În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum reușesc alții să se descurce cu mai puțini bani decât tine.
– Care sunt instrumentele cu care să-ți analizezi situația financiară și de unde să începi.


Vezi că veniturile ți-au crescut și tu tot fără bani ești la final de lună? Ai vrea să analizezi situația, dar ți-e frică sau nu știi de unde să începi?

În primul rând, aș vrea să-ți spun că majoritatea oamenilor sunt în aceeași situație, nu trebuie să te simți o excepție, însă îți propun să ieși din mulțime și să faci ceea ce puțini oameni fac, dacă dorești să progresezi financiar. Pentru asta, primul pas e sa faci ”pace” cu banii tăi și să te împrietenești cu ei. 

Banii sunt un subiect despre care se vorbește cu grijă și cu greu 

Câți prieteni au deschis acest subiect în fața ta? Câți vorbesc relaxați depspre bani? Câți au recunoscut că trec printr-o situație financiară dificilă sau că au mari probleme cu banii și au nevoie de ajutor?

De mici am avut o frică legată de bani. Când am primit prima oară bani, pe lângă bucurie a venit și frica de a nu-i pierde, de a nu-i ”da pe prostii” și așa mai departe. Mulți au rămas cu frica de bani, nu-i calculează, nu știu câți au, nu știu pe ce-i cheltuie și multe vise, care sunt la un pas de a fi realizate, rămân puse deoparte pentru că par imposibile.

Îți propun trei pași pe care să-i urmezi, ca să ai controlul banilor tăi:

De ce vrei bani?

Pe cât de simplu pare răspunsul, pe atât este de complicat. De ce? Pentru că, dacă tu ai un blocaj legat de bani și crezi că banii sunt răi, că banii nu aduc fericirea, nu ai cum să-i vrei, pentru că nu ai vrea să se creadă despre tine că ești un om rău sau să ajungi nefericit, nu-i așa? 

Noi nu ne dorim bani neapărat, ci fericirea pe care ei o aduc. 

Dacă noi avem convingerea că banii ne vor aduce probleme, ne vom scăpa de ei sub o formă sau alta: vom ajuta persoane sau ONG-uri, chiar dacă noi nu ne-am plătit factura de curent, vom da bani împrumut către persoane care nu pot sau uită să-i returneze, iar noi nu-i vom cere înapoi, vom găsi tot timpul ceva de ce avem neapărată nevoie – haine la modă, abonament la o sală de sport scumpă pe la care oricum nu ajungem, o mașină mai nouă, o casă mai mare, apoi și o casă de vacanță și așa mai departe, lista nu se va termina niciodată. 

Dacă stabilești de ce vrei să faci pace cu banii tăi, îți va fi mai ușor să treci de frica pe care ei ți-o provoacă și o să reușești să ajungi cu succes la următorii pași, altfel vei amâna la nesfârșit acest subiect, o să-l pui în cutia cu: ”urgente-într-o zi-niciodată dacă se poate”. 

Gata? Ai găsit un motiv puternic? Bun. Mergi la pasul următor. 

Unde dispar în fiecare lună banii tăi?

Ca să știi unde e problema și unde fug ei lună de lună, trebuie să-i urmărești. 

Poate că așa, la prima vedere, ai avea o idee de genul: ”Cheltui cam mult pe mâncare, nu-mi place să gătesc și comand online, dar cam atât, nu exagerez cu nimic” sau ai răspunde ”pe ce am nevoie, rate, mâncare, haine și cam atât… că nu fac nimic special, nu îmi fac vacanța în Maldive, nu am ultimul model de nu știu ce mașină, nu cheltui aiurea.”

Realitatea bate filmul, așa că trebuie să te convingi.

Ia extrasul de cont și vezi pe ce cheltui banii. Adună chitanțele sau scrie într-un carnețel sumele pe care le cheltui zi de zi, fără să ți se pară mari și să le iei in seamă. 

De exemplu: ”Azi mi-am luat o cafea cu aromă de caramel de la benzinărie, era fix la intrare și am văzut-o de cum am pășit înăuntru, o poză în mărime naturală, cu o cafea aburindă, de mi-au luat papilele gustative foc. Am ales-o mare, pentru că-mi place să sorb din ea câte un pic cât e ziua de lungă, mai ales că de mult nu mi-am mai luat o cafea ”to go”, mă aștepta o zi lungă, am simțit că merit din plin. 

Delicioasă! Mă gândeam de la a doua gură de cafea, în timp ce zdrobeam cu dinții o bucată de scorțișoară, cum aș putea să fac traseul către școala copilului și să îmi iau și altă dată, apoi mi-am amintit că am dat pe ea 9 lei. Hai că nu pare mult! 

Dacă ar fi lângă biroul meu, zilnic m-aș delecta cu câte una, mi-ar fi greu să-i rezist. Să fac un calcul rapid: 9 lei, ori 20 de zile lucrătoare, e un total de 180 lei pe lună, adică 1980 lei pe an, fără cafelele din weekend sau vacanță, am calculat doar 11 luni. Și știu că există cafele și mai branduite, adică mai scumpe.

