1. Știința încrederii: Acordul emoțional în cuplu, John Gottman, editura Curtea Veche

Oare inefabilul iubirii și taina relației dintre doi oameni pot fi traduse în cifre? John Gottman, psiholog clinician de renume și profesor emerit la Universitatea din Seattle, susține că da. Iar abordarea statistică și matematică nu este doar o ambiție științifică de cabinet, ci rezultatul a 40 de ani de muncă. Gottman și echipa sa au dus relația de cuplu în laborator, au studiat-o și au ajuns la concluzia că încrederea este acel element-cheie, cuantificabil, a cărui prezență sau absență poate conduce la înflorirea sau, dimpotrivă, la erodarea iubirii. Mai mult, încrederea poate fi cultivată prin metode a căror validitate a fost confirmată, printre altele, de acuratețea cu care Gottman a reușit să anticipeze rata divorțurilor pe o perioadă dată. Acordul emoțional, spune el, este acela care poate regla climatul afectiv dintr-un cuplu, iar teoria pe care o construiește în jurul acestui concept este menită să-i ajute pe parteneri să se reconecteze unul cu celălalt, să-și redobândească respectul, să-și arate afecțiunea și să canalizeze energiile conflictului spre consolidarea unei relații reușite. 

2. De cât de mult creier avem cu adevărat nevoie? Metoda infailibilă ca să-ți folosești 100% inteligența, Alexis Willet, Jennifer Barnett, editura Humanitas

Ce poate fi mai fascinant decât să încercăm, iar și iar, să dezlegăm prin noi și noi întrebări și răspunsuri misterul acelei părți din alcătuirea noastră care ne definește în cea mai înaltă măsură drept oameni? Volumul ne propune o incitantă călătorie prin trecutul, prezentul și viitorul creierului uman pornind tocmai din miezul necunoscutelor despre el: cum și de ce a ajuns să arate astăzi cum arată, cum va arăta în viitor. Cartea analizează o serie de probleme pe care și le pune orice om curios: Oare avem, fiecare, creierul întreg? Dacă da, cât din el ne-am putea permite să pierdem fără să ne afecteze traiul normal? Dacă nu, cum de se poate supraviețui ori chiar trăi mulțumitor fără porțiuni din el? Răspunsuri variate și uimitoare se găsesc la fiecare pas în toate capitolele cărții, fie că veți alege să citiți studiile de caz și scenariile ipotetice, interviurile cu experți din domeniul neuroștiințelor sau cele mai noi teorii și cercetări despre funcționarea cerebrală prezentate de autoare.

image description

3. Tehnici de meditație pentru începători. Cum să devii mai fericit și mai calm în 10 zile, Benjamin W. Decker, editura Polirom

Un studiu efectuat de specialiști în neuroștiințe de la Harvard Medical School arată că meditația ne modifică fizic creierul, făcând să funcționeze mai eficient regiunile sale asociate cu învățarea, cogniția, memoria și autoreglarea emoțională. Numeroase alte cercetări confirmă această descoperire și dezvăluie și alte beneficii ale meditației, precum reducerea stresului, scăderea tensiunii arteriale și chiar amplificarea sentimentului de bucurie. Programul de meditație pentru începători include 10 tehnici de meditație pentru cei care vor să se familiarizeze cu această practică. Încearcă-le pe toate, ca să o descoperi pe cea potrivită pentru tine, în funcție de scopul urmărit și de stilul tău de viață.

4. Oricine poate avea o relație fericită, Stefanie Stahl, editura Litera

Care e rețeta unei relații fericite? Răspunsul e surprinzător de simplu: echilibrul dintre atașamentul de celălalt și independența personală. Întreaga viață și toate relațiile noastre se bazează pe căutarea acestei armonii între nevoia de legături umane și autonomie. Într-o relație, trebuie să renunțăm la o parte din libertatea personală; pentru a fi independenți, trebuie să renunțăm la o parte din relație. Pentru mulți oameni, totuși, echilibrul acesta nu există: sunt fie prea implicați, fie prea detașați. Odată ce înțelegem mecanismele care strică sau împiedică acest echilibru și ne dăm seama cum să-l atingem sau să-l restabilim, nu va mai fi nevoie să sperăm, de exemplu, că partenerul nostru se va schimba sau că bărbatul ori femeia ideală va apărea din senin la ușa noastră. Vom crea o relație în care doi oameni sunt pe picior de egalitate și simt că au aceleași valori.

5. Elefantul din creier. Motivațiile noastre ascunse din viața de zi cu zi, Kevin Simler & Robert Hanson, editura Trei

În timp ce declarăm numeroase motivații nobile pentru comportamentul nostru – altruism, loialitate, compasiune – alte motivații mai puțin nobile se ascund, de obicei, în fundal — și ne este greu să le examinăm direct, pentru că nu ne place să vorbim și nici măcar să ne gândim la cât suntem de egoiști. Cu cât știm mai puțin despre toate motivațiile care ne determină comportamentul, cu atât mai bine! Ne putem autoamăgi și, în acest fel, putem fi convingători în a-i amăgi și pe ceilalți. În această carte sunt prezentate unele dintre motivațiile ascunse pe care le avem, atât în viața personală, cât și în unele dintre cele mai mari instituții sociale – arta, școala, medicina, politica și religia – construite astfel încât să servească și agendelor noastre ascunse, nu numai obiectivelor declarate oficial. După confruntarea cu acest elefant din creier, nu vom mai vedea lumea, și nici pe noi înșine, la fel.

