În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt întrebările pe care trebuie să ți le pui înainte de a demara orice proiect.
– Cum departajezi dorințele reale de așteptările societății.


Ți s-a întâmplat vreodată să-ți propui să atingi un anumit obiectiv și să nu reușești să-l atingi? Câte dintre succesele tale sunt scoase din minte și puse pe hârtie? Câte se concretizează și câte rămân doar idei uitate în vreun sertar?

În ziua de azi e foarte simplu să ne lăsăm furați de scopuri, aparent strălucitoare, căre plac tare ego-ului. E foarte multă gălăgie, toate și toți vor atenția noastră. Timpul nostru este însă limitat, așa că e nevoie să fim foarte atenți și să investim în ceea ce contează cu adevărat, nu să alergăm după victorii goale. Există câteva lucruri care ne ajută să ne sporim șansele de reușită și să ne stabilim obiective corecte, pe care să le și atingem. Și vreau să ți le împărtășesc plecând de la un exemplu personal.

Pe 24 martie, publicam primul episod de podcast Pauza de Bine, înarmată cu mult entuziasm, cu speranța că va prinde și… cam atât. Nu investisem în echipament, primele episoade  le-am înregistrat cu telefonul și cineva m-a ajutat să mai scoatem din zgomotul de fond. Nu studiasem prea mult subiectul, nu știam ce aplicații există, câte opțiuni sunt pentru a înregistra și că există platforme care să mă ajute să distribui automat episoadele către aplicațiile speciale pentru podcast-uri.

Rezultatul? Primele 6 episoade au apărut la o distanță de 2 luni între ele, la date alese aleator, în funcție de când aveam timp să mă ocup de înregistrare și editare. Am folosit platformele nepotrivite, am petrecut mult timp urcând manual peste tot, episod cu episod, și nu puteam măsura evoluția. Audiența era mică, iar reacțiile puține. Și eram dezamăgită pentru că, deși temele erau de interes și conținutul era de calitate, podcast-ul nu ajungea la mai mulți ascultători.

Probabil că nu e suprinzător că m-am demotivat și că, pentru un timp (scurt, din fericire), mi-am pus pălăria de victimă. Mă plângeam de tot ce nu reușeam și mă întrebam dacă mai are vreun sens să continui.

La aproape un an de la publicarea primului episod, în februarie 2020, mi-am oferit timp să-mi pun niște întrebări despre ce vreau să fac: merg mai departe cu acest proiect și… cum, sau renunț la el. M-am așezat cu o foaie și un creion, mi-am notat de ce am început eu să fac podcast, pe lângă toate celelalte proiectele mele. Apoi m-am documentat pentru partea tehnică și am înțeles că există moduri mai ușoare de a face lucrurile. Am implementat ce aflasem și am publicat episoade noi mai des (dar fără o periodicitate clară încă), iar primele rezultate au venit repede. Podcast-ul era tot mai ascultat.

Fast forward până în septembrie 2020, când, la începutul lunii, am aflat că cineva nominalizase podcast-ul Pauza de Bine la secțiunea Best Podcasts în cadrul premiilor Digital Divas. În urma voturilor publicului și a analizei juriului, podcast-ul a câștigat locul trei și a urcat pe podium alături de nume mari de podcast-uri cu vechime de trei sau de cinci ani, și cu comunități mari.

Uitându-mă înapoi, îmi este foarte clar ce ar fi trebuit să fac diferit, nu ca să câștig premiul mai repede sau ca să urc mai sus pe vreun podium, ci pentru a-i acorda acestui proiect important pentru mine atenția pe care o merita.

Îți împărtășesc și ție 3 dintre lucrurile care s-ar putea să te împiedice din a marșa către visul tău.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


1. Lipsa unei viziuni clare 

Cum arată rezultatul pe care ți-l dorești? Cum vei măsura succesul? Nu contează că e vorba de un podcast, de un blog, de parenting, de carieră, de business sau de stil de viață. Vizualizează clar destinația și imaginează-ți cum te-ai simți dacă ai ajunge acolo.

Eu mi-am imaginat un podcast informal, prietenos și relaxat, care să te pună pe gânduri, și în același timp să simplifice conversația despre evoluția noastră ca oameni, despre design-ul de viață, un podcast în care să valorific experiența mea de trainer și de coach. Și, datorită platformei pe care o folosesc, îmi este ușor să măsor numărul de ascultări.

2. Lipsa motivației 

De ce vrei să atingi acel rezultat? Ce-l face important? Ce s-ar schimba pentru tine dacă ai reuși? Ce ai avea de pierdut dacă nu l-ai atinge?

Când am pornit podcast-ul am știut că e un canal de comunicare valoros și foarte personal prin care să pot ajunge cu mesajul meu despre o viață trăită conștient și aliniată cu un anumit set de valori la persoane care, din varii motive, nu pot lucra direct cu mine.

3. Lipsa acțiunii 

… Și a consecvenței. Dacă nu ai viziune, nu știi încotro te îndrepți și, în consecință, nici ce e nevoie să faci concret. Dacă n-ai motivație, există un risc considerabil să renunți încă de la primele obstacole. Și obstacole vor exista. Dar, dacă elementele de mai sus îți sunt clare, îți va fi ușor să identifici acțiunile necesare, să te mobilizezi și să treci la treabă.

Odată ce mi-am făcut timp să-mi pun întrebările importante, am optimizat distribuirea podcast-ului, am conturat un calendar editorial cu un mix de episoade solo și cu invitați, și am început să public episoadele la interval de două-trei săptămâni.

Care e obiectivul pe care nu ai reușit încă să-l atingi? Poate că ai demarat acțiuni concrete, dar nu ai obținut ce sperai. Sau poate ai tot găsit scuze ca să amâni să începi să lucrezi la el. Oferă-ți minute azi și notează răspunsul la următoarele întrebări:

Ce rezultat vreau să văd? Cum voi măsura succesul?

De ce e important?

Și dacă acel rezultat chiar contează, ce pași e nevoie să fac ca să ajung de unde sunt acolo unde vreau să fiu?

Citește și:

Gândurile care-ți pot schimba radical cursul vieții

8 pași simpli pentru a-ți găsi motivația

Author(s)

  • Cristina Oțel

    Trainer și Coach, Fondator Soul Bloom

    Cu o experiență de peste 14 ani în Learning & Development, Cristina a făcut pasul spre antreprenoriat la începutul lui 2018 și lucrează ca Trainer și Life Design Coach. Misiunea ei este să le redea oamenilor libertatea de a-și construi vieți pe care să le iubească. În toată paleta activității sale – cursuri, ședințe de coaching și podcast - numitorul comun este evoluția personală. De peste 8 ani scrie pe blogul personal despre cum creăm o viață care să ne vină ca turnată, iar în 2019 a lansat Pauza de Bine, unul dintre cele mai ascultate podcast-uri din România. Cristina e mama a doi copii care îi arată unde mai are de lucrat cu ea însăși.