În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este strategia care te poate ajuta să treci printr-un an fără să faci shopping.
– Ce înseamnă planificarea garderobei.


Multitudinea activităţilor cotidiene fac cele 24 de ore dintr-o zi să pară insuficiente pentru tot ce ne propunem. Dar este în puterea noastră să reuşim să le eficientizăm, pentru o viaţă mai simplă şi mai fericită.

Aş începe cu lucrurile care pot avea cu adevărat impact asupra vieţii noastre, cu activităţile recurente care, adunate, ne pot salva zile din viaţă. Chiar dacă este greu de crezut, hainele noastre contribuie într-un mod activ la eficienţa noastră zilnică.

Atunci când ne simțim încrezători în privința aspectului nostru, avem o atitudine mai pozitivă, suntem mai deschişi și, drept urmare, vom atrage admirație din partea celor din jur. Și vom zâmbi mai mult!

Ce înseamnă planificarea garderobei?

Organizarea ținutelor din timpul weekend-ului pentru toată săptămâna. 

Adoptarea conceptului de garderobă capsulă. Termenul a fost creat de britanică Susie Faux în anii ’70 și se referă la o colecție de 30-40 de piese vestimentare practice și versatile, potrivite pentru a crea garderobă pentru un sezon, selectate conforme stilului tău de viaţă și a activităţilor tale zilnice/săptămânale.

Planificarea garderobei reprezintă o schimbare asupra modului în care purtăm hainele, iar acest pas poate favoriza modificări importante în obiceiurile noastre de consum.

Iată care este strategia mea pentru experimentul 1 Year No Shopping, pe care l-am înițiat în luna octombrie a anului trecut: garderoba capsulă. Reprezintă una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat vreodată legate de garderobă, pentru că mi-a schimbat cu adevărat viaţa: mi-a eficientizat timpul, banii şi energia. 

Deci, care sunt beneficiile acestei noi abordări?

1. Îți eficientizezi timpul

Unul dintre primele lucruri pe care le-am observat din momentul în care am început să am garderoba capsulă a fost cât de ușor îmi este să decid ce o să port în ziua respectivă. Pentru că am doar lucruri care îmi plac, care mi se potrivesc, și care se asortează cu starea mea de spirit și stilul de viaţă. Drept urmare, îmi ia maximum trei minute să decid ce să port.

În era în care 24 de ore pe zi sunt insuficiente, nu trebuie să mai probăm haine pentru a le integra într-o ținută. Decizia de alegere a outfitului este mult mai rapidă.

Personal, îmi petrec în faţa dulapului de cel puţin cinci ori mai puţin timp decât înainte, ceea ce îmi permite să mai apăs încă o dată pe butonul snooze dimineaţa.

2. Câștigi mai mult control asupra finanţelor

Când facem o alegere conștientă de a trăi cu o selecție mică de haine, vom merge la shopping mai rar (sau chiar deloc pe parcursul unui an, cum este cazul meu) şi vom evita cumpărăturile din impuls.  Adesea, după ce ne creăm garderoba capsulă, nu mai este nevoie să facem cumpărături. Devenim mai selectivi în privința hainelor pe care le cumpăram, alegem doar articole care ne plac foarte mult și de care avem cu adevărat nevoie în garderobă. Drept urmare, economisim timp și bani, cumpărând mai puțin și fiind mai conştienţi de alegerile noastre.

Atenția pe care o acordăm cumpărăturilor noastre în materie de îmbrăcăminte ne îmbunătăţeşte calitatea vieții, încurajează investiţii în calitatea articolelor vestimentare, contribuie la reducerea deșeurilor, la economisirea timpului şi, pe termen lung, și a banilor.

3. Îți reduci oboseala decizională 

Capacitatea noastră de a lua decizii se deteriorează pe parcursul zilei, pe măsură ce ne epuizăm mental cu toate alegerile mari și mici pe care trebuie să le luăm. Poate părea neimportant, dar timpul pierdut încercând mai multe ținute pentru a găsi outfit-ul perfect ne consumă din rezerva de energie alocată zilei respective.

Cu o garderobă capsulă nu mai accentuăm oboseala provocată de efortul de a ne gândi ce vom purta. Salvăm astfel energia pentru deciziile mai importante pe care trebuie să le luăm pe parcursul zilei.

4. Reducem sursele de stres

În viețile noastre aglomerate, mulți ajungem rapid în punctul de colaps, de obicei cauzat de zecile de sarcini pe care trebuie să le îndeplinim. Iar garderoba imensă ne face să ne simţim copleşiţi şi provoacă stres. În mod inconştient, încercăm să purtăm cât mai multe haine dintre cele pe care le avem şi să găsim combinații noi pentru a le integra. Această activitate poate fi plăcută când ai tot timpul din lume, însă în caz contrar, devine o sursă de stres.

