În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce nu trebuie să lipsească din sacoșa de mers la plajă.
– De ce trebuie evitate ecranele, dar și cartofii prăjiți și sucurile îndulcite.


După o lungă perioadă petrecută în casă (din cauza pandemiei), vacanța de vară este parcă mai așteptată ca niciodată, în egală măsură de copii și de părinți. Așadar, unde mergem? La mare, la munte, rămânem acasă? Sau ne aventurăm în afara granițelor, în țările în care măsurile s-au relaxat, iar turismul se întoarce treptat la normal? Indiferent de destinație, avem câteva recomandări pentru voi, ca să aveți o vacanță reușită alături de copiii voștri:

Dacă vă duceți la mare: 

  1. Respectați distanțarea socială: așezați șezlongul la 1,5-2 metri unul de celălalt sau, dacă nu optați pentru plajele special amenajate, mergeți în zonele mai puțin aglomerate de pe malul mării, respectând aceleași reguli de distanțare socială.  
  2. Faceți plajă împreună cu cei mici, în primele ore ale dimineții sau după-amiaza, după ora 17. Să nu uităm că ultravioletele sunt benefice pentru sănătatea copiilor, dar nu în exces. Nu este indicat să administrați suplimente de vitamina D3 în timpul expunerii la soare (se poate ajunge la supradozare!). 
  3. Din sacoșa de plajă nu trebuie să lipsească crema de protecție solară cu SPF 50, care trebuie aplicată din oră în oră și neapărat după ieșirea din apă, plus un spray cu apă termală pentru hidratarea pielii după plajă. Recomand să nu expuneți copiii sub un an la soare fără haine ușoare din bumbac sau din țesături speciale pentru protecție solară. 
  4. Cei mici trebuie să aibă capul acoperit în permanență cu o pălărie de soare sau cu o bandană, pentru a preveni insolațiile
  5. Nu uitați să le dați copiilor lichide, pentru a evita deshidratarea! Uneori, furați de joacă, ei uită să ceară, dar oferiți-le la intervale regulate de timp. Nu sunt indicate băuturile carbogazoase și lichidele foarte reci. Sunt recomandate apa plată și sucurile naturale.
  6. Copiii trebuie să mănânce divers (fructe și legume proaspete, pește, lactate), evitând dulciurile concentrate, alimentele bogate în grăsimi sau sărate în exces, cele de tip fast-food, chips-urile, cartofii prăjiți. Recomand mesele echilibrate, la ore fixe, și consumul moderat (obezitatea în rândul copiilor este o problemă din ce în ce mai des întâlnită la noi în țară și, din păcate, poate veni la pachet cu alte complicații: hipertensiune arterială, probleme psihologice și, în cazuri rare, diabet de tip 2, la adolescenți). 
  7. Pregătiți o trusă medicală care să conțină medicamente și produse de prim-ajutor (până când copilul va fi văzut de un medic, dacă este cazul). Aceasta trebuie să conțină: anti-termice și analgezice, anti-emetice (pentru combaterea stării de greață și a vărsăturilor), anti-alergice, anti-diareice, plus alcool sanitar, comprese sterile, plasturi, dezinfectante. Tot timpul să aveți la voi gel dezinfectant și măști pentru spațiile închise!

Dacă vă duceți la munte:

