În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce unele persoane se simt rău după terapii de detoxifiere.
– Care sunt cele zece posturi de yoga care restabilesc imunitatea și echilibrul organismului.


Yoga și Ayurveda sunt două segmente din același fruct al cunoașterii antice, practicate unul lângă altul, în perfectă aliniere de secole. Yoga împreună cu Ayurveda formează un sistem de vindecare naturală, pe care Lidia Dumitru, profesor de yoga, și Angelica Mitrea, profesor Ayurveda, ni-l vor prezenta în acest articol.

Pandemia a adus mai mult decât oricând sistemul nostru imunitar în centrul atenției. La urma urmei, acesta este cel care ne apără de toate microorganismele cauzatoare de boli. Yoga, cu promisiunea unei funcționări armonioase minte-corp-suflet, ne vine în ajutor. Yoga eliberează endorfine, scade nivelul hormonului de stres (cortizolul), întărește sistemul nervos, stimulează sistemul limfatic și mărește fluxul de oxigen în sânge, energizând atât mintea, cât și corpul și îmbunătățind absorbția nutrienților esențiali Acest lucru ajută toate organele să funcționeze optim, construind puterea corpului, imunitatea și rezistența la boli.

Tehnicile de yoga oferă tocmai aceste efecte și refac procesul natural de detoxifiere al organismului. Este surprinzător faptul că yoghinii antici știau despre aceste efecte cu mii de ani în urmă și au practicat metode care s-au dovedit că mențin sănătatea la un nivel optim.

Detoxifierea se face prin practicile de Asana (poziții de yoga), care eliberează blocajele și obstacolele din corp, prevenind în mod eficient bolile și îmbătrânirea, dar și cu ajutorul Pranayama (tehnici de respirație), care creează vibrația potrivită în cellule, lucrând asupra fluxurilor de energie.

Practica yoga include diverse asane, care ajută la eliminarea toxinelor, la stimularea digestiei și a glandei tiroide, la îmbunătățirea sistemului imunitar, la creșterea metabolismului și a nivelurilor de energie.

10 posturi care restabilesc imunitatea și echilibrul corpului, în timp ce îmbunătățesc claritatea mentală și emoțională:

  1. Baddha Konasana
  2. Garudasana
  3. Janu Sirsasana
  4. Salamba Sarvangasana
  5. Adho Mukha Svanasana
  6. Padangusthasana
  7. Halasana
  8. Ardha Matsyendrasana
  9. Trikonasana
  10. Parsvakonasana

Recent toată lumea vorbește despre legătura indestructibilă dintre imunitate și digestie, dar tratatele ayurvedice vorbeau despre asta încă de acum mii de ani. Și o făceau la un nivel foarte avansat, deoarece gradul de specificitate era unul foarte ridicat. La ce mă refer? Toată lumea știe că este bine să mănânci sănătos, însă Ayurveda explică detaliat ce înseamnă sănătos pentru fiecare dintre noi. Pentru că suntem diferiți, la fel este și digestia noastră. Ceea ce pentru mine este foarte sănătos pentru tine poate fi insuficient de consistent/hrănitor. Ceea ce pentru tine este sănătos pentru mine poate fi dificil de digerat și astfel mă pot confrunta cu o digestie greoaie, care mă va conduce direct către acumularea de toxine în organism.

Chiar și în cazul aceleiași personae, tipul de digestie se poate modifica în funcție de anumiți factori exteriori.

Felul acela delicios pe care l-ai savurat atunci când te aflai în concediu îți poate provoca o indigestie în toată regula după o ședință tensionată la birou. Sau poate chiar în concediul următor, pe care vei alege să-l petreci într-o zonă de climă diferită.

În plus, este binecunoscut faptul că stresul afectează imunitatea. Însă cuvântul „stres” este un termen foarte general. Poate fi frică, anxietate, deprimare, frustrare, furie reprimată sau, din contra, exprimată nesănătos, iritare, descurajare, dezamăgire, dispreț și lista poate continua.

Pentru fiecare dintre acestea, Ayurveda propune un mod specific de gestionare. Fiecare are propria sa cheie, care deblochează nu doar starea de spirit, ci și drumul către o imunitate puternică.   Și pentru că suntem diferiți, chiar și modul în care acumulăm toxinele este diferit. De aceea, este foarte important ca eliminarea acestora să fie făcută într-un mod foarte specific. Orice terapie ayurvedică de detoxifiere se aplică diferit fiecăruia în parte.

