În următoarele 6 minute vei afla:

– Cum ne ajută postul să ne antrenăm memoria.
– De ce putem păstra obiceiurile sănătoase din post și după ce acesta se încheie.


Ca orice alt lucru de pe pământ, postul a evoluat de-a lungul timpului. Ba chiar a căpătat semnificații diferite în funcție de scopul pe care-l servește. Această practică este prezentă în rândul celor mai longevive populații și, efectuată corect, poate duce la o adevărată renaștere. 

Există diferite tipuri de post și moduri de a posti în funcție de religie, tradiții, motivații, scopuri. Vreau să pun accent pe cele care contează pentru bunăstarea noastră fizică, psihică, emoțională și spirituală, pentru un stil de viață sănătos care aduce împlinire și voie bună.

Tipuri de post

Avem, pe de-o parte, postul alimentar în care eliminăm alimentele de origine animală. Acesta are un puternic potențial de a susține procesele naturale de detoxifiere din corp. Totuși, există un mod corect de a-l efectua și-ți voi arăta exact cum poți face și tu asta. Altfel, postul alimentar poate deveni o pierdere de timp și un vortex care atrage kilograme în plus, colesterol mărit, oboseală și alte probleme de sănătate.

O altă variantă a postului alimentar este acela de a ne opri din mâncat la o anumită oră. Ceea ce acum numim post intermitent. Acesta poate fi combinat cu cel alimentar.

Pe lângă postul alimentar și cel intermitent, avem postul spiritual. Deși postul în sine are la bază un motiv spiritual, multă lume consideră că este suficient să renunțe la alimentele de origine animală pentru a obține împlinire spirituală. Alături de o anumită alimentație, postul spiritual înseamnă, de fapt, înlăturarea acelor obiceiuri care nu se aliniază cu cine suntem noi de fapt. Cum spunea Wayne Dyer, “suntem ființe spirituale, cu o existență umană”.

Chiar și renunțarea la un singur obicei înseamnă a posti. Pentru a ne conecta cu noi, fizic și spiritual, avem nevoie de un corp curat și de o minte clară. Ele ne vor ajuta să ne concentrăm pe acea conexiune. Alimentația curată îți va da mai multă energie pe care o poți folosi pentru a medita, a te ruga și a face alte activități de contemplare spirituală.

Motive pentru a ține post

În religia creștină, avem patru posturi pe an, dispuse și în funcție de anotimpuri. Posturile mai lungi au loc în anotimpurile de trecere, când organismul va beneficia cel mai tare de pe urma unei perioade de curățare. Ba mai mult, chiar și în afara posturilor mari, săptămânal există cel puțin două zile de post: miercurea și vinerea.

Însă postul trece dincolo de implicațiile religioase. Este în armonie cu nevoile corpului nostru în anumite momente ale anului, cu ciclurile naturale și are un mare potențialul de echilibrare a organismului, atunci când include o alimentație hrănitoare și un stil de viață echilibrat.

Fie că vorbim de motive fizice, mintale, spirituale sau emoționale, postul influențează ființa umană la un nivel complet. Pentru că toate funcțiile corpului sunt legate între ele.

Iată câteva din motivele principale (în afara celor religioase), pentru care putem alege să ținem (măcar câteva zile de) post: 

Curățarea corpului, detoxifiere

Postul presupune renunțarea la produse de proveniență animală, care vin cu cel mai mare aport de toxine în corp. Mă refer la acele produse provenite din surse convenționale. Dacă cuplăm această eliberare de toxine cu o alimentație curată, cu multe legume de sezon și cu proteine de origine vegetală, avem rețeta câștigătoare: o gură de aer pentru ficatul nostru și pentru întregul proces de curățare din corp.  

Digestie mai ușoară pentru armonizare și energizare

Ce și când mănânci influențează calitatea somnului și a digestiei tale. În timpul postului, cele mai multe alimente consumate sunt mai ușoare și conțin nutrienți care ajută la restabilirea echilibrului în corp. Astfel, digestia ta va fi mai ușoară, iar dacă mesele tale respectă ritmul circadian, și somnul tău se va îmbunătăți.  Ceea ce se va traduce printr-un nivel de energie mai crescut și mai constant de-a lungul zilei, fără să te simți copleșit.

Schimbarea obiceiurilor nocive

O mică schimbare atrage după sine alte schimbări. Postul, mai ales acesta, al Paștelui, este perioada în care descoperi ce ți se potrivește în contextul unei alimentații mai curate și cu mai multe ingrediente crude. De cele mai multe ori, perioada postului duce la eliminarea unor obiceiuri nocive precum fumatul, consumul de alcool și poate mâncatul de dulciuri procesate. Se întâmplă, de altfel, să rămânem și după perioadele de post cu o parte din aceste obiceiuri bune pentru că simțim că, efectiv, corpul nu le mai tolerează.

Un adevărat sprijin pentru sănătate

Postul corect ținut este de ajutor în reducerea simptomelor asociate cu unele afecțiuni precum alergiile, anxietatea, artrita, diabetul, durerile de cap, problemele cardiace, colesterolul mărit, problemele de digestie sau obezitatea. Iar partea grozavă este că postul funcționează foarte bine și ca măsură preventivă, menținând vitalitatea și longevitatea.

