În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este capcana salvatorului și cine sunt cei care pot aluneca în ea cu ușurință.
– Cum poți evita capcana auto-victimizării.


Evoluția spirituală este un proces prin care trecem în urma trezirii spirituale. Pe măsura ce descoperim adevărul despre noi înșine, dezvoltăm conexiunea cu esența noastră autentică, cu Sinele nostru real și cu Sufletul. În acest articol îmi doresc să te sprijin în descoperirea a zece capcane ce pot apărea pe calea evoluției tale spirituale.

Cu cât curățăm și eliminăm credințele limitative, bagajul emoțional, condiționările negative, cu atât mai mult ne descoperim Esența. Scopul evoluției spirituale este acela de a ne întregi ca ființă, de a integra fiecare parte a noastră pentru a ne bucura cu adevărat de viață, în unitate, cu iubire, pace și înțelepciune.

Călătoria spirituală nu este despre a deveni ceva, ci despre a redescoperi cine suntem cu adevărat. Această călătorie este presarată cu tot felul de capcane mentale. Spiritualitatea nu poate fi cuprinsă de un gând, nu poate fi compartimentată complet doar de mintea noastră. Este ca atunci când admiri cu toată inima și prezența un răsărit de soare. În momentul în care scoți telefonul să-i faci o poză, sau încerci să-l descrii într-un mesaj, nu mai ești prezentă, pentru că filtrezi răsăritul cu propriile gânduri.

Atunci când reușim să devenim constant observatorii detașați ale propriilor gânduri, începem să simțim evoluția spirituală. Îmbrățișând schimbarea, devenind conștienți de tot ceea ce reprezentăm și păstrând o minte deschisă, reușim să înaintăm pe calea noastră.

Încerc să punctez mai jos cele mai des întâlnite capcane pe calea evoluției spirituale. M-am lovit de multe dintre ele, am suferit, m-a durut și le-am conștientizat pe propria piele.

1. Capcana care te îndeamnă spre “evitarea” spirituală

Înseamnă folosirea spiritualității pentru a evita, reprima sau evada de lucrurile cu adevărat inconfortabile din viața ta. Spiritualitatea poate deveni ca un “drog”, atunci când vrem să fugim de părțile noastre întunecate.

Metode comune de “evitare” spirituală:

  • Obsesia nesanatoasă pentru “gândirea pozitivă” și adoptarea unei “măști” pasiv-agresive;
  • Minimizarea părții tale întunecate, a Umbrei tale;
  • Fobia la emoții de vibrație joasă;
  • Încercarea forțată de “a-ți ucide ego-ul”, condamnându-l ca fiind rău;
  • Detașarea exagerată;
  • Compasiunea excesivă în detrimentul propriei personae;
  • Blocarea în credințe dogmatice despre “adevăr”;
  • Folosirea metodelor spirituale pentru a fugi de emoții (meditatia), în loc să le lași să fie, să le permiți transformarea.

2. Capcana orgoliului spiritual

Aceasta se manifestă prin faptul că-i privești de sus pe cei care sunt mai puțin conștienți, mai putin treji decât tine. Este un seniment subtil de superioritate, care-ți dă senzația că ești mai bună decat ceilalți care sunt mai putin “spirituali”. Capcana este foarte periculoasă, pentru că, de fapt, ești departe de a fi spirituală și orgoliul mărit atrage lecții dureroase. Opusul orgoliului este smerenia, nu umilința.

3. Capcana dorinței puternice de a-i ajuta pe ceilalți

Odată ce te trezești și conștientizezi iluzia, jocul în care trăiești, îți dorești impulsiv să-i ajuți pe cei apropiați să vadă și ei. Chiar dacă intențiile sunt bune și-ți dorești să le arăți adevărul, încercarea de a-i forța să se trezească aduce frustrari nenumărate. Este o capcană care generează multă furie și neînțelegere și ne sabotează creșterea spirituală. Lasă-i pe ceilalți să se trezească doar atunci când sunt pregătiți evitând să-i faci să se îndepărteze de tine.

