În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este mecanismul care face teoriile conspiraționiste atât de populare.
– Ce suferințe s-au accentuat în perioada pandemiei.


Pandemia a adus cu sine multe schimbări, ce au avut impact atât asupra dinamicii intra-psihice, cât și asupra dinamicii relaționale la nivel de familie, comunități, lume. Specialiști din foarte multe domenii au făcut eforturi pentru ca efectele pandemiei să fie diminuate cât mai mult cu putință. 

Dacă, înainte de pandemie, psihoterapia era percepută, de cei mai mulți oameni, ca un moft (și) cu adresabilitate către zona de patologie mintală, acum am observat că percepția a început să se schimbe. Câte puțin. Însă ”puțin” este mai mult decât nimic, așadar mă bucur și pentru acest puțin. La această schimbare de percepție au contribuit și social media prin toate articolele, emisiunile și campaniile de psiho-educație și suport psihologic. Prin social media, vocea specialiștilor de sănătate mintală a ajuns în casele milioanelor de oameni, cu scopul de a oferi informații, tehnici, susținere pentru cei ce au avut urechi să audă și curiozitate de a pune în practică informațiile oferite.

Un context cu o dinamică aparte 

Pandemia a trezit sau a accentuat, în mulți dintre noi, frici ce păreau a fi uitate, adormite. Deși în momentul instalării stării de urgență o parte dintre clienții serviciilor de psihoterapie au renunțat la ședințe din diferite motive, în scurt timp situația s-a schimbat. Oamenii și-au dat seama că au nevoie de susținere specializată pentru a face față schimbărilor din viața lor. 

În context pandemic, pentru mine, cea mai mare provocare a fost să susțin ședințele de psihoterapie online. Îmi amintesc de prima ședință, de emoțiile pe care le-am avut și de bormașina vecinilor care au început să-și monteze mobila exact atunci, în timpul primei mele ședințe online. M-am bucurat să descopăr, alături de clienții mei, că și în online simt aceeași conexiune și că pot pune în practică aproape toate tehnicile pe care le foloseam și în cabinet.  

M-a bucurat să descopăr că oamenii, atunci când vor, găsesc soluții pentru ședințele de psihoterapie, chiar și dacă spațiul nu este foarte generos. Îmi amintesc cu drag de un client care se urca în mașină și se ducea undeva în afara localității pentru a avea intimitatea de care simțea nevoia în timpul ședințelor. Le-am numit ”dubo-terapii”, pentru că mașina lui era un Sprinter. 

Un peisaj asemănător, și totuși diferit

Cazuistica nu s-a schimbat foarte mult, dar a crescut incidența atacurilor de panică, a episoadelor depresive, a insomniilor, a ideațiilor suicidare. Am observat că s-au accentuat fobiile, sindroamele ipohondriacale, episoadele de violență domestică, abuzul emoțional, dependențele, tulburările de alimentație, obsesiile asociate sau nu cu compulsii etc. 

Pentru mulți oameni, izolarea a fost foarte greu de suportat. Din spațiul de siguranță, ”acasă” a devenit birou și sală de clasă. Pentru unii, locul de muncă era refugiul de care aveau nevoie pentru a fugi de problemele din cuplu și/sau familie. Cele câteva ore petrecute de copii în instituțiile de învățământ erau o gură de aer pentru adulți, timpul lor pentru reconectare cu ei și partener. Dintr-o dată, toată viața părea să fie concentrată în câțiva metri pătrați. Oamenii au fost forțați să-și confrunte toate nemulțumirile din relații, ceea ce a accentuat deconectarea emoțională, reacțiile psihosomatice ale corpului și interpretarea catastrofică a realității. 

