În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce truc psihologic te poate ajuta să-ți muți atenția de la muncă către cei dragi.
– De ce e indicat să-ți programezi o zi în care să lucrezi până mai târziu.


Indiferent cât de mult ți-ar plăcea ce faci la serviciu, este aproape imposibil de imaginat un job care să nu presupună nici măcar o doză de stres. Chiar și dacă ai fi plătit foarte bine ca să mângâi toată ziua cățeluși și să testezi noi arome de înghețată, asta în timp ce ți se face masaj, și tot ai simți presiunea de a fi la înălțime. Însă, pentru că trebuie să interacționăm cu oameni dragi din viețile noastre la finalul zilei de lucru (membrii familiei, prietenii sau colegii de apartament), ar fi o idee bună să învățăm ce avem de făcut pentru a nu permite stresului să vină cu noi acasă

Într-un articol recent publicat în Harvard Business Review, coach-ul Sabina Nawaz vorbește despre o serie de strategii utile pentru a reuși să te detașezi de stresul de la serviciu. Iar acest lucru presupune să pui punct zilei de lucru și să-ți iei angajamentul de a nu mai citi e-mail-urile legate de job după o anumită oră.

Iată încă 3 moduri de uita de stresul profesional în afara orelor de program:

1. Programează-ți un mic ritual de trecere de la orele de lucru la cele dedicate vieții personale

Să treci brusc de la modul de funcționare ”serviciu” la modul de funcționare ”acasă” poate fi extenuant din punct de vedere psihic. Dacă acum ești îngrijorat în legătură cu respectarea unui termen-limită foarte strâns și în clipa următoare se așteaptă de la tine să asculți cu multă atenție și implicare ceea-ți povestesc membrii familiei, poate fi foartebdificil. De fapt, de cele mai multe ori, o astfel de performanță poate deveni o misiune imposibilă. De aceea, Nawaz ne recomandă să apelăm la un truc psihologic în drumul către casă. Ia-ți o mică pauză pentru a-ți căuta gândurile: poate fi orice, de la o mică oprire într-un parc pentru a petrece câteva minute în liniște, până la a privi o fotografie cu cei dragi, când cobori din tren, astfel încât să-ți muți atenția asupra lor. Aceste mici rutine de tranziție îți permit să lași deoparte tot ce ține de serviciu (cel puțin pentru o vreme) și să te pregătești pentru bucuriile și provocările care te așteaptă acasă. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Vorbește despre problemele legate de serviciu cu persoane din afara familiei

Cu toate că este important ca familia ta să știe atunci când treci printr-o perioadă foarte încărcată la serviciu, Nawaz susține că e o idee bună să discutăm despre frustrările noastre reprimate cu cineva din afara familiei. Poți apela la un coleg (care să aibă, totuși, experiență în domeniul care-ți provoacă neplăceri), la un prieten sau la un mentor – însă, asigură-te că respectivul are disponibilitatea să te asculte plângându-te, să te ajute să-ți explorezi trăirile și, când e cazul, să te sfătuiască. Să vorbești cu o persoană în care ai încredere (dar, care să nu facă parte din cercul tău foarte apropiat) despre ce te preocupă este o modalitate foarte bună de a-ți scoate la lumină trăirile reprimate, fără să aduci această tensiune în dinamica familială. 

3. Programează-ți o zi în care să ”lucrezi până mai târziu”

Nu are toată lumea norocul să aibă un job al cărui program se încheie zilnic la ora 17.00 sau 18.00. Pentru noi, ceilalți, care n-avem un astfel de program de lucru fix, secretul constă în a fi mult mai selectivi în ceea ce privește modul în care ne alocăm timpul. Poți face asta alegând o zi pe săptămână în care-ți propui să lucrezi până la ore târzii, sugerează Nawaz. Îți poți anunța familia că vei încheia lucrul mai târziu decât de obicei, dar atunci când faci asta, e important să fii întru-totul acolo, prezent. Nawaz mai spune și că ajută ca această zi să rămână aceeași în fiecare săptămână, astfel încât familia ta să-și poată face un program, ținând cont de acest lucru.

Citește și:

Noua definiție a echilibrului muncă/viață

Cum păstrezi echilibrul între carieră și viața personală?

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    doctor în știință, bioeticiană și scriitoare

    Dr. Elizabeth Yuko este bioeticiană și scriitoare, fiind specializată în sănătate și în intersecția bioeticii cu cultura pop. Anterior, a ocupat postul de editor de sănătate și sex la SheKnows. Este profesor adjunct de etică la Fordham University și a scris pentru publicații online și print precum The New York TimesThe Washington PostThe AtlanticRolling StoneSalon and Playboy, și a ținut un TEDX talk despre The Golden Girls și bioetică.