În următoarele 5 minute vei afla: 

– Care este legătura între râs și imunitate. 
– Ce să mănânci pentru a avea un sistem imunitar puternic.


Alimentele pe care le mănânci, activitățile pe care le faci și modul în care te simți îți influențează sistemul imunitar. Acesta este ca o rețea ce împânzește întregul corp. Hai să-ți arăt cum funcționează sistemul imunitar ca să știi apoi cum să faci cele mai bune alegeri pentru tine.

Cum funcționează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar ne apără împotriva bolilor, a infecțiilor, rănilor și ne ajută să ne recuperăm. Este, adesea, privit ca o armată menită să ne apere de aspectele ce reprezintă o amenințare pentru corpul nostru.

Sistemul imunitar este un sistem complex de celule, organe, receptori, proteine, alimentat de sânge și limfă. Aceste două lichide transportă elementele sistemului imunitar peste tot în corp.

Există mai multe tipuri de imunitate, dar cele de care ne folosim cel mai des sunt:

  • imunitatea înnăscută, compusă din natural killer cells (NK cells) provenite din celula stem limfoidă a măduvei osoase și celulele macrofage (celule de apărare în interiorul limfocitelor);
  • imunitatea adaptativă, compusă din celule de tip T dezvoltate în cadrul timusului.

Având în vedere că imunitatea noastră se află peste tot în corp, sistemul nostru imunitar are nevoie de o serie de condiții ca să funcționeze optim.

Cum îți susții imunitatea în sezonul rece?

Toamna este renumită pentru creșterea cazurilor de răceală, asta nu numai din cauza temperaturilor care scad, ci și pentru că virusurile proliferează în această perioadă. Adăugăm în schemă alte tipuri de activități, sarcini pe care trebuie să le gestionezi, precum și schimbările de vreme care îți pot afecta starea de spirit. Și, ce să vezi, și ea are un impact considerabil asupra sistemului tău imunitar. 

Studiile arată că sistemul imunitar este strâns legat de sistemul nervos, ceea ce-i permite să răspundă la schimbările apărute la nivel psihosocial. Aceste schimbări, mai ales venite din condiții de stres excesiv, pot avea efecte negative asupra sănătății.

Pentru ca sistemul imunitar să fie puternic, ai nevoie de câteva elemente cheie în susținerea acestuia:

hidratare suficientă pentru ca limfa și sângele să circule cu ușurință prin corp;

nutrienți de calitate și o alimentație echilibrată ca organismul tău să fie hrănit și întărit;

mișcare zilnică pentru a crește oxigenarea corpului și a susține detoxifierea naturală;

somn și odihnă pentru a susține repararea corpului.

Aceste elemente vor contribui la starea ta de bine și la reducerea stresului excesiv. 

Ia în considerare și următoarele activități pentru a-ți susține imunitatea:

– petrece timp alături de familie, prieteni, oameni care îți sunt dragi;

râzi oricând ai ocazia și creează oportunități ca să râzi mai mult;

ia pauze frecvent pentru a te încărca;

– ai grijă de tine prin sesiuni de masaj, băi cu sare, hobby-uri, activități care îți aduc satisfacție.

Sistemul imunitar funcționează optim atunci când există echilibru în viață ta. Deși există lucruri pe care nu le poți controla, ceea ce poți face este să lucrezi la restabilirea echilibrului în zonele în care ai influență. Una din aceste zone este alimentația. 

Puterea alimentației în a preveni și a trata diverse răceli, boli, infecții este de necontestat. Așa că vreau să îți arăt cum să ai o alimentație echilibrată pentru a-ți susține sistemul imunitar.

Ce să mănânci toamna pentru a avea un sistem imunitar puternic?

Cum trăim într-o lume concepută ca noi să supraviețuim și să ne fie bine, natura s-a asigurat că avem la dispoziție alimente specifice care să ne ajute în prevenirea și tratarea răcelilor.

De aceea este atât de important să mănânci alimente de sezon.

Știai că peste 70% din sistemul tău imunitar se află în intestin? O alimentație echilibrată susține sănătatea florei intestinale, asigurând o digestie optimă, toxine eliminate eficient și un sistem imunitar puternic.

Bun, de unde începi?

