În următoarele 5 minute vei afla:
– Care e regula de 2%, conform unui autor celebru.
– Cum ne afectează sursele media perspectiva asupra vieții.
În cartea sa, Outwitting the Devil, Napoleon Hill susține spune că doar doi din o sută de oameni vor rămâne fideli viselor lor și nu vor pluti în derivă, fără noimă. Și, nu din întâmplare, Seneca a spus că: ”Nu există vânt prielnic pentru marinarul care nu ştie în ce port vrea să ajungă”.
Însă mulți dintre noi ne lăsăm purtați de val, ghidați de influențele negative din societate, ne lăsăm vampirizați de timp prin hobby-uri inutile, precum social media, ne lăsăm mânați de așteptările altora sau ne e prea frică să ridicăm pânzele, de teama unui eșec. Și, astfel, putem ajunge să ne umplem fiecare zi cu lucruri care nu contează și pierdem din vedere imaginea macro a vieții noastre, uitând că ne-am fi dorit vreodată să ajungem într-un port. Și trăim încercând să amuțim vocea aceea, din ce în ce mai firavă, care-și mai amintește câteodată.
Dar ținând cont de faptul că astăzi suntem aproape 8 miliarde pe Pământ, asta înseamnă că aproximativ 160 de milioane de oameni își trăiesc visele, iar acesta nu e deloc un număr modest. Și, pentru că idealurile noastre sunt de obicei nobile (precum să inițiem afaceri, să creăm, să inovăm, să găsim soluții pentru probleme etc.), deoarece toți ne dorim să schimbăm lumea și s-o transformăm într-un loc mai bun atunci când suntem mici, asta înseamnă că, de fapt, întreg mapamondul beneficiază de fructul viziunii și muncii acelui procent de 2%. Restaurantul în care-ți face plăcere să-ți serbezi victoriile a fost visul cuiva, cana din care-ți bei cafeaua în fiecare dimineața a fost imaginată de cineva, chiar și dispozitivul de pe care citești aceste rânduri a făcut parte din viziunea unui om.
Vestea bună e că există suficient loc și pentru tine, dacă-ți dorești să-ți aduci contribuția și să trăiești o viață încununată de sens.
(Re)descoperă-ți visul tău, dincolo de canoanele societății
N-are rost să ne luptăm cu regulile firii, trebuie să acceptăm că majoritatea oamenilor nu ajung acolo unde-și doresc să fie. Iar dacă studiem puțin istoria, ne dăm seama că putem fi mult mai încrezători în individ (și, de ce nu, în tine!), decât în lume, ca colectiv. Iar soluția pentru fiecare obstacol care-ți stă în cale nu este să te lupți cu sistemul (oricare ar fi el), ci să-l ignori cu desăvârșire.
Însă, dacă te simți ca o rotiță în sistem, o statistică, o piesă lipsită de importanță și simți că n-ai cale de scăpare, cum îți poți cultiva ideea că ești excepțional?
Observă modelele pe care le admiri, oricare dintre cele 160 de milioane, indiferent că e vorba despre corporatistul care a demisionat să devină instructor de yoga, de patronul unui mic aprozar care alege în fiecare dimineață pe sprânceană fructele și legumele pe care urmează să le vândă, sau de antreprenorul care și-a construit o viață în care poate lucra de oriunde și călătorește în toată lumea.
Visele pot fi mult mai diverse decât am fost învățați să credem de media, iar o lume formată doar din milionari și staruri rock ar fi una extrem de plictisitoare. Sunt multe idealuri și ambiții care depășesc normele convenționalului, iar un om care trăiește sustenabil pe vârf de munte și un miliardar fac amândoi parte din acei 2% dintre oameni care trăiesc o viață excepțională, atâta timp cât au rămas fideli visului lor.
Iar dacă simți că ți-ar fi greu să să te încadrezi în acest procent, asta e deoarece la fiecare două exemple de viață excepțională, îți sunt servite 98 de exemple de viață convențională, iar asta îți afectează perspectiva.
