În următoarele 2 minute vei afla:

– Cum să pui umărul la un destin cu happy-end. 
– Care sunt provocările copiilor supradotați din România.


Asociația de Tineret pentru Prietenie și Educație organizează pe 7 iulie, la Teatrul Evreiesc de Stat, spectacolul intitulat Misterul din Neverland, o demonstrație în forță a talentului copiilor. Piesa de teatru Misterul din Neverland nu este doar un simplu spectacol, ci și un eveniment caritabil, care-și propune să susțină educația a 20 de copii supradotați, fără posibilități financiare, cu burse de studiu pentru un an școlar la AMIAS Small School

Ce este Amias Small School

Înființată anul trecut, Amias Small School este o școală care salvează mințile strălucite și își propune să recupereze abilitățile copiilor ,implicându-i în proiecte de afirmare personală, prin activități culturale, artistice și științifice. Este singura școală din România care acceptă toți copiii: fondatorul acesteia, Lajos Kristof, le evaluează abilitățile și fixează programe individualizate pentru creșterea stimei de sine și a performanței personale.

Lajos Kristof este tânărul care a demonstrat că se poate! Gânditor, vizionar, idealist și expert în educație, consideră că orice copil poate deveni un geniu dacă este descoperit la timp. De aproape 12 ani, antrenează copii cu inteligență peste medie, reușind să-i transforme în lideri de succes în domeniile lor. Spune că s-a săturat de vorbe frumoase și felicitări, iar acum vrea să se implice mai mult în educația și antrenarea minților sclipitoare.

Care este povestea lui Lajos Kristof

A crescut la orfelinat, iar la școală se plictisea de moarte. În timp ce colegii lui abia silabiseau, Lajos citea tomuri de literatură de psihologie și medicină. Anul acesta, a obținut o triplă performanță: a fost acceptat în cea mai mare comunitate de experți internaționali Reimagine Education, afiliată Universității Pennsilvanya, a fost nominalizat la două premii internaționale: Oscars for Education, Dedicated Teacher Award – Cambridge University, și 100 Vizionari în Educație.

Cum arată un elev Amias Small School

Printre elevii de la Amias Small School se numără și Vlad. La toamnă, va începe clasa zero la Colegiul Catolic Sfântul Iosif din Capitală. S-a remarcat de mic, mic. La doar un an și 6 luni, știa să numere până la 100 și înapoi, în limba română și în limba engleză. La 2 ani, știa toate mărcile de autoturisme, făcea adunări simple, vorbea corect și coerent. La 3 ani a învățat să citească fără ajutor. Citește cursiv, cu intonație, și înțelege ce citește. La 4 ani, se orienta pe harta lumii, cunoșta continentele, țările și capitalele. Tot la 4 ani, desena din memorie harta metroului bucureștean.

Mai multe persoane (medicul de familie, educatoarea, psihologul, profesorii și mentorii de la Amias Small School) l-au evaluat ca având o inteligență superioară. Urmează testarea, întrucât abia a împlinit 6 ani. În acest moment, lucrează cu exerciții de matematică de clasa a III-a și a IV-a, are noțiuni bogate de geografie, astronomie, științele naturii, despre corpul uman și noțiuni elementare de fizică și chimie. Face operații de adunare și scădere cu până la trei cifre, din minte. De asemenea, face unele înmulțiri cu numere de până la două cifre, tot din minte. Are noțiuni de șah, strategie și jocuri logice de nivel mediu. Dovedește creativitate grafică și imaginație bogată, își creează propriile personaje de joc. Este atras de teatru și cinematografie. Vlad are instinct de lider și plăcerea de a amuza interlocutorii. Este vorbăreț și volubil.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ianu a scris prima culegere de matematică la vârsta de cinci ani. La patru ani, a învățat singur să citească, apoi a scris prima piesă de teatru. La testul de inteligență a obținut un punctaj mult peste medie, încadrându-se în categoria denumită de psihologi „geniu”. A schimbat o școală, fiindcă învățătoarea a refuzat să-i dea să lucreze ecuații. Avea șase ani când a cerut probleme de matematică peste vârsta lui medie. Inteligența prodigioasă a lui Ianu și a altor copii e doar un moft, spunea un fost ministru al educației, în urmă cu câțiva ani, la apariția legii pentru înființarea școlilor pentru copiii supradotați. După aproape 14 ani, legea este încă ignorată, iar astăzi au apărut centre private pentru copii supradotați, unde părinții trebuie să scoată din buzunar multe mii de euro pe an pentru a sprijini educația acestor copii speciali. Este o sumă exorbitantă pentru o familie modestă. Un procent de 50% din copiii supradotați se pot rata social și școlar din acest motiv, iar învățământul de stat nu are nicio soluție. Ianu este membru MENSA, făcând parte din procentul de 1% din populația lumii care este supradotată. 

Despre Misterul din Neverland

Misterioasa dispariție a propriei umbre îl conduce pe Peter Pan într-o amuzantă investigație în Țara de Nicăieri, unde echipa de detectivi ar suspecta pe aproape oricine. Zânii criminaliști, crocodilul mort, bibliotecara neîndurătoare, infamul căpitan și prietena fițoasă ne vor însoți în spumoasa comedie a rezolvării unui caz nemaiîntâlnit: asasinarea cu sânge rece a unei umbre! Biletele se pot achiziționa aici.

Citește și:

21 de sfaturi pentru a crește un copil sigur pe el

De ce e important pentru copii să-și aleagă singuri viitorul

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.