În următoarele 3 minute vei afla:
– Ce efect are comparația socială asupra planului nostru mental.
– De ce e benefic, câteodată, să dai unfollow.
Undeva, în sinea ta, știi că tot ce vezi în timp ce dai scroll printre postările prietenilor tăi de pe rețelele de socializare n-are nicio legătură cu tine. Fotografiile alea idilice de la petrecerea de logodnă, anunțurile pline de entuziasm că se va naște un bebeluș în familie, serile extravagante în oraș și vacanțele luxoase de la sfârșitul verii, la care tot dai „like” (deși numai tu știi ce e în sufletul tău), nu sunt deloc un barometru al lucrurilor pe care le ai – sau care-ți lipsesc – din viață. Cu toate astea, cumva mintea noastră este adesea incapabilă să-și amintească asta.
Și uite-așa ne trezim că am căzut în capcana comparațiilor sociale – ne comparăm cu alții strict bazându-ne pe ceea ce vedem. Ne încredem în imaginile și statusurile din feed și cumva asta ne dă măsura reușitei noastre în viață: oare ne descurcăm mai bine sau mai prost? Experții spun că, în urma acestor comparații, adeseori tragem concluzia că viața noastră pur și simplu e incomparabil mai lipsită de sare și piper.
O fi în natura umană să ne comparăm cu alții, dar devine problematic când asta ne stresează inutil, ne scade stima de sine și ne induce anxietatea. De fapt, „una dintre piedicile fundamentale în atingerea stării de bine este comparația socială”, a declarat pentru Thrive Timothy Bono, profesor doctor de psihologie la Universitatea Washington din St. Lewis și autorul cărții When Likes Aren’t Enough: A Crash Course in the Science of Happiness.
Dar oare e posibil să eviți capcana asta – a comparației și a disperării – fără să-ți îngropi capul în nisip și să-ți ștergi toate conturile de pe rețelele de socializare? Experții răspund cu un da răspicat! Uite niște sfaturi pe care poți să le pui în aplicare data viitoare când intri pe Facebook sau pe Instagram.
1. Nu uita: sunt selectate doar scenele bune, nu vezi tot filmul!
Hai să recunoaștem: în nouă din zece cazuri, postările și fotografiile pe care le vezi online sunt riguros curatoriate și editate pe măsură. Dar rar ni se întâmplă să ne oprim și să ne amintim că ce vedem acolo sunt doar secvențe din viața cuiva. Nu vedem toate „dublele” imperfecte, bâlbele și provocările prin care trecem cu toții. „Fără îndoială, există rateuri și eșecuri de care habar n-avem”, spune Bono. De asta e esențial să-ți amintești că, cel mai probabil, vezi o selecție cu părțile bune, care „îți prezintă exagerat cât de bine se descurcă alții, în comparație cu tine”.
2. Ai grijă cu „sindromul resurselor finite”
Când ni se bagă sub nas doar ocaziile fericite, realizările și bogățiile altora, e posibil ca mintea noastră să fie păcălită că superlativul e regula, și nu excepția. Cu alte cuvinte, există o cantitate limitată de chestii bune care au fost împărțite muritorilor, așa că, dacă ei primesc atât de multe, probabil noi am rămas pe dinafară.
Cercetătorii numesc felul ăsta de a gândi „o limitare imaginară a resurselor”, adică senzația subiectivă că ceea ce avem noi nu e destul, chiar dacă – obiectiv vorbind – este cu siguranță. Dacă simți că te încearcă astfel de senzații, Bono îți sugerează să le accepți pur și simplu. „Dă-ți voie să fii uman”, insistă el. Mai mult, „ai grijă cu anumite conturi de pe rețelele de socializare care te frustrează și te fac fac să te simți inadecvat.” Nu te simți vinovat dacă trebuie să dai cuiva unfollow!
3. Ai grijă să dai follow la propria viață (reală)
O metodă infailibilă de a te concentra pe propria viață și a evita capcana comparației sociale? Renunță din când în când la telefon și pune pe lista de priorități contactele reale cu prietenii și cei dragi. Bono spune că, atunci când îți faci timp pentru a dezvolta relații autentice, o să constați probabil că te obsedează mai puțin ce vezi online. „Indiferent dacă alții o duc mai bine decât noi, e o chestie pe care n-o putem controla absolut deloc”, adaugă acesta. „E mult mai bine să ne concentrăm pe ceea ce putem controla.”
Dacă ți se pare un gest prea radical să ieși de pe toate platformele, nu trebuie să mergi atât de departe. O idee ar fi să încerci modul „weekenduri fără tehnologie”, în care pur și simplu renunți să mai intri pe rețelele de socializare sâmbătă și duminică.
Citește și:
Cum îți afectează dependența de telefon relația cu prietenii