Gândește-te la o țesătură. Dacă este vorba de o țesătură fină, aceasta se va murdări foarte  ușor și este important să o speli delicat, altfel o poți chiar rupe. Dacă este o țesătură densă, atunci se va murdări mai greu, iar odată murdărită este necesară o spălare serioasă pentru a o curăța: un detergent mai puternic, care să acționeze un timp mai îndelungat.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Așa este și corpul nostru. Un organism fragil acumulează toxine ușor. Fiind fragil, este necesar ca terapiile de detoxifiere să fie delicate, altfel îl pot afecta negativ mai rău decât toxinele. De aceea, unele persoane spun că s-au simțit rău după asemenea terapii de detoxifiere, în timp ce altele spun că n-au simțit nimic! Este pentru că n-au adaptat intensitatea terapiei la specificul structurii lor (o haină vizibil murdară de praf nu se curăță dacă dai cu puțină apă). Sau pentru că n-au făcut terapia potrivită pentru situația lor.

Sub influența diferiților factori, toxinele se acumulează într-o anumită zonă, declanșând afecțiuni specifice. În funcție de zona unde s-au acumulat toxinele, se alege terapia corespunzătoare.

Să presupunem că speli la mână o cămașă care s-a pătat pe mâneca dreaptă cu sos de roșii. Dorindu-ți cu ardoare să scoți pata, speli de zor gulerul, insistând să pui detergent mai mult chiar în zona unde acesta se îmbină cu restul cămășii. Rezultatul: pata de pe mânecă este tot acolo, poate foarte puțin diminuată.

La fel se petrece și cu terapia de detoxifiere făcută după ureche: ai eliminat toate toxinele de la nivel intestinal, însă tu acum sufereai de o răceală puternică și aveai nevoie să elimini mucusul acumulat în sinusuri. În plus, starea aceea ușoară de slăbiciune, perfect normală după o curățare a intestinelor, amplifică exponențial disconfortul cauzat de răceală și nu prea te susține în lupta cu aceasta. De aceea, este foarte important ca tot ceea ce faci pentru sănătatea ta să fie „croit” exact pentru tine!

În perioada 22-25 septembrie noi, Lidia și Angelica îți pregătesc un Yoga&Ayurveda Retreat, care-ți va reseta corpul și mintea și va da sistemului tău imunitar un impuls atât de necesar înainte de sezonul rece. Vom petrece trei zile în natură, în satul Peștera, cu practici de yoga dimineața și seara, tehnici de respirație, meditație, vom aborda diverse posturi care ajută la curățarea organismului și a minții, în timp ce vom avea o nutriție vegetariană ayurvedică și terapii de detox. Poți consulta detalii despre programul retreat-ului aici: https://www.facebook.com/events/1093419148246383?ref=newsfeed

Oferă-ți timp pentru a lua o pauză, pentru a te reseta și respira profund, pentru a te simți mai liber și ușor, mai strălucitor și mai energizat.

Citește și:

Sistemul imunitar: cum să te înarmezi cu sănătate pentru anotimpul rece

Cum ne îngrijim inteligent în sezonul rece

Author(s)

  • Angelica Mitrea

    ”Crede în puterea cuvintelor. Are o pasiune: să-i inspire pe cei din jur prin intermediul scrierilor sale și să le împărtășesc și altora gândurile inspirate ale altor oameni. Îi plac ice coffee și somnul de după-amiază.

    Angelica a început să studieze Ayurveda (medicina tradițională indiană) în anul 2001 și are o experiență de 17 ani în predarea cursurilor pe această temă, de la nivel începător până la avansat. În 2008 a creat întregul concept și a fondat Indian Herbal, care vine în sprijinul sănătății oamenilor cu o gamă largă de remedii naturale indiene, precum și o carte cu tratamente ayurvedice publicată în anul 2020. Absolvirea Facultății de Psihologie și Științele Educației precum și formarea în psihoterapie (Analiză Tranzacțională) au ajutat-o să dobândească o perspectivă mai profundă asupra medicinei indiene și să coreleze cunoașterea străveche cu descoperirile științifice din perioada actuală. O puteți contacta la [email protected].
  • Lidia Dumitru

    antreprenor și profesor de yoga certificat Yoga Alliance US

    Lidia Dumitru este om de comunicare de 13 ani și antreprenor de opt, cu agenția de comunicare MD Communication, unde gestionează proiecte de promovare pentru companii internaționale, dar și pentru antreprenori locali. De peste zece ani lucrează cu brand-uri din domeniul construcțiilor, home deco și arhitectură, ceea ce i-a dezvoltat pasiunea pentru design interior, care a luat forma revistei online Home Talks. Din 2020 este și profesor de yoga, începând să predea clase de yoga, Ashtanga, Vinyasa sau Yin Yoga pentru începători, având grijă să includă în fiecare practică posturi care să ajute la eliminarea durerilor de spate, flexibilitatea și întărirea musculaturii spatelui.