Pentru a-ți schimba optica, ar trebui să nu te mai identifici ca făcând parte din mulțime și să-ți ignori nevoia arzătoare de a fi acceptat social (care face parte din piramida nevoilor fundamentale), de a te încadra în peisaj. Fiecare parte din tine care-și dorește să-și urmeze visul e contracarată de o altă parte, una mult mai sonoră, care-ți ordonă să stai la locul tău, să-ți vezi de treaba ta, să fii ca toți ceilalți, să nu ieși în evidență, să nu-ți asumi riscuri.
Însă, pentru a-ți îndeplini visele, trebuie să te disociezi de ideea de a face parte din majoritate, iar asta, chiar și ca exercițiu mental, te poate face să te simți singur, mai ales când toate canalele media îți indică o altă direcție și-ți amintesc că viața ta e altfel.
Spre exemplu, ca instructor de yoga, nu vei empatiza cu serialele care portretizează cu umor micile bucurii ale relațiilor de birou, ca patron de aprozar nu te vei regăsi în scenele care arată întâlniri de afaceri în restaurante luxoase, iar ca antreprenor, care lucrează de oriunde, nu vei rezona cu entuziasmul pe care-l aduce unui angajat planificarea unui concediu.
Măcar într-un mod simbolic, orice vis poate presupune să uiți de așteptările societății pentru a te concentra pe misiunea ta.
Chiar îți dorești să-ți schimbi viața?
Să-ți schimbi viața, în orice direcție, presupune să-ți depășești zona de confort, oricare ar fi ea. Însă adevărul e că este mult mai ușor să plutești în derivă decât să trăiești o viață plină de sens. De fapt, mulți dintre noi preferăm o existență care, deși e călduță, ne amorțește emoțiile și ne oferă sunzația că suntem mereu ocupați. Și, de obicei, oamenii au revelația că lucrurile ar fi putut decurge altfel când e mult prea târziu, și-și încheie existența copleșiți de regrete.
Dar pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt evidenți. Spre exemplu, pentru a deveni independent fianciar poți să înveți tainele marketingului online sau poți să faci un împrumut pentru a cumpăra o afacere la cheie într-o industrie plictisitoare. Sunt pași ușor de imitat, pe o cărare bătută de mulți alții.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Sau, chiar dacă ești talentat într-un domeniu, poate nu vei deveni niciodată un artist de talie mondială, însă atâta timp cât îți poți câștiga existența practicând o activitate care ți-e dragă, poți spune că îți trăiești visul. Desigur, norocul este întotdeauna un factor în ecuația succesului, însă dacă încerci mereu, te actualizezi și nu te lași descurajat de eșecuri, poate șansa îți va surâde într-o zi.
Crede cu încăpățânare în steaua ta norocoasă
Poate că ai uitat să crezi în steaua ta norocoasă, pentru că acești gărgăuni ne sunt scoși din cap încă de la o vârstă foarte fragedă, însă pentru a-ți trăi visul, trebuie să-ți recapeți speranța. Trebuie să trăiești cu iluzia că ești excepțional, și da, e doar o iluzie atâta timp cât nu s-a schimbat nimic. Însă e o iluzie în care ai nevoie să crezi pentru a face parte din acel procent privilegiat de 2%. De fapt, dacă citești articole de acest gen, poate deja faci parte din el.
Pentru a face primul pas în direcția dorită și pentru a continua pe acel drum, în pofida vicisitudinilor, trebuie să fii puțin încăpățânat (dacă nu chiar inconștient). Combate frica cu o atitudine boemă (ei, și ce, doar viața trece oricum! Care-i cel mai rău lucru care se poate întâmpla?), însă, în același timp, păstrează-ți tenacitatea și consecvența în îndeplinirea obiectivelor tale.
Să crezi în steaua ta înseamnă să fii puțin naiv, dar, la urma urmei, care sunt beneficiile pragmatismului? Poate un job care te face să te simți ca și cum alergi pe o roată de hamster, niște obiecte pe care le cumperi pentru a impresiona oameni care nu-ți plac și o viață ca-n reclamele cele mai simpliste. Însă e, oare, suficient? Dacă nu, simplifică totul, ridică pânzele, alege-ți portul în care vrei să ancorezi și păstrează-ți direcția.
Doar câțiva dintre noi pot face asta.