6. Lotusul în mâl înflorește. Arta transformării suferinței, Thich Nhat Hanh, editura Curtea Veche

O carte blândă despre cum putem descoperi versantul luminos al suferinței, de la unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai budismului în Occident. Mai devreme sau mai târziu, te vei lovi în calea ta de suferință. Depinde doar de tine cum privești această încercare. Ai de ales: fie te lași doborât, fie accepți că suferința este prețul pe care-l plătești pentru a ajunge la echilibru. Thich Nhat Hanh reușește, cu multă tandrețe, să-ți explice cum poți transforma momentele neplăcute în adevărate învățăminte. Călugăr budist cu o bogată activitate în Occident, el explorează modurile în care ne putem accepta gândurile și sentimentele, astfel încât să fim în completă armonie cu noi înșine și cu cei din jur. Mantrele, meditația și exersarea tehnicilor de mindfulness ne pot ajuta să apreciem momentele de fragilitate, fiindcă ele ne întregesc. Această carte ne dezvăluie părțile frumoase ale urâtului, arătându-ne că și în cele mai nefaste clipe există o lumină care să ne îndrepte spre împlinire.

7. Bucuria de a avea mai puțin, Francine Jay, editura Litera

Bucuria de a avea mai puțin este un ghid amuzant, ușor de aplicat, pentru un trai minimalist, scris de experta în domeniu, autoare de bestselleruri, Francine Jay. Din paginile acestuia veți învăța: că reducerea treptată a numărului de lucruri te poate face mai fericit, 10 pași simpli de descongestionare a casei tale, tehnici specifice de abordare a fiecărei încăperi, că un trai mai simplu poate ajuta la salvarea planetei, ponturi de organizare pentru întreaga familie.

8. Cei mai fericiți copii din lume, Rina Mae Acosta, Michele Hutchison, editura Humanitas

Apel către părinții stresați: relaxați-vă și imaginați-vă un loc în care copiii se joacă nesupravegheați, nu fac teme, au puține „activități“ programate și sunt cei mai fericiți din lume. Nu e un tărâm fantastic, ci Olanda! Rina Mae Acosta și Michele Hutchison, două mame care trăiesc în Olanda, ne arată de ce copiii din această țară sunt atât de fericiți și de bine adaptați. Prin raportare la propria experiență, la discuții cu alți părinți și la cercetările recente, autoarele explică felul în care sistemul de învățământ olandez, orele reduse de muncă, masa în familie, libertatea la locul de joacă, mersul pe bicicletă și independența precoce reprezintă un mediu propice pentru formarea unor viitori adulți responsabili și integrați social.

9. Odiseea genelor. Aventura speciei umane, Evelyne Heyer, editura Orion / Nemira

O carte fascinantă despre cum a luat naștere specia noastră, cum s-a despărțit de ramura cimpanzeilor, acum 7 milioane ani, și cum a reușit, puțin câte puțin, să cucerească planeta.

În această odisee genetică, cititorii vor merge pe urmele verilor noștri dispăruți, neanderthalienii și denisovanii, dar și pe urmele popoarelor de stepă care ne-au lăsat moștenire limba indo-europeană. Urmând firul migrațiilor și al amestecurilor de popoare, îi vor cunoaște pe evreii din Buhara, pe moștenitorii lui Ginghis Han (se bănuiește că aproape 10% dintre locuitorii vechiului Imperiu Mongol sunt urmașii marelui conducător) sau pe sutele de „Fiice ale Regelui“, tinere trimise de Ludovic al XIV-lea să populeze Noua Franță – multe dintre ele, bunicile a numeroși canadieni de azi. Împărtășindu-ne ultimele rezultate ale cercetărilor de laborator, precum și peripețiile sale de pe teren, Évelyne Heyer ne dezvăluie misterele unei povești care părea, până nu demult, inaccesibilă: cea a aventurii umane.

10. Creierul adolescentului. Ghid de supraviețuire pentru părinți, Frances E. Jensen & Amy Ellis Nutt, editura Humanitas

Renumită specialistă în neurologie, autoarea aduce o perspectivă nouă asupra creierului adolescenţilor, demontând mituri și oferind sfaturi practice. Multă vreme, oamenii de știinţă au crezut că, în esenţă, creierul adolescent este un creier adult în miniatură, deoarece se considera că dezvoltarea cerebrală este aproape încheiată la pubertate.  Abia de curând s-a descoperit că în anii adolescenţei au loc etape importante, vitale, în dezvoltarea creierului. Este o perioadă minunată, dar totodată dificilă și înșelătoare. Cercetătoare, dar și consilier pentru părinţi și copii, Frances Jensen explică de ce adolescenţii se comportă uneori atât de ciudat sau imprevizibil. Datorită ultimelor descoperiri din domeniu, aflăm care este impactul invaziei digitale asupra creierului adolescent, ce efect are privarea de somn asupra concentrării și capacităţii de învăţare, care sunt consecinţele consumului de alcool sau tutun și de ce sunt adolescenții vulnerabili în faţa drogurilor. Toate aceste experienţe din anii adolescenţei se răsfrâng asupra întregii vieţi. Citind Creierul adolescentului, vă veți putea ajuta copiii să parcurgă cu succes această perioadă și, mai ales, îi veți înțelege mai bine.

Citește și:

10 minute de lectură pe zi: experimentul care face minuni pentru performanță

Ce carte ți-a schimbat viața? 15 vedete ne-au răspuns

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!