În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este cel mai la îndemână și ieftin mod de a face zilnic mișcare.
– Cum poți reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer sau boli cardiace.


Ce este prietenos cu mediul, te scutește de orele petrecute în trafic și reduce la jumătate riscul de a face cancer? Răspunsul este: mersul cu bicicleta la muncă. Un nou studiu arată că, atunci când folosești acest mijloc de transport, reduci considerabil riscul de a face cancer sau o boală de inimă, titrează BBC. 

Studiul, publicat în British Medical Journal, a comparat starea de sănătate a mai mult de 250.000 de oameni care fac naveta către locul de muncă – unii activi (persoane care merg pe jos sau folosesc bicicleta ca mijloc de transport) și alții mai sedentari (cei care merg la lucru cu mijloacele de transport în comun sau conduc până acolo). 

Cercetătorii au aflat astfel că, în vreme ce mersul pe jos are beneficiile lui (în special pentru cei care depășesc 10 kilometri de mers pe jos pe săptămână), cei care pedalează către birou pe bicicletă își reduc șansele de mortalitate cu 41%, reduc riscul bolilor cardiace cu 45% și au cu 46% mai puține șanse de a face cancer, arată BBC.

„Acest lucru arată clar că oamenii care fac naveta către și dinspre locul de muncă într-un mod activ, în special atunci când folosesc bicicleta, își reduc riscurile pentru majoritatea problemelor de sănătate”, spunea în articolul BBC doctorul Jason Gil de la University of Glasgow. 

Cei care merg pe bicicletă mai mult de 45 de kilometri într-o săptămână văd tot mai multe beneficii, pe măsură ce distanța parcursă crește. Poate că numărul acesta de kilometri pare mare, la prima vedere, însă studiul arată cât de ușor este să atingi cifra dacă, de fapt, tu mergi în fiecare zi la lucru pe bicicletă; una peste alta, trebuie să mergi la muncă și acest fapt scoate din ecuație ceea ce numim „lipsa de voință sau de hotărâre” de a face mișcare, adaugă Jason Gil.

Nu există o legătură evidentă și directă între ciclism și reducerea riscului de cancer sau boli de inimă, însă rezultatele sunt cât se poate de evidente, după ce oamenii de știință au adăugat în ecuație și greutatea, fumatul, sugerând, per total, că există o relație strânsă între acest tip de mișcare și beneficiile generale de sănătate. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Următorul pas, conform autorilor studiului? Să facem drumurile și locurile de muncă mult mai prietenoase pentru biciclete. „Ce trebuie să facem, cu adevărat, este să schimbăm infrastructura astfel încât mersul pe bicicletă să devină tot mai accesibil”, spune Gill, adăugând că: „avem nevoie de cât mai multe piste pentru bicicletă, avem nevoie să le putem pune mai ușor în metrou, sunt necesare dușuri la locul de muncă”.

Așadar, dacă locuiești într-o zonă prietenoasă cu bicicliștii, aranjează-ți casca și mergi pe cele două roți la muncă. Altfel spus, fă din mișcare o parte importantă a navetei tale către birou, chiar dacă asta înseamnă și doar să cobori cu câteva stații mai devreme din mijlocul de transport în comun sau să parchezi cât mai departe de intrarea în clădirea de birouri.

Citește și:

Erin Oprea, antrenoarea de fitness a celebrităților din America, despre cum să fim sănătoși

Sportul, mai benefic pentru sănătatea mentală decât banii

Author(s)