Schimbare de ritm

Schimbările de ritm privind alimentația, stilul de viață și rutina mențin corpul și mintea alerte. Omul a mancat, de-a lungul istoriei, în ciclurile fast-feast și, pe langă această alternare, mâncarea de sezon era de bază. În plus, fiecare sezon aduce un alt ritm circadian. Înaintea apariției electricității, omenirea era nevoită să țină cont de răsăritul și apusul soarelui pentru a-și organiza treburile de peste zi.

Toate aceste aspecte presupuneau schimbări periodice de ritm, care obligau corpul să-și mențină vigilența, elasticitatea, trezirea. Pe scurt, o mitocondrie sănătoasă, care înseamnă o adaptabilitate mai mare la stresori, un nivel ridicat de energie și echilibru hormonal.

Impactul postului asupra sănătății

Să ne imaginăm că ținem postul cu alimente curate, cu multe legume, grăsimi de calitate și surse de proteine, fără prăjeli și fără alte alimente procesate. Dacă urmăm un astfel de post, pe lângă motivele menționate anterior, iată ce se întâmplă concret în corp:

  • sistemul imunitar este mai puternic, pentru că flora este mai echilibrată și procesul de curățare din corp funcționează mai bine;
  • scade nivelul de inflamație din corp; 
  • sunt eliminate toxinele depozitate în țesutul adipos; 
  • se accelerează procesul natural de detoxifiere; 
  • scade nivelul de grăsime din corp; 
  • creierul este mai bine hrănit și oxigenat, astfel încât memoria se va îmbunătăți, iar ceața mintală se va diminua.

Idei de mese sănătoase și echilibrate de post, cu accent pe alimente de sezon

Aș începe prin a spune că e foarte important ca în post să evităm să mâncăm mese bogate doar în carbohidrați (cartofi, orez, paste etc). Avem nevoie, în primul rând, de multe legume de primăvară în contextul Postului Paștelui, de grăsimi de calitate și de proteine. 

Iată cum arată câteva exemple de mese echilibrate, de post, în care regăsim toate principiile nutritive la lucru. 

În primul rând, începe fiecare zi cu un pahar sau chiar două de apă călduță sau la temperatura camerei, cu lămâie.

Smoothie-urile sau fructele sunt perfecte pentru a pregăti intestinele de micul dejun. Un smoothie poate conține fructe de pădure, frunze de sezon, o linguriță de semințe sau avocado, o mână de diverse nuci, apă sau lapte vegetal. Concret, asta se poate traduce într-o combinație de afine, măcriș, o linguriță de semințe de in, o mână de migdale și lapte de cocos.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


După aproximativ 30 de minute, poți lua un mic dejun mai consistent.

Mic dejun

  • terci cu fulgi de cereale (ovăz, orez, hrișcă, mei, quinoa), cu nuci (migdale, caju, nuci, nuci pecan etc) crude și înmuiate în apă peste noapte, semințe de chia (sau de in, cânepă, susan), opțional fructe uscate (merișoare, stafide, curmale, goji), toate înmuiate în lapte vegetal (migdale, soia, cocos, ovăz);

sau

  • tartină din pâine integrală, optim cu maia, cu tofu bio (sau pastă de fasole, humus, pastă de linte), semințe de susan cu salată (rucola, ardei gras, sfeclă, ciuperci).

Gustare

  • fruct + o mână de nuci; 
  • un smoothie;
  • un suc proaspăt de legume cu măr;
  • pastă de năut sau linte cu crackers din făină integrală + bețișoare de morcovi.

Prânz

  • supă cremă de mazăre sau linte cu salată de sezon (salată verde cu leurdă și rucola);
  • o ciorbă de fasole cu salată de dovlecel crud;
  • salată cu verdețuri, avocado, vlăstari, ciuperci, fasole fiartă (sau boabe de năut), semințe și 2-3 linguri de cereale integrale fierte (hrișcă, mei sau quinoa).

Gustare

  • la fel ca exemplele de mai devreme, dar mai consistentă;
  • alte exemple de gustări: smoothie, plăcintă cu mere sau cu dovleac (îndulcite de preferință cu niște banane sau curmale) sau resturi de la masa de prânz.

Cină

  • curry de leguminoase cu legume ușor fierte (curry de năut, de exemplu);
  • cartofi sau cartofi dulci copți sau fierți cu ciuperci trase la tigaie și broccoli;
  • paste de linte (sau de mazăre, porumb bio, mung, grâu integral) cu legume și salată.

În concluzie, postul este un concept la care n-ar trebui să ne gândim exclusiv în perioadele în care-l impun motivele religioase, ci poate fi folosit oricând, de-a lungul anului, pentru a-i da organismului o pauză de refacere pentru o viață lungă și sănătoasă.

Citește și:

Dieta fără gluten: un alt mod de a te hrăni sănătos

5 dileme despre micul dejun, elucidate

Author(s)

  • Claudia Buneci 

    health coach și consilier de echilibru hormonal

    Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să-și echilibreze hormonii, să aibă energie și să atingă greutatea optimă. Crede cu tărie în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață. Mai multe despre activitatea Claudiei găsiți pe site-ul său, www.pofta-de-viata.ro.