Bine că nu fumez, că aș mai adăuga încă vreo 20 lei pe zi, adică 7.300 lei pe an! 

Cât?! E doar un pachet de țigări și o cafea, pe bune acum, atâția bani? Ei bine da!”. 

Aceștia sunt bani cu care poți să mergi în Maldive, să-ți plătești rata la mașina aia la care visezi (dacă ai nevoie de ea), să-ți schimbi câte ceva prin casă, sau să-ți faci o asigurare de sănătate privată, o asigurare de viață ca să-ți protejezi familia și să știi că la pensie ai niște bani pe care să te bazezi, să faci investiții în titluri de stat sau în alte instrumente mai riscante și mai profitabile și așa mai departe. 

Adică poți, în locul acelei cafele cu o țigară (sau mai multe), să-ți faci niște rezerve de bani, să-ți îndeplinești niște vise și să-ți protejezi sănătatea (și știm cu toții că pierderea ei este, de asemeni, costisitoare!).

”Fix lângă aparatul de cafea, erau la vânzare pungi de cafea boabe la 60 lei kg. Adică cu prețul a 6-7 cafele pot să beau cafea mult mai mult? Da, doar că trebuie să o prepar și să o iau cu mine. Am verificat acasă la aparatul meu de cafea, pentru un espresso folosește 10 grame de cafea pe care o râșnește proaspătă, deci din punga aia aș bea cafea trei luni! Wow!”.  

Ideea pe care vreau să ți-o transmit este că reclamele îți iau ochii și te tentează, că asta e treaba lor. E ușor să cheltui sume mici, des, fără să-ți dai seama de impactul asupra contului tău. 

Sfat: calculează anumite sume pe o lună și apoi pe un an. O să te surprindă cum acea ”doar o salată” cumpărată și mâncată la prânz cu colegii, pe un an întreg ajunge să fie salariul tău pe mai mult de o lună.

Așa vei conștientiza unde dispar banii fără să îți dai seama, și vei lua măsuri să limitezi aceste pierderi, apoi vei direcționa banii către lucruri importante pentru tine.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Fă banii să stea pe lângă tine!

Să recapitulăm: știi de ce vrei bani, ai descoperit pe unde dispăreau în fiecare lună, acum să vedem ultimul pas.

În primul rând învață să-ți ții un buget. Analizează-l o dată pe săptămână până te înveți cu el. E simplu! 

Pune într-un tabel toate sursele tale de venit. Dacă acestea sunt puține, de exemplu salariul tău, salariul partenerului și alocația copilului, ar trebui să te gândești la diversificarea și creșterea surselor de bani, dar despre asta vorbim altă dată. 

Apoi pune dedesubt sursele de cheltuieli. Începe cu nevoile și continuă cu dorințele, fă clar diferența dintre ele, pentru că așa o vei scoate la capăt când ai probleme cu banii sau când vrei să pui bani deoparte. 

Îți recomand ca prima linie la cheltuieli să fie cheltuiala cea mai importantă, adică să te plătești pe tine. Aceștia sunt bani pe care îi pui deoparte. În primul rând, îți faci fondul tău de urgență (știi și tu că tot timpul se strică câte ceva prin casă sau la mașină), apoi fondul de siguranță care să acopere minim șase luni de trai, în caz de nevoie, și mai departe înveți să investești în ceva care să-ți aducă bani. 

Începe cu o sumă mică, să zicem 5% din venitul tău, și încearcă să crești câte puțin de la o lună la alta. 

Dacă ai credite de consum, carduri de credit și orice alte împrumuturi cu dobândă mare, fă o prioritate să le închizi cât mai repede și stai departe de astfel de tentații, pentru că-ți scot din buzunar bani pe care-i poți folosi mult mai bine la altceva. 

Fă diferența dintre totalul veniturilor și totalul cheltuielilor. Nici nu trebuie să îți zic că ar trebui să fii la zero în cel mai rău caz, și pe plus cât mai mare în cazul fericit. 

În fiecare lună compară cheltuielile pe zone de cheltuială, de exemplu cât am dat pe mâncare luna trecută și cât luna asta, la fel pentru întreținere, distracție sau orice alte cheltuieli variabile. 

Apoi încearcă să stabilești o sumă, un buget, pentru fiecare tip de cheltuială și încadrează-te în acea sumă. Nu fi dezamăgit dacă nu-ți iese din prima luna, dar din a treia deja ar trebui să ai niște bugete realiste, bine gândite și posibil de respectat.  De aici înainte trebuie doar atenție la bani.

Acum, când știi câți bani merg în diferite categorii, știi de unde poți face economii, ai controlul banilor tăi și îi poți pune la lucru așa cum dorești, știi înainte să-i ai cum îi cheltuiești și o parte cum îi investești. 

Pasul care te va duce mai departe spre progres financiar este să-ți transformi visele în obiective, iar asta înseamnă să-ți faci un plan de bătaie ca să le duci la îndeplinire. Succes! 

Citește și:

Despre dragoste, bani, relații și cum le faci să funcționeze împreună

5 idei ca să treci cu bine orice criză financiară

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.