În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important să-ți asculți intuiția pentru a recunoaște cele mai bune oportunități și soluții. 
– Cum a ajuns expresia ”Sunt ocupat, n-am timp!” să fie o medalie de onoare a zilelor noastre.


Vrei să ai mai multă libertate și să te simți mai împlinit? Transformă timpul în prietenul tău! 

Pe parcursul ultimelor decenii, umanitatea s-a despărțit de instinctele sale naturale și de ritmurile care au ajutat-o să prospere milenii la rând. În zilele noastre, suntem aproape indiferenți la ritmul intrinsec și natural al timpului (bioritm, instincte sezoniere, impulsuri intuitive) și ne bazăm, în cea mai mare parte, pe conceptul de timp măsurat cu mijloace omenești (calendarul și ceasul), concept pe care-l folosim doar pentru a ne programa activitățile. 

Această distanțare de instinctele noastre naturale a dus la o relație disfuncțională și distructivă cu momentele care ne marchează viața. 

  • Inabilitatea noastră de a ne prioritiza nevoile bioritmului natural al corpului în defavoarea unei agende organizate pe ore a dus la o epidemie globală de deprivare de somn. 
  • Presiunea societății ne-a făcut să petrecem tot mai mult timp la locul de muncă și tot mai puțin timp în viața noastră proprie; și asta deși, ironic, la locul de muncă ne pierdem de multe ori vremea cu tot soiul de distracții triviale. –
  • Eșuăm constant în încercarea de a ne trăi „clipa pe care o avem acum”, astfel încât să fim mult mai împliniți la nivel individual… și de cele mai multe ori ajungem să regretăm că nu am făcut-o în momentul în care ne apropiem de sfârșitul vieții noastre. 

Așa că, încercând să ne adaptăm cerințelor istovitoare ale lumii moderne, ajungem să părăsim relația de echilibru natural pe care o avem cu timpul și începem să-l vedem ca pe ceva căruia trebuie să-i rezistăm, pe care trebuie să îl cucerim, să-i minimizăm importanța, să-l ignorăm. 

Cu toate aceste lucruri în minte, poate că a sosit timpul să ne reconectăm: 

Uită de grabă!

„Sunt ocupat” este o replică purtată ca un fel de medalie de onoare în zilele noastre. Însă multe dintre lucrurile „de făcut” în viața noastră nu sunt necesare și ne irosim timpul cu ele. Dacă ai sta un pic să te gândești la cele mai multe dintre activitățile obligatorii pe care crezi că le ai de făcut, ai realiza, probabil, că pe multe dintre ele le duci la bun sfârșit doar din cauza unor obligații externe, pentru că trebuie să ții pasul cu cerințele societății în care trăiești sau că le folosești doar ca să nu te mai gândești la propria ta nemulțumire. Așadar, încetează să îți ocupi neîncetat timpul. Înainte să acorzi timp valoros unei activități, întreabă-te „este această activitate una care înseamnă ceva pentru mine? Mă face să mă simt mai împlinit din punct de vedere fizic, emoțional sau spiritual sau doar îmi fură energia?”. Timpul este prețios și ai dreptul, dar și obligația, să alegi cu grijă modul în care îl folosești. 

Lasă viața să curgă! 

OK, deci ai un plan și o agendă. Știi ce vrei și când. Ei bine, ce crezi? Tu ești doar unul dintre nodurile unei plase imense de evenimente și întâmplări ale lumii… și uneori viața nu funcționează conform planului tău. Vei ști că de fapt te opui fluxului natural al vieții dacă te lupți cu sentimente de frustrare, neliniște, dezamăgire. În aceste zile, poate că e mai bine să te întrebi: „Când mi-am închipuit că lucrurile vor merge așa? Și de ce?”. Trebuie să înțelegi că orice așteptare ai avea asupra timpului, aceasta există doar în imaginația ta, care îți proiectează un flux al evenimentelor așa cum îl vezi tu. Știu că aceste lucruri pe care le visezi pot părea extrem de reale, dar chiar nu sunt. Viața are loc… atunci când vrea ea, așa că relaxează-te și las-o să curgă în ritmul ei. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Conectează-te cu oracolul tău interior! 

Dincolo de ceasuri și calendare, există un loc super-liniștit în minte, care are o conștiință adâncă asupra a tot ce se întâmplă în viața ta. Această parte din tine (calculele inconștiente și cunoașterea intuitivă) recunoaște de fapt cele mai bune oportunități și soluții, știe exact când este timpul să acționezi și te încredințează mereu că totul este bine, chiar și atunci când nimic nu pare că merge așa cum trebuie. 

Există momentul potrivit pentru orice, iar acest curs al lucrurilor îți este comunicat prin propriile tale dorințe și instincte naturale. Tot ce trebuie să faci este să-ți îndrepți atenția către tine și să începi să-ți asculți vocea interioară. 

Acționează inteligent! 

În lumea dezvoltată, am ajuns să credem că, pentru a ajunge la succes, trebuie să forțăm lucrurile, să lingușim, să ne luptăm și să perseverăm. Atâta timp cât insistăm să ne spunem „continuă să lupți, pentru Dumnezeu!”, ne gândim că în cele din urmă vom provoca singuri acel moment care să ne facă să avansăm. În acest mod, momentele de odihnă și reflecție sunt, de multe ori, ignorate și uitate. În schimb, irosim o cantitate de energie uriașă și de timp pentru a alerga după șanse care se dovedesc a fi fără sorți de izbândă sau pentru a forța niște posibilități care n-au ajuns încă la maturitate ca să fie fructificate. 

O abordare mai înțeleaptă și mai sănătoasă este aceea în care alegi cu mai mult discernământ acțiunea pe care vrei să o faci. Atunci când lucrezi pentru a-ți îndeplini un scop, învață să accepți că uneori timpul nu curge în favoarea ta. Să-ți dai seama și să accepți că o anumită oportunitate nu e ceea ce trebuie. Apreciază momentul în care mintea și corpul tău vor să se odihnească în loc să facă un efort să meargă mai departe. Și, în aceste momente, caută acel sentiment de eliberare care îți va aduce liniștea. 

Apoi, urmărește cu atenție ce-ți spun instinctele. Și anume, dacă te simți cu adevărat inspirat să faci ceva. Acesta este de fapt semnalul pe care ți-l dă conștiința ta interioară: ea îți spune că momentul este potrivit să treci mai departe, că acțiunea pe care o faci este avantajoasă, că ai toată motivația necesară să duci la bun sfârșit sarcinile care apar în fața ta. Atunci când muncești în acest ritm și în acest mod, viața pare mereu mai ușoară și îți aduce mai multe satisfacții. 

În lumea modernă, ne-am construit o relație mecanică și nenaturală cu timpul. Am devenit sclavii ceasului. Însă viața nu se desfășoară după ore fixe, are un ritm și un flux aparte. Atunci când înțelegi acest lucru te eliberezi de presiunea timpului stabilit de om și începi să progresezi în ritmul natural al vieții tale. 

Citește și:

4 schimbări de perspectivă care te vor ajuta să transformi eșecul în succes

Gânduri la 70 de ani

Author(s)

  • Kim Forrester 

    gazdă a podcastului Eudaemonia

    Kim Forrester este un autor premiat, educator și consultant cu peste 15 ani experiență ca profesor spiritual. Ea combină știința de ultimă oră cu practicile spirituale tradiționale pentru a oferi cursanților o înțelegere deplină a psihicului, conștiinței și a procesului holistic de wellbeing.