În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e important să ne amintim de propria noastră copilărie atunci când planificăm activități de Sărbători.
– Care sunt motivele pentru care trebuie să-i oferi micuțului tău un loc în bucătărie, chiar dacă face deranj.


Cine este părinte de copil școlar probabil așteaptă vacanța de Sărbători ca pe pâinea caldă de pe vremuri, din care mâncai jumătate pe drumul înapoi spre casă. Cu toate astea, fiecare vacanță implică și timp liber necontrolat pentru copil. Pentru că una este când are un program fix, reglat de școală și activități extracurriculare, și alta când relaxarea devine un haos.

Și ce știu copiii să facă mai bine atunci când părinții sunt ocupați?! Să facă abuz de ecrane.

Am ajuns să fim cu toții conștineți de cât de nocive sunt orele petrecute în fața televizorului, a calculatorului, tabletelor, telefoanelor, Playstation-urilor&co. În mod special le-am enumerat aici ca să ne dăm seama cu toții cât de mare e spațiul pe care-l ocupă tehnologia în viețile noastre. Dar poate te întrebi adesea cum ar fi fost viața micuțului tău (chiar dacă nu mai e chiar ”micuț”) dacă toate astea ar fi existat acum 20-30 de ani? 


Dar să gândim pozitiv. Nu este părinte pe lumea asta care să n-aibă momente în care să-și lase copilul în preajma tehnologiei. Sigur, există unii, mai deosebiți, care se bat cu pumnul în piept că la ei lucrurile stau altfel, declară că ei nu fac ei așa ceva, copilul lor nu știe ce înseamnă abuz de ecrane… Dar aici deja aici vorbim despre “părinți perfecți”, iar majoritatea dintre noi nu se încadrează în această categorie. Poate ai întâlnit și tu părinți cu astfel de super-puteri. Sunt cei care mai cred că, spre exemplu, băiatul lor nu vorbește urât, nu înjură, nu face glume proaste colegilor. Personal, cunosc cel puțin două astfel de cazuri, dar adevărul e că băiatul lor tot copil este, născut în aceeași lume nebună în care ne învârtim și noi.


Lăsând această introducere deoparte, rostul acestui mesaj este exact acela de a ne reaminti și de a descoperi activități pe care să le putem desfășura cu copiii, mici și mari, în preajma sărbătorilor de iarnă, prin care îi ținem departe de ecrane și să ne bucurăm cu adevărat de această perioadă.


Calendarul advent


Este la mare căutare de ani buni și la noi în țară o modă venită de pe meleaguri de peste ocean, dar dacă poate fi motiv de bucurie pentru cei mici, de ce să nu profităm? Cu cât ideile sunt mai îndrăznețe, cu atât copiii vor fi mai interesați să le descopere. Apoi, curiozitatea de a descoperi ce urmează de la o zi la altă e și mai palpitantă nu doar pentru copii, ci și pentru noi, adulții. 


Implicare în planificarea activităților de Sărbători


Copiii sunt mereu dornici să fie la curent cu tot ce fac adulții, așa că este un moment bun să planificați împreună meniul de sărbători, ce decorațiuni veți realiza, cum veți împodobi bradul, lista de cumpărături cu cele necesare și poate îi veți consulta și în legătură cu rudele pe care le veți vizita.


Decorațiuni handmade


Îmi amintesc că eram copil când fratele meu, mai mare și ‘mai deștept’, a cumpărat hârtie lucioasă de împachetat (era aurie și mi se părea foarte elegantă), carton alb, lipici și bandă din aceea subțire din care se făceau fundele la aranjamentele florale. Era Ajunul Crăciunului, părinții pregăteau mâncare, iar noi, cu toate înșirate pe masa din sufragerie, făuream mini-cadouri cu care am decorat bradul. Am făcut până și ghirlande cu ele, frumos înșirate, în cel mai artistic mod cu putință. Câtă bucurie și ce spirit de Sărbători ne-a cuprins! Și în ziua de azi îmi dă fiori de bucurie această amintire! Ce vreau să spun este că această experiență, care mi s-a întipărit atât de clar în minte, este dovada vie că orice copil își dorește să se simtă important, să vadă cum din mâinile lui pot ieși lucruri folositoare care vor înfrumuseța piesa de rezistanță din casa oricui: pomul de Crăciun.


La bucătărie


Oricât deranj ar face un copil în bucătărie, nu este bucurie mai mare decât să-l implici în tot ceea ce faci. O salată, un platou cu aperitive, un tort, cozonaci… poate avea sarcini clare, iar să facă parte din tot ceea ce se întâmplă e tot ce-și dorește un pui de om. Iar timpul vostru petrecut făcând lucruri ”de oameni mari” îi va oferi șansa de a se simți inclus și vă va da ocazia să povestiți, să râdeți, să vă conectați unul cu altul, să afle care erau tradițiile de Sărbători din copilăria ta.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.



