltare profesională

    Daniela Irimia are o experiență de peste opt ani de training în companiile din România. Din 2009, este antreprenor și a fondat mai multe proiecte ce încurajează dezvoltarea personală și profesională. Din 2013, dezvoltă și implementează cursuri de comunicare, leadership, muncă în echipă, gestionarea timpului și a stresului în organizații în cadrul Vision Consulting. În 2017 a fondat femeiaindependenta.ro. Daniela este trainer certificat ANC și la nivel european în NLP (programare neuro-lingvistică). Susține workshop-uri și cursuri pentru dezvoltare personală și profesională, oferă mentorat și consiliere pentru dezvoltarea asertivității și a abilităților de comunicare.