În următoarele 3 minute vei afla:

– Care au fost cele mai dificile decizii pe care le-a luat în cariera sa Raluca Avramescu.
– Ce valori sunt importante pentru un lider în viziunea Ralucăi Avramescu.


Thrive Global: Care sunt calitățile unui bun lider care-l ajută să navigheze mai ușor prin aceste vremuri dificile pe care le traversăm?

Raluca Avramescu: Maturitatea emoțională îl face pe lider să gestioneze emoțiile, să-și păstreze mintea limpede în vremuri incerte, pentru a lua cele mai potrivite decizii și să fie un reper, un punct de sprijin pentru organizație. Ce mai face diferența este capacitatea de a inspira încredere oamenilor, pentru ca aceștia, la rândul lor, să aibă curaj, să-și păstreze hotărârea în a gestiona situații dificile, diverse, noi, să experimenteze și să-și asume riscuri, învățând împreună să obțină cele mai bune rezultate.

TG: Care sunt valorile cele mai importante pentru dumneavoastră ca lider?

RA: Aș alege două, fără de care te descalifici ca lider: încrederea și păsarea. Încrederea se traduce în calitatea și productivitatea oricărei relații pe care o construiești. Păsarea este un fel de cheie universală care deschide toate ușile, de la cea a inimilor oamenilor, până la cea a reușitelor mici sau mari (în această ordine, căci știm că un lider produce rezultate prin oameni).  

TG: Ce lider este un exemplu pentru dumneavoastră? De ce?

RA: Am fost extrem de norocoasă să lucrez de-a lungul timpului cu lideri extraordinari, de la care am învățat foarte mult și au fost un exemplu pentru mine și cei din jurul lor. Dacă aș face un mix al unora dintre atuurile pe care le-am luat cu mine ca referință ar fi: claritatea și esențializarea până la simplitate, a ce și cum este de făcut, gândirea out of the box, capacitatea de a lua decizii bune, curajoase, înțelepte, capacitatea de reinventare (proprie, dar și a modelului de business, a organizației), interesul pentru ce are fiecare mai bun, stimularea manifestării calităților, a îmbunătățirii continue, autenticitatea și, nu în ultimul rând, integritatea și bunătatea.

TG: Cum măsurați performanțele angajaților din compania dumneavoastră?

RA: Ne uităm la contribuția la performanța companiei, dar și la consolidarea pilonilor de creștere, precum și la competențele comportamentale foarte bine ancorate în setul nostru de valori, iar în plus fiecare coleg are un obiectiv propriu de învățare.

TG: Care este cea mai dificilă parte sau cea mai mare provocare a misiunii dumneavoastră de lider în compania pe care o conduceți?

RA: Contextul actual din companie nu este diferit de cel cu care să confruntă, în general, mai toate companiile, iar provocarea este să creștem autonomia și responsabilitatea, pentru a securiza rezultatele de business și a oferi wellbeing-ul de care este atâta nevoie.

TG: Cum vă măsurați succesul ca lider?

RA: Evoluția pozitivă a rezultatelor echipei și a capabilităților echipei, împreună cu impactul pozitiv asupra tuturor stakeholderilor, indică succesul unui lider. Sunt tare mândră de oamenii frumoși la a căror creștere am contribuit semnificativ și de faptul că unora dintre aceștia le-am predat ștafeta, de fiecare dată când am făcut o schimbare. Și ar mai fi măsura sustenabilității schimbărilor pozitive pe care le-am realizat, a infrastructurii și a practicilor sănătoase create.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Care sunt cele mai dificile decizii pe care le-ați luat în cariera dumneavoastră? Dar în calitate de lider?

RA: Fără doar și poate, momentele de criză și programele de downsizing/rightsizing își pun amprenta cel mai mult asupra unui manager/lider și dau măsura maturității acestuia. Inclusiv în ceea ce mă privește, întreruperea colaborării cu oameni din propria echipă rămâne în topul deciziilor dificile.

TG: Cum gestionați momentele în care trebuie să luați și să comunicați decizii nepopulare?

RA: Odată luată o astfel de decizie, evaluez impactul, încerc să-i pregătesc pe cei care-i pot susține cel mai îndeaproape pe cei direct afectați, comunic direct, franc și cât pot de echilibrat, după care ofer sprijin în gestionarea cât mai empatică a efectelor.

TG: Cum încurajați dezvoltarea personală a angajaților în compania pe care o conduceți?

RA: Fii azi mai bun ca ieri este principala valoare din companie, iar anul acesta s-au făcut și mai mulți pași în a construi cadrul propice dezvoltării oamenilor, cu un buget majorat, cu o nouă poziție (LD Partner), cu micro rutina de a aloca o oră pe săptămână învățării, cu programe ample mult așteptate de colegi, mentoring, demersuri de autodescoperire prin centre de dezvoltare, sesiuni inspiraționale și multe altele.

TG: Cum se întorc spre companie investițiile (de timp și financiare) în wellbeing-ul angajaților?

RA: Fiind o companie de oameni buni, în slujba binelui, suntem foarte atenți la starea de bine a colegilor, la siguranța psihologică și la nevoile specifice ale fiecăruia. Încurajăm oamenii să-și aleagă bine prioritățile și mizele, să învețe să spună nu atunci când simt că e prea mult, să seteze corect așteptările celorlalți și să vorbească despre ce-i apasă. De aceea, oamenii întorc spre companie pasiune și dedicație, însă cu un grad crescut de conștientizare a propriilor limite.

Citește și:

Adela Smeu, CEO Brico Dépôt România: ”Echipele puternice au lideri etici care conduc prin exemplu”

Alexandra Dimitriu, Chief Media Officer Publicis Groupe Romania: ”Îmi place să pun aripi peste spinări timide”

Author(s)

  • Crina Alexe

    redactor-șef Thrive Global România

    După 17 ani ca jurnalist la revista de modă și lifestyle ELLE România, în care a scris despre evenimentele culturale locale, cărți, modă, parenting, relații și destinații de călătorie și în care a intervievat mulți oameni interesanți, care i-au împărtășit poveștile lor pline de inspirație, Crina a decis că o schimbare este mai mult decât binevenită. Mai ales că rutina la locul de muncă este calea sigură spre plafonare, ca să nu zicem burnout. Așa că s-a alăturat echipei entuziaste de la Thrive Global România, alături de care speră să inițieze conversația pe plan local despre burnout și epuizare, despre cum pot fi ele combătute și, nu în ultimul rând, despre curajul de a ne accepta vulnerabilitățile. Așadar, trimiteți-i opiniile și sugestiile voastre pe aceste teme pe adresa [email protected]. Keep thriving!