Board games


Aceste jocuri sunt special gândite pentru a fi jucate alături de frați, părinți, bunici și prieteni. Oricât de încărcat ți-ar fi programul, printre înfășuratul sarmalelor și trasul vinului din damigeană, găsește-ți timp să te joci măcar 30-60 de minute cu copilul tău (dacă nu zilnic, măcar de 2-3 ori pe săptămână). Este un mod isteț de conectare și de sudare a relațiilor interpersonale. Dacă sunt copii mai mici, puzzle-urile îți pot pune răbdarea la încercare, dar îți pot și oferi satisfacție atunci când îl completezi. 


Petrecere în pijamale


Dacă copilul tău are prieteni apropiați, fie că sunt colegi de școală, grădiniță sau vecini, este o idee apreciată de cei mici să-i lași să-și petreacă timpul împreună. Că e petrecere în pijamale sau doar o vizită în timpul zilei, vor avea ocazia să se joace împreună și să se distreze cu adevărat. Și, cine știe, poate vor deveni prieteni o viață. Eu știu ce zic, în clasa a treia, trimiestrul III, colega mea de bancă mi-a devenit prietena cu care am împărțit bucurii și tristeți mai mult de 28 de ani și încă o facem (acum nu faceți calcului să aflați și ce vârstă am, da?!).


Cititul 


Librăriile sunt pline de cărți frumos ilustrate, cu povești despre Crăciun sau cu tematică de Sărbători, care merită băgate în seamă. Dar să știi că nu este suficient să-i pui copilului în față cartea. Își va pierde rapid interesul dacă nu vei sta lângă el să descoperiți împreună magia Sărbătorilor. Dacă este un copil mic, vă puteți uita la imagini și vă puteți lăsa imaginația să curgă spre alte și alte povestiri. Cei care sunt deja la școală, ar putea fi curioși să afle despre tradiția Crăciunului în toate colțurile din lume, îmbogățindu-și astfel cultura generală care le va fi de folos mai târziu.


Împodobitul bradului și colindatul


Noi păstrăm tradiția de a împodobi bradul în Ajunul Crăciunului, tot atunci când copiii pornesc cu colindul pe la rude și vecini. De la ora 16:00 până a doua zi dimineață (când primul lucru la trezire este să verifice dacă a venit Moș Crăciun), tehnologia este agățată-n cui. Ah, și nu se sare peste pauza dulce lăsată Moșului alături de un pahar cu lapte. Împodobirea bradului se face doar pe ritmuri de colinde. Așa avem cel mai mare spor din toate câte s-au întâlnit!


Din culise 

  • Cele mai grele momente sunt cele în care le spui să lase ecranele să faceți activitatea X, iar ție îți bâzâie telefonul și nu te abții să arunci măcar o privire. Copiii mei deja mă sancționează cu asta, o atitudine fair.
  • Când împodobim bradul, e bătaie pe canapea, care să doarmă primul în sclipocirea beculețelor din brad. Este clar că le place discoteca de mici.
  • Când ne apucăm de citit câte o carte, mi se întâmplă de multe ori să simt cum vine Ene pe la gene (pe care, apropo, l-am căutat recent pe internet pentru că aveam niște explicații de dat și era musai să fie însoțite și de o reprezentare vizuală).
  • Orice activitate de DIY (că e lucru manual sau e gătit) nu se încheie odată cu opera artistică realizată. Ea continuă și după ce artistul a tras cortina. De multe ori, omul care muncește în spatele cortinei e unul singur, și acela sunt eu. Dar ce mamă aș mai fi, dacă m-aș poticni la atâta lucru.

Mai sunt multe din culise, dar cel mai important este că orice activitate pe care copilul o face în afara ecranelor este un bun câștigat. Și orice clipă petrecută cu el va mai așeza o amintire din copilărie pe care o va purta cu el toată viața.

Vă doresc Sărbători binecuvântate cu bucurie și momente de tihnă, alături de toți cei dragi vouă. Și fii fericit că aveți după cine strange, că e forfotă și casa este plină. Crăciunul este despre momentele petrecute în familie, iar pentru mine (și sper că și pentru ai mei) nu există bucurie mai mare ca aceste Sărbători de iarnă.


Crăciun fericit!

Citește și:

3 idei ușor de pus în practică pentru sărbători fericite

Empatia: cel mai frumos cadou de Crăciun pentru persoanele vulnerabile!

Author(s)

  • Oana Mănescu

    Jurnalist

    Cu o experiență de 15 ani în jurnalism, Oana Mănescu este creator de conținut pentru diverse proiecte online, redactor-șef Diversificare.ro și project manager Mamagazin.ro. Mamă a doi băieți simpatici, fost antreprenor în domeniul Ho-Re-ca și-a găsit relaxarea prin scris în publicații online și print cu tematică: nutriție, sănătate, parenting, body & mind, travel și  lifestyle.