În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce nu trebuie să ignori oboseala decizională. 
– Cum te avertizează corpul tău că suferi de depresie. 


Este normal să te simți puțin abătut, să fii stresat sau chiar să ai stări de anxietate din când în când, de vreme ce cariera și societatea pun presiune pe tine și te fac să experimentezi, uneori, episoade scurte de tristețe; ba chiar te poți simți „rupt de realitate” în anumite momente. 

Și, de vreme ce nu-i realist să te aștepți să fii în formă maximă în fiecare zi, atunci când ai sentimentul că ești prins într-un carusel al inutilității, unul care te împiedică să te bucuri de experiențele pe care le iubești cel mai mult, poate că e timpul să te uiți mai atent la ceea ce simți. 

Institutul Național de Sănătate Mintală spune că cel puțin 7% dintre adulți au avut parte de episoade de depresie clinică, ceea ce înseamnă un număr de 15,7 milioane de oameni, raportat la populația SUA. Chiar dacă cel mai obișnuit simptom al bolii este acel sentiment adânc de disperare, depresia afectează oamenii în moduri diferite. 

Nu toți cei care sunt deprimați au parte de aceleași simptome, iar intensitatea acestora poate varia în funcție de fiecare persoană în parte și de circumstanțele în care se găsește.  

Să fii trist, pe de altă parte, este normal: este reacția umană la vremurile pe care le trăim și este o stare care, la un moment dat, dispare. Însă acest sentiment de tristețe reprezintă doar o mică parte din complexul de stări provocate de depresie: unii oameni diagnosticați cu depresie nici măcar nu se simt triști. Dacă ți-e greu să discerni dacă ceea ce simți e începutul unei depresii sau pur și simplu nu ești în apele tale, iată câteva indicii de care trebuie să ții cont. Dacă ai avut parte de unul dintre următoarele simptome, mai mult de două săptămâni, cel mai probabil suferi de depresie, spune Institutul Național de Sănătate Mintală. 

Lipsă de concentrare

Dacă ai senzația că deadline-urile, îndatoririle de la birou sau chiar treburile casnice zilnice îți scapă printre degete și totul pare o nebuloasă în jurul tău, acesta poate fi un semn al depresiei. Lipsa de concentrare, amintirile în ceață sau dificultatea de a lua decizii – toate acestea sunt rezultatele produse de creierul tău, acaparat în acest moment de gândurile triste. Prin urmare, începi să fii tot mai distrat și să iei decizii cel puțin ciudate.

Modificări ale apetitului și /sau ale greutății 

Pentru că depresia te seacă pur și simplu de puteri, una dintre consecințele ei poate fi lipsa apetitului. Poți uita să mănânci și-ți pierzi orice interes pentru gătit sau nici nu mai faci efortul să-ți pregătești ceva pentru tine. Poți avea parte și de efectul opus: experiențele de care ai parte îți pot provoca foamea, făcându-te să mănânci prea mult, ca și cum corpul tău ar utiliza aceste episoade de desfătare culinară ca pe o sursă de confort. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Un sentiment exacerbat de frică 

Sentimentele de panică și de anxietate pot reprezenta un alt indiciu posibil al depresiei. Mai mult decât o simplă teamă de o situație necunoscută, anxietatea implică un sentiment constant și obsesiv de panică, care poate duce chiar la manifestări de ordin fizic, cum ar fi un ritm cardiac crescut, transpirație și probleme cu somnul. 

Lipsa interesului și plăcerii pentru activitățile și hobby-urile obișnuite 

Poate că în mod normal abia așteptai serile de luni în care mergeai la Yoga sau poate că te relaxai bricolând albume cu amintirile tale favorite; într-o bună zi însă, pur și simplu ai simțit că nu mai ai nicio motivație și nicio dorință să continui aceste activități. Dacă starea cu care te confrunți te face să renunți la și mai multe plăceri și experiențe, probabil că e vorba de ceva mai serios. Depresia te face apatic și te împiedică să te bucuri de lucrurile care odinioară îți făceau plăcere și, prin urmare, încetezi să te mai apuci de acele activități care aveau darul să-ți ridice moralul. 

Aceasta este doar o listă scurtă a semnalelor posibile care-ți arată că te confrunți cu o depresie: de fiecare dată când ziua ta obișnuită și viața ta normală sunt întrerupte de aceste simptome primare, merită să te cercetezi un pic mai profund. Depresia nu înseamnă că ești nesigur de tine sau că ai un caracter slab și nici nu este un sentiment de care poți scăpa ușor. Dacă tu crezi cu adevărat că ai parte de un episod de depresie, este important să apelezi la un specialist.

Citește și: 

Ce să-i spui și mai ales ce să nu-i spui unui om deprimat

Anxietatea există, dar nu este o situație fără ieșire 

Author(s)

  • Jessica DuBois-Maahs este scriitoare și locuiește în Chicago. Articolele ei au fost publicate pe The Talkspace, în USA Today, Verily Magazine, The Chicago Sun-Times și The Florida Times-Union. Când nu scrie, îi place să călătorească  în locuri noi și să petreacă timpul cu pisica sa, Buster.