În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce să fii ocupat tot timpul nu este o medalie de onoare.
– Cum ne distrage tehnologia atenția. 


E timpul să te uiți mai îndeaproape la felul în care gestionarea atenției (sau lipsa ei) îți modelează munca și viața de zi cu zi. Vei fi surprins să descoperi că obiceiurile tale de lucru te fac, de fapt, să fii ineficient și, mai mult decât atât, sunt o sursă de stres. ”Dar trebuie să lucrez în felul ăsta”, ai putea protesta. ”Așa e la mine la birou!”. 

Cu toate astea, aceste obiceiuri și comportamente nesănătoase sunt doar modalități de distragere a atenției și sunt cu adevărat opționale. Asta înseamnă că-ți poți transforma experiența la muncă,  îmbunătățindu-ți viața în totalitate, printr-o mai bună gestionare a atenției. 

Iată câteva situații comune care-ți sabotează productivitatea și gestionarea atenției. Câte dintre ele ai experimentat sau ai observat? 

Ești distras în mod constant

Simți în permanență că este imposibil să duci la bun sfârșit orice lucru de care te apuci din cauza tuturor neprevăzutelor și ”întreruperilor” cu care te confrunți? Clienții mei îmi spun adesea că sunt distrași, de cele mai multe ori, de ceea ce eu numesc ”PAO” – problemele altor oameni – pe care sunt mereu rugați să le rezolve. 

Știi acele momente când ești la birou, cufundat într-o sarcină importantă, iar apoi îți auzi numele? Atenția ți se mută pe loc de la ceea ce ai de făcut la cel care te-a întrerupt, pentru că respectivul începe să-ți povestească despre o problemă cu care dorește să-l ajuți. Atunci când (în sfârșit!) pleacă, conform cercetărilor, îți va lua de la câteva minute la mai mult de o oră pentru a te întoarce la momentul unde te aflai cu munca și pentru a putea face  din nou progrese. Mai rău chiar, atunci când te aștepți la întreruperi, ai tendința să lucrezi mai repede, iar acest lucru îți sporește stresul și frustrarea. 

Tehnologia este o altă sursă majoră de distragere a atenției. Ai de-a face cu un aflux consistent de informații, pe care era greu să ni-l imaginăm în urmă cu 15 ani. Nenumărate canale de informații – email, mesaje, social media și așa mai departe,  împreună cu impulsul tău sâcâitor de a le verifica în mod constant, pentru a căuta ceva nou, concurează pentru câștigarea atenției tale atunci când încerci să te concentrezi asupra unei munci importante. 

Chiar și mediul înconjurător ne fură din concentrare. Spațiile noastre de lucru ne oferă prea puțină susținere în ceea ce privește productivitatea. Din ce în ce mai mai mulți dintre noi lucrează în birouri deschise, care tind să încurajeze colaborarea, dar sfârșesc prin a te împiedica să te concentrezi. Doar gândește-te de câte ori ți-ai pierdut șirul gândurilor atunci când activitatea de lângă ți-a distras atenția. 

Toate aceste mici distrageri care apar pe parcursul zilei îți sabotează productivitatea și fericirea. Îți petreci ziua făcând diverse lucruri, ceea ce te poate face să pari productiv, dar, de fapt, îți încetinesc munca, te determină să faci mai multe greșeli și să aduni multe lucruri făcute ”pe jumătate” și aproape nimic făcut în întregime. Acest lucru îți slăbește satisfacția asupra muncii tale. 

Psihologii și cercetătorii Theresa Amabile și Steve Kramer au impus expresia ”principiul progresului”, pentru a sintetiza descoperirile lor conform cărora ”dintre toate lucrurile care pot crește emoțiile pozitive, motivarea și percepțiile de-a lungul unei zile, cel mai important este să faci progrese într-o muncă cu sens. Și cu cât oamenii experimentează mai mult acest sens al progresului, cu atât mai productivi vor fi în ceea ce privește creativitatea lor pe termen lung”. 

Gestionarea atenției este esențială pentru recuperarea controlului. Îți permite să-ți regândești ziua, în funcție de priorități, astfel încât să faci progrese la muncă, în loc să reacționezi la fiecare nou stimul care-ți distrage atenția. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Culturile neproductive prind rădăcini

Atunci când angajații sunt stresați, înstrăinați și neproductivi, problemele lor sunt cauzate, de obicei, de o organizare deficitară sau de proasta gestionare a timpului. Cauza reală este, adesea, o problemă de organizare care descurajează antrenarea managementului atenției. 

Iată câteva exemple care ilustrează acest lucru: 

Angajații sunt obligați să scrie email-uri. 

Chiar dacă managerii intenționează asta sau nu, sunt multe companii unde angajații consideră că sunt judecați după cât de repede răspund la email-uri sau dacă răspund la email-urile trimise după terminarea programului de muncă. Concentrându-se asupra ideii de a răspunde cât mai repede, calitatea altor lucruri mai imporante suferă, pentru că nu le pot acorda o atenție susținută, profundă. 

Managerii își evaluează angajații în funcție de cât timp petrec la seviciu. 

Drept rezultat, compania are o prejudecată împotriva angajării angajaților care au nevoie să lucreze de-acasă tot timpul sau parțial. Acest lucru se întâmplă atunci când managerii consideră că productivitatea are nevoie de timp petrecut la birou. În realitate, angajații care-și gestionează bine atenția și au abilități de management al fluxului de lucru pot munci de oriunde, iar cei cărora le lipsesc aceste abilități vor fi neperformanți, indiferent care ar fi locul de unde lucrează. 

Faptul că ești ocupat (mai degrabă decât productivitatea reală) reprezintă o medalie de onoare. 

O echipă în care toți ”sting incendiile” nu este una productivă. Cu toate astea, cât de des îți auzi colegii lăudându-se cu cât de ocupați sunt? Cât de des te angajezi într-un astfel de comportament chiar tu? O activitate constantă, frenetică nu înseamnă că echipa ta are un ritm rapid și susținut. Înseamnă doar că lucrezi în mijlocul haosului. Comportamentele care te ajută, de fapt, să previi câteva dintre acele incendii (cum ar fi planificarea și gândirea profundă) sfârșesc prin a părea drept un lux pe care nu ți-l poți permite.

Atunci când liderii unei organizații încurajează abilitatea angajaților de a-și gestiona atenția, echipa va ști să prioritizeze și nu va fi în criză de timp, iar moralul membrilor ei se va îmbunătăți. 

Atunci când te asiguri că trimiți mesajele corecte în privința unor lucruri de genul procedurilor de comunicare și ești mai degrabă productiv decât ocupat, și contribuția ta în cadrul organizației din care faci parte va fi una semnificativă. 

Citește și:

5 obiceiuri care îți afectează productivitatea

5 greșeli pe care le fac oamenii ineficienți