O altă fațetă a acestei capcane este dorința de a da sfaturi ajutătoare. Creșterea unui ego spiritual te poate face să oferi sfaturi când nu sunt cerute și atunci rezultatele pot fi dezastruoase (oamenii se simt ofensați, enervați și pot deveni agresivi).

4. Capcana salvatorului

Complexul salvatorului este adoptat de cei care se simt superiori celorlalți. Sentimentul lor că sunt diferiți și foarte elevați spiritual le da senzația că trebuie să repare lumea. Este o capcană des întâlnită în cercurile vindecătorilor/lucrătorilor cu Lumina care se pun singuri pe un piedestal, convinși că trebuie să salveze întreaga lume. Este doar o perspectivă a ego-ului că realitatea este “rea” și ceilalți sunt o “problemă” ce trebuie rezolvată.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Complexul salvatorului poate evolua în cel al martirului atunci când persoana trăiește cu senzația că trebuie să duca pe umerii ei toate greutățile celorlalți. Este un mod total nesănătos de a trăi, provenit mult din condiționările creștine. Acest complex nu-ți permite să-ți asumi responsabilitatea pentru propria fericire și acordă circumstanțele pentru ca ceilalți să continue să fie imaturi.

5. Capcana dorinței de a revoluționa lumea

În momentul in care te trezești și vezi că societatea este condusă strâmb, mulți dintre noi își doresc să facă o schimbare radicală. Cădem în capcana care ne face să credem că justiția, adevărul și onestitatea pot fi atinse prin modificarea sistemului extern. Abordăm cu ușurință mentalitatea de “divide și cucerește”, care aparține strict ego-ului, hrănind o structură care supraviețuiește din haos și furie. Ideal este să înțelegem că este nevoie de o revoluție internă, individuală și să nu ne lăsăm atrase într-o revoluție externă, care este trecătoare și fragilă.

6. Capcana ”nimic nu are sens”

Atunci când experimentăm stări transcedentale, putem cădea în depresie când acestea se încheie. Conștientizarea că totul este trecător, o iluzie, poate atrage sentimente de tristețe și ego-ul se bucură preluând controlul. Acesta ne face să credem că trăim separat și că nimic din ceea ce facem nu contează.

7. Capcana evitării responsabilităților zilnice

Unele persoane devin atât de infatuate de propria spiritualitate încât ajung să nu mai vrea să se ocupe de treburile lor uzuale. Aleg să traiască în afara normelor, dar este tot o cale a ego-ului de a limita evoluția spirituală. Cu cât ești mai preocupată să ai o viață cu aspect total spiritual și te opui responsabilităților normale, cu atât eviți mai mult lucrul cu tine însuți. Este nevoie de smerenie și de înțelegerea faptului că viața de zi cu zi este cea care-ți oferă mediul propice să evoluezi cu adevărat, să-ți înveți lecțiile. O relație de cuplu te va trece prin mult mai multe încercări spre evoluție decât o viață în singurătate.

8. Capcana auto-victimizării

Curând dupa trezirea spirituală, după conștientizarea “nebuniei” din jur, este comun să cazi în auto-victimizare. Poți începe să percepi lumea ca pe o închisoare și oamenii ca fiind captivi. Socul trezirii te poate conduce spre anxietate. Te poți simți victimă și începi să dai vina pe cei din jur, dar în final este nevoie să conștientizezi că doar gândurile tale îți produc suferință și nu ceilalți oameni, sau situațiile externe. Ajungi să devii responsabilă de ceea ce gândești, ceea ce simți și astfel îți recuperezi puterea. A fi victimă sau abuzator sunt roluri pe care poți refuza să le mai interpretezi, să le mai experimentezi.