Primul pas este reducerea alimentelor procesate: zahărul și sarea în exces, alimentele prăjite, produsele animale procesate, fast food, alimentele cu arome și conservanți, carbohidrații rafinați (pâine albă, covrigei, sticks-uri, biscuiți), grăsimile în exces, sucurile și băuturile îndulcite, dar și alcoolul.

Acum, hai să ne concentrăm pe ce să pui accent ca să ai o alimentație echilibrată, special concepută pentru sistemul tău imunitar.

1. Probiotice și prebiotice

Acestea populează sistemul digestiv cu bacterii bune pe care le hrănesc pentru a menține flora intestinală sănătoasă:

– legume fermentate (varză, castraveți, morcov, sfeclă);

– leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte);

– ceapă, usturoi, praz.

2. Alimente bogate în nutrienți specifici

– beta-caroten, un antioxidant puternic care reduce inflamația și sporește funționarea sistemului immunitar (cartofi dulci, morcovi, dovleac, broccoli);

– vitamina C și E, care au efecte antioxidante, ajutând la distrugerea radicalilor liberi și susținând răspunsul natural de apărare al corpului (ardei gras, portocale, grepfrut, cătină, acerola, aronia, acai, afine, broccoli, mango, lămâi, nuci, semințe);

– zinc, mineral ce susține apărarea organismului prin dezvoltarea și activarea limfocitelor (nuci, semințe de dovleac, susan, fasole, linte).

3. Superalimente

Hreanul, ghimbirul și turmericul sunt opțiuni extraordinare pentru a da un boost sistemului tău imunitar.

Alte superalimente: cacao neprocesată (o poți adăuga în smoothie-uri sau terci de ovăz), pătrunjel, produsele stupului (propolis, polen crud și lăptișor de matcă), pau d’arco, ceaiurile verzi, alb, matcha, orz verde, germeni și vlăstari.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Alte recomandări

Toamna, ar trebui să treci de la salate și alimente preponderent reci sau crude la mâncăruri mai calde, rădăcinoase și fructe de sezon: dovleac, morcovi, sfeclă, cartofi, struguri, mere, prune, nuci, semințe, fasole.

Pentru a avea o alimentație echilibrată, trebuie să te asiguri că farfuria ta conține toate grupele alimentare:

– proteine de calitate, provenite din pește de captură, carne albă, ficat, ouă, năut, mazăre, linte, quinoa;

– legume cât mai variate pentru a roti nutrienții;

– carbohidrați integrali, precum ovăz, mei, hrișcă, orez, bulgur;

– grăsime bună din nuci, semințe, avocado, pește oceanic, ouă și cantități mici de unt;

fructe, precum citrice, rodie, merișoare, kiwi etc.

5. Suplimente

Pe lângă aceste alimente și recomandări, în sezonul rece, nevoia de vitamina D crește. Producem această vitamină atunci când ne expunem pielea la soare. Cum sezonul rece vine cu zile mai închise, ia în considerare suplimentarea cu vitamina D naturală.

Tot la categoria suplimente, îți mai recomand: omega 3, probiotice, vitamina C naturală, cordyceps, rhodiola, astragalus, echinaceea, spirulină, chlorella.

Ia din recomandări ce consideri că poți pune în aplicare acum, fără a-ți face griji că trebuie să faci absolut tot ce e pe listă. 

Și încă un lucru: la trecerea într-un nou anotimp, apelez la o strategie care m-a ajutat să țin răcelile la distanță cât de mult posibil, să le scurtez vizitele și să evit tot felul de simptome neplăcute. Aleg să susțin procesul natural de detoxifiere a corpului printr-o cură de curățare. Daca nu știi de unde să începi, ți-am pregătit un meniu de curățare de 1 zi, ca să testezi pe pielea ta și să vezi cum te simți.

Să ai un sezon răcoros plin de echilibru și voie bună. Nu uita că tu deții controlul asupra alimentației tale și alegerilor care-ți susțin sistemul imunitar!

Citește și:

Dieta low-carb: ce înseamnă și care sunt principalele ei reguli

Cum ne îngrijim inteligent în sezonul rece

Author(s)

  • Claudia Buneci 

    health coach și consilier de echilibru hormonal

    Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să-și echilibreze hormonii, să aibă energie și să atingă greutatea optimă. Crede cu tărie în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață. Mai multe despre activitatea Claudiei găsiți pe site-ul său, www.pofta-de-viata.ro.