În următoarele 5 minute vei afla:

Cum ne întărește somnul de calitate sistemul imunitar. 
– De ce dispozitivele electronice nu trebuie să rămână în dormitor în timpul nopții.


Bine ați venit la „Dileme despre somn, rezolvate”, rubrica noastră care are răspunsuri pentru cele mai comune întrebări legate de somn. Aici, coordonatorul secțiunii despre somn din Thrive Global și CEO al companiei Sleep Number, Shelly Ibach, ia legătura cu experți de top în problemele somnului și îți împărtășește cele mai bune trucuri care te ajută să-ți îmbunătățești somnul și, per total, să te simți mult mai bine. 

Chiar și într-o perioadă obișnuită, acest sezon este unul al răcelilor. Iar acum, în timp ce trecem printr-o pandemie de coronavirus, este cu atât mai important ca să ne întărim sistemul imunitar. Una dintre cele mai naturale și mai importante modalități prin care putem face asta este odihna, una profundă – aceasta îți ajută organismul să se regenereze. Alături de o nutriție echilibrată și de reprizele regulate de mișcare, somnul de calitate este fundamental pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Chiar și în mijlocul pandemiei, orice zi devine mai bună atunci când dormi bine. Somnul profund, liniștitor, ajută la recuperarea fizică a organismului și la recăpătarea rezilienței emoționale. 

Știinta legată de acest subiect explică foarte clar: fiecare studiu a demonstrat că somnul ne îmbunătățește și ne prelungește în mod considerabil imunitatea. Atunci când nu respectăm intervalul de somn recomandat de 7-9 ore, suntem mult mai vulnerabili în fața atacului infecțiilor și virusurilor. De asemenea, somnul îți ajută corpul să se recupereze mult mai rapid atunci când ai suferit o traumă. Altfel spus, dacă nu dormi suficient, sistemul tău imunitar va fi slăbit. 

Pentru mai multe sfaturi pe acest subiect, am stat de vorbă cu Eve Van Cauter, Ph.D., expert în probleme de somn și profesor la departamentul de medicină la University of Chicago, care face parte din consiliul Sleep Number Scientific Advisory Board. „Este cu atât mai important acum, în timpul pandemiei, să ne asigurăm odihna de care avem nevoie; și asta pentru că sistemul nostru imunitar este puternic afectat de somn și de calitatea acestuia”, explică ea. „Studiile au arătat că somnul este necesar pentru a ne crește rezistența la infecții. Atunci când dormi, sistemul tău imunitar se reface, se întărește, iar riscul de a te infecta scade”. Eve Van Cauter revine și spune că, chiar și în situația în care chiar contractezi virusul, „un somn bun va reduce riscul de a avea o formă mai severă a bolii. Poate reduce gravitatea simptomelor și-ți poate grăbi recuperarea”. În plus, adaugă ea, „răspunsul tău la vaccin și la eficiența acestuia pot fi compromise, dacă nu dormi suficient sau somnul tău nu este unul profund, de calitate”.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Având aceste recomandări în minte, este clar că trebuie să facem tot ce ne stă în putință să avem parte de cea mai bună experiență de dormit! Recomandările mele pentru aceste nopți reci sunt: încearcă să faci o baie caldă pentru a-i permite corpului tău să se relaxeze și pentru a încuraja un somn adânc, apoi urmează-ți rutina zilnică, care poate include exerciții de meditație, exerciții de respirație profundă, orice te relaxează. În plus, îți recomand să limitezi cantitatea de știri la care te uiți și să-ți stabilești câteva intervale orare bine definite în care să te pui la punct cu noutățile. Bineînțeles că-ți dorești să fii bine informat, ca noi toți, însă știrile pot fi uneori supărătoare și-ți pot da o stare de agitație, așa că definirea unor intervale limitate în care să vezi care sunt noutățile zilei este esențială, mai ales atunci când se apropie ora de somn. 

Așa cum am spus mereu, trebuie să subliniez că este extrem de important să ai o rutină: o oră obișnuită la care mergi la culcare și o oră de trezire, un moment bine definit în care închizi dispozitivele electronice când te urci în pat; apoi trebuie să eviți să bei prea târziu o ceașcă de cafea și să limitezi cantitatea de alcool consumată.

Desigur, înțeleg că în timpul vacanțelor și sărbătorilor ți-ai putea dori să fii mai puțin rigid în ceea ce privește programul: ai vrea să mănânci mai târziu decât de obicei, să mergi la culcare peste câteva ore de la ora obișnuită. Și este foarte important ca în perioadele stresante să-ți acorzi libertatea de a te relaxa și de a sărbători, chiar dacă poți să faci asta alături de familia ta sau nu. Oricum ar sta lucrurile, atunci când ești copleșit de lucrurile care ți se întâmplă, o rutină de somn bine pusă la punct va fi elementul care va conta atunci când va fi vorba despre odihna de care ai parte și despre energia pe care o ai pe parcursul zilei. Așadar, dacă ești nevoit să ajustezi un pic această rutină în timpul vacanțelor – poate să mergi la culcare mai devreme, să te trezești cu o oră mai târziu – nu ezita să o faci; adu-ți aminte însă că ar trebui să fii constant în obiceiurile tale, pe cât se poate, de la o zi la alta. Și, cum v-am mai spus de câteva ori până acum, e la fel important și pe ce anume dormi: salteaua, patul, așternuturile, chiar și pilota.

În primele luni ale pandemiei, am adăugat un modul suplimentar la tehnologia SleepIQ pe care o folosim: acesta măsoară ritmul circadian, analizează somnul și ciclurile de odihnă, stabilind la final un program de somn ideal pentru fiecare persoană. Această nouă opțiune m-a ajutat pe mine într-un mod semnificativ, determinându-mă să mă disciplinez în ceea ce privește rutina de somn, îmbunătățindu-mi propriul scor de SleepIQ și sporindu-mi energia pe tot parcursul zilei. 

Am descoperit că persoanele care folosesc această opțiune a ritmului circadian au dormit cu circa 35 de minute mai mult în fiecare noapte! 

Eu dorm bine noaptea, astfel încât să pot visa în stil mare în timpul zilei. În ultima vreme, am visat la momentul în care suntem cu toții fericiți și puternici și nu răspândim nimic în preajma celorlalți, în afara unei stări de bucurie. Este mai important ca niciodată să avem un sistem imunitar puternic. Așadar, pune-ți o dorință acum: să îți ajuți sistemul imunitar propriu să se odihnească bine astfel încât să începi anul 2021 cu energie și optimism.

Dormi bine, fii bine, visează în stil mare!

Citește și:

3 Mituri despre somn care dăunează sănătății

Ce să mănânci la cină pentru un somn desăvârșit

Author(s)

  • Shelly Ibach

    Președinte și CEO Sleep Number; expert Thrive pe teme legate de somn

    Shelly este consilier principal în domeniul somnului pentru Thrive. Face parte din comitetul executiv al Minnesota Business Partnership, organizație ce vizează îmbunătățirea continuă a calității vieții în această regiune.