  1. Faceți drumeții în zone mai puțin aglomerate și mici ascensiuni montane (mersul la munte nu înseamnă doar Castelul Peleș sau Bran, pe care trebuie să le vizitați oricum, purtând masca pe față, ca în orice muzeu). 
  2. Mergeți cu bicicleta (obligatoriu purtând casca și echipamentul de protecție!) sau faceți nordic-walking (un sport ideal pentru familii, care îi implică pe toți, de la mic la mare, recomandat celor cu probleme de postură sau dificultăți la mers). Vă puteți relaxa și la pescuit!
  3. Puneți în bagajul celor mici atât haine subțiri, lejere, pentru zilele călduroase, cât și haine potrivite zilelor și serilor reci, de preferat haine care pot fi purtate în straturi și neapărat ceva de pus pe cap. Soarele de la munte poate părea mai blând, dar este la fel de periculos. Nici aici copiii nu sunt feriți de insolație. Nu uitați de încălțăminte comodă (preferabil, specială pentru drumeții) și șosete de bumbac. Recomandare pentru toată garderoba: evitați textilele sintetice și optați pentru materiale din fibre naturale. Luați în bagaj și pelerine de ploaie!
  4. Nu uitați nici la munte de trusa de prim ajutor (asigurați-vă că nu vă lipsesc cele necesare tratării rănilor ușoare și mușcăturilor de insecte). Dacă mergeți în zone cu iarbă înaltă și fân, purtați pantaloni lungi ca să vă feriți de căpușe. Hidratarea este și la munte la fel de importantă.
  5. Dacă vă deplasați cu mașina, nu plecați la drum fără a fixa copilul în scaunul de mașină. Potrivit legislației, copiii în vârstă de până la trei ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun special pentru copii, omologat, împreună cu centurile acestuia). Copiii trebuie așezați în mașină în funcție de înălțime: până la 1,35 metri în scaune speciale, pe bancheta din spate, sau pe scaunul din față, doar dacă este dezactivat airbag-ul frontal corespunzător locului, iar în acest caz, scaunul trebuie orientat invers față de direcția de mers.
    Copiii mai înalți de 1,35 metri pot călători numai pe bancheta din spate, cu centura de siguranță pusă. Pe scaunul din față au voie doar copiii mai mari de 12 ani, cu o înălțime mai mare de 1,50 metri.

Dacă rămâneți acasă:

  1. Oricât de tentante ar fi, ecranele trebuie evitate în lunile următoare. Copiii noștri au petrecut mult timp în fața lor, nu doar ca mijloc de divertisment în lunile de izolare, ci și ca mijloc de educație, pentru cursurile online. Așa că e momentul să le dăm o pauză! Pentru că ele afectează atât calitatea somnului copiilor, cât și dezvoltarea cognitivă, memoria și capacitatea lor de concentrare. Expunerea excesivă nu va face decât să le crească apetitul pentru și mai multă expunere la ecrane, înlocuind treptat timpul dedicat activităților sănătoase. Nenumăratele ore petrecute pe platformele virtuale îi predispun la izolare, anxietate, stres și depresie, precum și la riscul de a fi expuși la conținut de tip adult și la prădători online.
  2. Ieșiți cu copiii în parcuri, plimbați-vă cu bicicletele și rolele, faceți sport în aer liber! Bucurați-vă de natură, evitați fast-food-urile și, dacă aveți posibilitatea, organizați picnicuri! Copiii le adoră! 
  3. Antrenați copiii la lectură, oricât ar părea de desuet (sau prea puțin plauzibil)! Cititul dezvoltă imaginația, antrenează memoria și concentrarea. Oferiți-le un exemplu și luați voi primii o carte în mână!
  4. Creați o rutină care să asigure un număr suficient de ore de somn! Este necesar ca un copil cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani să doarmă între 9 și 12 ore pe noapte. Studii recente au demonstrat că structura creierului se asociază cu tulburările de somn din copilărie: acestea pot fi puse în legătură cu dezvoltarea unor tulburări din sfera depresiei. Același studiu a scos în evidență o medie a tulburărilor de comportament cu 53% mai mare la copiii care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte, față de cei care dorm suficient, și o scădere cu 7,8% a performanțelor lor intelectuale, în comparație cu copiii care dorm între 9 și 11 ore pe noapte. 
  5. Nu uitați de imunizare! Perioada pe care o traversăm ne-a dovedit, dacă mai era nevoie, cât de important este să avem un sistem imunitar puternic. Așa că nu ratați nici unul dintre vaccinurile obligatorii din această perioadă! Luați legătura cu medicul de familie și cu medicul pediatru și asigurați-vă că respectați schema de vaccinare!

Citește și:

21 de sfaturi pentru a crește un copil sigur pe el

Cum să crești un copil echilibrat

Author(s)

  • Gabriela Alexe

    medic pediatru

    Dr. Gabriela Alexe a fost medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului timp de 35 de ani; este doctor în științe medicale, are o experiență de peste 45 de ani în pediatrie, iar acum este bunică cu normă întreagă pentru nepoții ei, Ana-Maria și Tudor.