9. Capcana atașamentelor

După ce ajungi să ai experiențe mistice în călătoria ta spirituală, se poate întâmpla să te atașezi de ele. Poate fi dureros să te întorci la viața normală după ce ai trait iluminarea, beatitudinea maximă. Te poți atașa de propriile credințe spirituale, dar cu cât o faci mai mult, cu atât creezi loc suferinței și durerii. Uităm că absolut totul aici este trecător, chiar și experiențele transcedentale. Iluminarea nu este o destinație, ci o renunțare completă, o transformare a modului în care percepem viața.

Pe de o parte, atașamentul față de idei ne ajută să ne dezvoltăm, dar în cele din urmă, atunci când nu putem renunța la ideile noastre, sfârțim în a ne bloca evoluția. Ideile noastre ar trebui să fie catalizatoare pentru dezvoltare și să nu devina protecții. Libertatea poate fi atinsă doar atunci când nu mai suntem atașați de propriile gânduri.

10. Capcana ”mă bazez pe opiniile altora”

Pe măsură ce progresezi în călătoria spirituală, este foarte benefic să citești cât mai mult, să participi la cursuri, seminarii, să asculți ce spun diferiți guru, maeștri și specialiști. Dezvoltă-ți curiozitatea și corelează informații din cât mai multe surse.

Pericolul este atunci când devii dependentă de ceea ce spune doar un expert sau un guru, atunci când ajungi să te bazezi exclusiv pe răspunsuri din exteriorul tău. În călătoria spirituală te cunoști din ce în ce mai bine și devii responsabilă de libertatea și fericirea ta. Când urmezi pe altcineva în mod orbește, îți proiectezi propria divinitate pe acea persoană, dai din puterea ta pentru că nu crezi îndeajuns în tine.

Uităm uneori că principala sursa de ghidare este în interiorul ființei noastre. Evoluția spirituală îți dezvăluie esența și conștientizezi treptat că deții înțelepciunea, puterea și răspunsurile de care ai nevoie. Amintește-ți, atunci când ai îndoieli legat de o decizie, că doar conectându-te în liniște cu tine însuți, cu Sinele tău Divin, vei găsi cele mai bune răspunsuri și vei putea experimenta cu adevărat libertatea.

Pentru a evita aceste capcane, avem nevoie să fim total onești cu noi înșine și să conștientizăm când ego-ul preia ștafeta. Cu cât ai mintea și inima mai deschise, cu cât ești mai smerit și mai curios, cu atât vei putea ocoli aceste potențiale capcane pentru a te simți cu adevărat liber pe calea ta evolutivă.

Sper că descoperirea acestor zece capcane ce pot apărea pe calea evoluției tale spirituale să-ți fie de folos.

”Transformarea Ta Totală, de la suferință la armonie” este o hartă a călătoriei tale spirituale. Am creat-o din toată experiența mea de până acum cu multă iubire, din dorința de a te sprijini să devii cea mai bună variantă a ta. Este pentru tine dacă alegi adevărul și libertatea, este pentru tine dacă știi că meriți să te bucuri de viață zi de zi. Misiunea mea este să-ți fiu ghid în procesul tău de transformare personală.

Programul “Transformarea Ta Totală, de la suferință la armonie”este călătoria pe care ți-o propun cu mare drag. Timp de șase săptămâni voi fi alături de tine pentru a te sprijini să te redescoperi așa cum ești, o forță a naturii! Aici găsești toate detaliile: https://rebrand.ly/transformarea-ta

Citește și:

Cum ne detronăm criticul interior?

Transformarea vieții începe cu noi

Author(s)

  • Amy Ciotec

    fondatoare AwakeningMom

    Timp de 16 ani a avut o carieră în corporații și a lucrat mereu aproape de oameni. Cu o experiență de peste opt ani în procesele și terapiile de dezvoltare personală, Amy s-a trezit din punct de vedere spiritual, a vindecat și a transformat fiecare aspect al ființei. A documentat din experiența cunoașterii ei pe blogul personal www.Awakeningmom.com. «Cred în tine, cred în femeia trează și liberă, femeia hotărâtă să-și integreze și să-și manifeste potențialele cele mai înalte, încă ascunse în Esența ei”, spune Amy.