În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este diferența dintre ”Am o relație” și ”Sunt într-o relație”.
– Care este componenta esențială a relațiilor armonioase.


Aaron Antonovsky, sociolog medical american de origine ebraică, este cel care s-a concentrat pe factorii ce susțin sănătatea în contrast cu factorii care generează patologia. El a definit sănătatea ca un proces continuu de dezvoltare supus schimbărilor din mediu. Modul în care ne raportăm și adaptăm la acest mediu ne modelează sănătatea.

A face bine este vindecător

La nivel colectiv, oamenii se stimulează reciproc, fie pozitiv, fie negativ. Acest fapt duce la dezvoltarea unor noi și noi circumstanțe. Când oamenii sunt aliniați la scopurile și obiectivele lor, circumstanțele se pot transforma în acțiuni productive. Însă, când oamenii sunt implicați în acțiuni care nu-i reprezintă, asta poate duce, în timp, la diferite forme de patologie.

Dar să ne concentrăm pe factorii care susțin sănătatea: o viață vie, cu sens și împlinitoare.

Relații armonioase

Flexibilitatea, adaptabilitatea, coerența, energia, stabilitatea și manifestarea sunt abilitățile unui sistem relațional sănătos.

Un astfel de sistem relațional va fi conectat la fiecare membru al său în diferite moduri. Dacă luăm în considerare dinamica de părinte-copil, atunci modelul relațional este de dependență,însă una firească, în care copilul se poate dezvolta, sprijinându-se pe părintele său. În dinamica de părinte-adolescent, avem contra-dependență, cu schimburi relaționale foarte intense, atât nesănătoase, cât și hrănitoare. În relațiile de cuplu, întâlnim modelul relațional de interdependență, cu schimburi relaționale de solidaritate și individualitate.

Cu alte cuvinte, relațiile armonioase sunt purtătoare de interdependențe, acele zone comune de interese și bunăstare care creează un “noi”. La polul opus interdependenței, găsim independența, un model relațional care duce, mai degrabă, la însingurare și alienare.

Interacțiunea devine mult mai productivă atunci când relația ajută la dezvoltarea fiecăruia pe termen lung. Când relația, în mod constant, “produce” insecuritate, acest fapt va conduce la incertitudine. În relațiile sărăcăcioase, este imposibil să evoluăm în viață. Mai mult decât faptul că nu evoluăm, riscăm chiar să ne îmbolnăvim, pentru că ne consumă foarte multe resurse vitale în a ne menține – cu titlul de supraviețuire  – într-o toxicitate relațională.

Grija față de ceilalți

Modul în care-i privim pe ceilalți are o dimensiune relațională importantă. Acest fapt ne aduce în fața unei diferențe semnificative între ownership șirelationship și, totodată, în fața unor caracteristici demne de luat în considerare pentru orice ființă.

Am o relație sau sunt într-o relațieschimbă perspectiva sub care ne raportăm la relație. A avea grijă de celălalt, fără a ne pierde pe noi înșine și fără a da curs unor confluențe, ne sprijină creșterea interioară. Iar acest fapt se întâmplă doar dacă în relație fiecare este suficient de individualizat cu el însuși. A avea o identitate bine conturată încă poate co-exista atât în relație, cât și în afara relației. Pe principiul “pot să trăiesc și singur(ă), dar împreună ne este mult mai bine”.

Grija față de mediul înconjurător

Planeta nu este doar o “moștenire” de la părinții noștri, ci acel dar care va fi transmis și următoarelor generații. Marile resurse, precum pământul, natura, apele, mările, pădurile, animalele sunt văzute mai degrabă ca posesiuni, nu ca surse neprețuite ale Planetei. Iar ca acest fapt să se schimbe, totul trebuie clădit pe o viziune de termen lung.

Rezervele naturale asigură regenerarea în situațiile limită, cum ar fi catastrofele naturale. Reconectarea la natură este o cale eficientă de a trata traumele Planetei, care ne răspunde tot mai des cu mari dezastre și calamități naturale.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Când ne referim la mediul înconjurator este mai mult decât spațiul local. Influxul bunurilor, materiilor prime, diverse servicii fac parte din același cadru. Din ce în ce mai mult, organizații non-guvernamentale se luptă să păstreze un mediu cât mai sănătos, atât pentru actuala generație, cât și pentru următoarele.

Modul în care învățăm să ecologizăm atât viața internă, cu emoțiile, gândurile, cât și viața externă, prin comportamentele și acțiunile noastre, ne dezvoltă o conștiință ecosofică. Când gândirea ecosofică este cu adevărat îmbrățișată și implementată în toate domeniile vieții, omul nu se mai plasează în vârful ierarhiei celor vii, ci face parte din Întreg.

Recunoștință și gratitudine

Responsabilitatea față de sine și implicarea pentru binele societății pot conduce la creșteri sustenabile. Oamenii responsabili conectați la ei înșiși, dar și la ceilalți se vor raporta la viață într-un mod diferit, trecând astfel la un nivel superior – de la ownership la relationship.

Dezvoltarea unei viziuni a modului în care lucrurile să funcționeze activează energie regenerativă.

Un viitor pozitiv asigură ieșirea din triunghiul dramatic (victimă-agresor-salvator) și eliberează identificările rigide cu unul dintre rolurile din triunghiul dramatic. Această perspectivă ar trebui să motiveze oamenii în a-și asuma propria responsabilitate în a parcurge un proces de vindecare.

Iar când aspirăm la vindecare este bine de știut că este un proces ce se desfășoară pe tot parcursul vieții. Poate avea un început, dar nu și un sfârșit. De asemenea, ne putem da seama că unele experiențe nu pot fi în totalitate vindecate, ci în primul rând învățăm să trăim mai bine cu ele, fără a le da mai multă semnificație decât este cazul.

Citește și:

4 efecte pe care le are practica recunoștinței asupra sănătății

Ghidul Thrive: cum să construiești obiceiuri sănătoase și durabile

Author(s)

  • Mariana Cosenco

    psiholog clinician

    Mariana Cosenco este psiholog clinician, absolventă a facultății de psihologie și a unui master în psihanaliză, cu specializare în metoda de psihoterapie Gestalt – dinamici de grup, alături de formatori din Austria din cadrul Institutului de Gestalt București. Mai multe detalii la www.marianacosenco.ro