Ai deschis vreodată ușile garderobei tale şi în timp ce hainele “cădeau pe tine”, primul lucru care ţi-a venit în minte a fost “n-am ce să port”? Şi eu… aproape în fiecare zi. Acest lucru contribuie la stresul zilnic.

5. Scapi de sentimentul de vinovăţie

Eliminând achiziţiile făcute doar ca să simţim că avem mai multe opțiuni (dar care reprezintă, de fapt și de drept, doar o pătură de securitate mentală) nu ne mai simţim vinovaţi că nu am purtat anumite piese vestimentare și că “am aruncat banii pe fereastră”.

6. Te poți simți mai fericită cu felul în care arăți

Multe achiziţii sunt făcute implusiv, pentru o ocazie viitoare. Pentru atunci când vom fi mai slabe sau mai tonifiate… Iar când vedem acele haine în dulap ajungem să ne simţim prost şi să ne frustrăm în legătură cu modul în care arătăm.

În garderoba capsulă avem doar haine pe care le purtăm “în această perioadă”. Drept urmare, eliminăm orice sursă de nemulţumire ce poate fi cauzată de hainele cumpărate pentru alte vremuri.

7. Prelungești viaţa hainelor

Cu o garderobă capsulă, dulapul este atât de organizat, încât vedem toate hainele, iar ele au loc “să respire”. Nu trebuie să mai călcăm hainele de două ori: înainte să le punem în dulap (aşa cum este recomandat) şi încă o dată când ne decidem să le purtăm (chiar dacă stau pe umeraş, fiind îngrămădite, se șifonează). Iar călcatul des al hainelor le deteriorează.

8. Obții mai mult spațiu

Unul dintre beneficiile neașteptate ale garderobei capsulă este că dulapul, dormitorul şi casa, ca întreg, devin un spațiu mai ordonat fără haine aruncate pretutindeni. Uneori, mă surprind cum mă uit în jurul meu şi văd tot spaţiul gol!

Este ca o gură de aer curat.

9. Îți definești stitlul vestimentar

Păstrarea unui număr mic de haine în garderoba capsulă ne obligă să ne descoperim stilul personal, raportat la stilul de viață. 

Preferințele pentru stil și îmbrăcăminte devin clare. Ne simţim mai încrezători în hainele pe care le purtăm, deoarece garderoba ajunge să fie alcătuită din lucrurile preferate în care arătăm și ne simţim bine. Oamenii investesc de-alungul vieţii foarte mult timp şi bani pentru a-şi defini stilul vestimentar. Dulapul capsulă face asta foarte rapid și simplu, prin selecţia iniţială de articole.

10. Vei zâmbi mai mult

În mod ideal, garderoba capsulă ar trebui să includă doar articole pe care le iubim cu adevărat și ne fac fericiţi atunci când le purtăm. Astfel, orice alegem ne va aduce zâmbetul pe buze.

Dacă ești pe gânduri, îți recomand să încerci să-ți alcătuiești o garderobă capsulă. Oricum, avem tendința să alegem aceleași 20% din hainele din garderobă şi să le purtăm zilnic. Celelalte 80% sunt, cel mai probabil, haine demodate, nu se potrivesc ca măsură sau croi, nu sunt adecvate stilului de viaţă (job, hobby-uri, vârstă) sau au fost un capriciu de moment și nu se asortează cu nimic din garderobă.

În esență, majoritatea oamenilor se îmbracă deja dintr-o garderobă capsulă, care este ascunsă pur și simplu în dulap, şi este compusă din hainele care ne plac şi le purtăm cu adevărat. Tot ce trebuie să facem e să (și) conștientizăm acest lucru.

Citește și:

Cel mai nociv și des întâlnit obicei la birou

Chip Bergh, președintele Levi Strauss: „Nu există eșecuri, doar lecții”

Author(s)

  • Ioana Hurdubelea

    image and colour consultant

    Ioana a lucrat 12 ani în publicitate, după care a absolvit cursul „Colour Me Beautiful Academy” în Londra, UK, secțiunea „Image and colour”. În prezent, lucrează ca formator / consultant pentru definirea și îmbunătățirea stilului vestimentar prin organizarea de sesiuni individuale, workshop-uri de grup și business, care te învață cum să devii propriul tău stilist. Dacă vrei să te alături provocării 1 year no shopping sau, pur şi simplu, vrei să-ţi defineşti stilul vestimentar, să te cunoşti la nivel de imagine, să înveţi să-ţi pui în valoare ce-ţi place şi să-ţi ascunzi părţile de care nu eşti mulţumită (fără măsuri drastice şi operaţii estetice!), te poți inscrie la workshop-urile de dezvoltare personală Image and Colour, organizate de Ioana. Detalii pe www.ioanahurdubelea.com, Facebook, LinkedIn sau Instagram.