Sunt oamenii pe care i-am auzit spunând că totul se dărâmă în jurul lor, că nu mai pot suporta tumultul emoțional, că nu mai vor să trăiască în acest haos. Pentru ei, psihoterapia a fost și este de un real ajutor în normalizarea emoțiilor, este o modalitate de reconectare cu ei, de înțelegere a tiparelor mintale și de comportament și i-a ajutat să găsească cele mai potrivite abordări pentru a se adapta funcțional pandemiei.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


O suferință nouă și complexă

Un alt aspect dureros al pandemiei este doliul, suferința pierderii libertăților, obiceiurilor pe care le aveam înainte de starea de urgență, apoi cele aduse de restricții. Lipsa contactului fizic, a întâlnirilor de grup, incertitudinea locului de muncă, scăderea veniturilor: toate au adus foarte multă suferință în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Frica pentru propria sănătate, lipsa siguranței financiare, incertitudinea, opiniile contradictorii și anxietatea față de posibilitatea de a pierde pe cineva drag au accentuat intensitatea doliului și au dus la adoptarea unor mijloace nefuncționale de a face față realității. Unul din aceste mijloace este negarea. Negarea este un răspuns specific la  traumă. Atunci când realitatea este prea dureroasă pentru noi, mecanismele noastre de coping, de apărare, intervin pentru a face realitatea suportabilă prin negare: nu se întâmplă, nu este real, este o minciună. 

Deși negăm, există o parte din noi care vede schimbarea și caută explicații. Nevoia minții de sens nu dispare, astfel căutăm răspunsuri care să ne confirme negarea, dar în același timp să explice schimbările. Teoriile conspirației par să urmeze acest tipar: la început, au negat existența virusului, apoi a pandemiei și explică schimbările prin implicarea unui grup de oameni care vor să ne facă rău. Și dacă țelul lor n-a fost atins până acum, vaccinul pare să fie următoarea etapă. 

Acest mod de a explica realitatea este foarte periculos pentru că promovează genocidul, ura. Le transmitem copiilor că lumea este un loc periculos, că nu pot avea încredere în medici, că este mai sigur să se trateze singuri sau să apeleze la tot felul de vraci.

Consecințele pe termen lung

Care va fi impactul real al pandemiei vom vedea peste câțiva ani. Până atunci, putem doar să facem tot ce ne stă în putere pentru a contrabalansa efectele negative ale acestei experiențe. 

Fiți atenți la voi, la copiii voștri. Exersați introspecția, ascultarea activă, empatia, compasiunea și curiozitatea. Amintiți-vă că noi, psihoterapeuții, suntem formați pentru a vă susține și că schimbările ce intervin printr-un demers terapeutic se resimt atât la nivel de individ, cât și la nivel de societate. Ducem cu noi tipare mintale și de comportament transgeneraționale, pe care foarte puțini dintre noi le pun la îndoială, însă schimbarea vine cu fiecare dintre noi. Și dacă vrem să schimbăm ceva, este foarte important să recunoaștem și să ne asumăm întreruperea tiparului disfuncțional care ne-a adus atât de multă durere în copilărie.

În țările care au avut o abordare interdisciplinară, ce includea și specialiști din domeniul sănătății mintale, pentru dezvoltarea strategiilor de management a pandemiei, populația s-a adaptat mult mai ușor schimbării și oamenii au înțeles cât de important este rolul fiecăruia dintre ei pentru a diminua efectele pandemiei. Specialiștii din domeniul sănătății mintale sunt experții în ceea ce privește comportamentul uman, sănătatea mintală și efectele psihosomatice pe care le are suferința emoțională. Având în vedere că trăim o criză globală a sănătății și că un rol important în diminuarea ei este implicarea fiecăruia dintre noi prin conștientizarea riscurilor și beneficiilor pe care le are comportamentul nostru, specialiștii în sănătate mintală ar trebui implicați mai mult în programele guvernamentale educaționale, de formare, informare și dezvoltare socială. 

Citește și:

6 modalități să-ți liniștești mintea și să trăiești mai mult

De la burnout la wellbeing în organizații

Author(s)

  • Alina Mihaela Boroș

    psihoterapeut

    Alina Mihaela Boroș este psihoterapeut cu formare în psihoterapie cognitiv comportamentală și hipnoterapie, terapie scurtă strategică, terapie centrată pe scheme cognitive și terapie centrată pe emoții. Alina a știut că vrea să devină psiholog de când a avut prima oră de psihologie. A fost și este motivată de curiozitatea de a afla cum funcționează mintea, de ce se află în spatele alegerilor pe care le facem. Crede că putem învăța să fim diferiți, să fim mai conștienți, mai prezenți în viața noastră, fără a mai trăi pe pilot automat, guvernați de durerea experiențelor mai puțin plăcute din trecutul nostru. Mai multe detalii despre activitatea sa găsiți aici: https://www.facebook.com/psihoterapeutAlinaMihaelaBoros/