În următoarele 4 minute vei afla:
– Cât și cum te afectează lipsa de somn.
– De ce nu ajunge să dormi tun în weekend.
Odihna este partea cea mai neglijată a vieților noastre. Atunci când ne propunem să fim în formă și să performăm la cote maxime ne gândim, în primul rând, la o dietă sănătoasă și la exercițiu fizic. Somnul nu prea face parte din marele nostru plan de a atinge performanța. Cu toate acestea, studiile efectuate în toată lumea susțin că un somn corect este cel mai important lucru pe care-l poți face pentru a-ți îmbunătăți starea de bine și performanțele.
Înțelege cum te afectează lipsa de somn!
Din nefericire, societatea în care creștem ne învăță să gândim somnul ca pe un dat natural care se întâmplă firesc. Nu ne explică nimeni de ce e atât de important să dormim și ce se întâmplă dacă nu dormim suficient. Cu toate acestea, cel mai bine înțelegem ce se întâmplă dacă nu ne odihnim cum trebuie. Simțim efectele unei nopți albe pe pielea noastră și sigur ni s-a întâmplat tuturor, măcar o dată în viață. Te simți de parcă ai fi fost lovit de tren. Nu ești bun de nimic, nu te poți concentra asupra muncii sau a vreunei activități, timpii de reacție cresc, reacționezi și vorbești mai greu. În cadrul universității din Pennsylvania au fost efectuate o serie de studii cu privire la modificarea performanțelor în patru situații diferite, în funcție de cât de mult au dormit noaptea participanții din fiecare grup:
- Cei din primul grup nu au dormit deloc timp de 72 de ore.
- Participanții din cel de-al doilea grup au dormit câte patru ore pe noapte fiecare.
- Cei din al treilea grup au dormit câte șase ore pe noapte fiecare .
- Iar cei din grupul al patrulea au dormit câte opt ore pe noapte.
Testul la care au fost supuși participanții din aceste grupuri ar putea părea foarte simplu: li s-a cerut să apese un buton de fiecare dată când lumina corespunzătoare lui apărea pe ecran, într-un interval limitat de timp. Proba dura zece minute și a fost reluată zilnic, timp de 14 zile (exceptând, desigur, primul grup). În prima zi, toți subiecții din toate grupurile au dormit câte opt ore, pentru a li se putea testa indicii referențiali de performanță. Oamenii de știință au înregistrat numărul de răspunsuri și timpii de reacție de la momentul la care se aprindea lumina și până când fiecare participant apăsa butonul corespunzător.
Oboseala te face vulnerabil
Rezultatele au arătat, mai apoi, dezastruos în cazul celor trei grupuri care nu s-au odihnit. Cel de-al patrulea, ai cărui subiecți au dormit suficient în fiecare noapte, și-a păstrat constant indicii de performanță. În general, toate celelalte trei grupuri au avut de suferit din cauza lipsei de odihnă, timpii lor de reacție crescând. Însă descoperirea șocantă a fost că, din când în când, apăreau momente în care subiecții pur și simplu nu răspundeau, se blocau și rămâneau complet fără reacție. Acest fenomen este denumit micro-somn: durează câteva secunde, în care ochii se închid (uneori, complet), iar creierul nu mai răspunde la stimulii din lumea exterioară. Cel mai adesea, oamenii nici măcar nu realizează că tocmai au ațipit.
După prima noapte nedormită, participanții din primul grup au înregistrat o creștere a numărului de răspunsuri ratate de 400%, raportat la indicii lor referențiali. Iar numărul de reacții ratate a crescut exponențial după 48, respectiv 72 de ore de nesomn.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Performanțele celor din grupul al doilea, după șase zile în care au dormit câte patru ore pe noapte, au fost comparabile cu cele ale participanților din primul grup după 24 de ore de nesomn. Ceea ce înseamnă o creștere de 400% a numărului de răspunsuri ratate. După 11 zile, performanțele lor erau comparabile cu ale celor din primul grup după două nopți la rând nedormite. Iar asta înseamnă că, deși au dormit câte patru ore pe noapte, după 11 zile în acest ritm, au ajuns să reacționeze la fel ca cineva care nu a dormit deloc în 48 de ore.
Cel de-al treilea grup, după 11 zile cu câte șase ore de somn pe noapte, a ajuns la performanțe comparabile cu primul grup după 24 de ore de lipsă de somn. Adică, dacă vei dormi câte șase ore pe noapte timp de 11 zile, vei avea performanțe comparabile cu cele ale unui om care nu a dormit deloc o noapte întreagă.
Ține cont că, odihnit, poți mai mult!
Descoperirea cea mai îngrijorătoare a fost aceea că, atunci când participanții au fost întrebați dacă și-au dat seama cât de mult le-au scăzut performanțele, de fiecare dată au subestimat efectele reale, nedându-și seama cât de afectați au fost de oboseală. Dacă vei continua să ignori lipsa de somn, corpul și creierul tău se vor obișnui cu nivele scăzute de performanță, vei avea prea puțină energie și vigilența îți va scădea. Iar rezultatele slabe vor deveni indicii tăi referențiali de performanță. E ca și cum ai uita ce spor ai când ești odihnit. În acest fel, nu îți vei putea maximiza vreodată potențialul fizic și intelectual.
Află câte ore trebuie să dormi pe noapte!
Din experiența mea cu zeci și zeci de oameni de afaceri și antreprenori mereu ocupați cu clienții, lucrul, familia sau companiile lor, te pot asigura că se ajunge la un moment în care corpul tău încetează să mai facă legătura între rezultatele proaste și lipsa de somn. O parte dintre clienții mei erau convinși că pot dormi câte cinci ore pe noapte în timpul săptămânii și să recupereze în weekend, dormind cât cuprinde. Însă, revenind la rezultatele studiului de mai devreme: când acelorași participanți din primele trei grupuri li s-a permis să doarmă toată noaptea timp de trei zile la rând, rezultatele lor nu au revenit la indicii referențiali din prima zi a studiului. Ceea ce înseamnă că, dacă îți propui să recuperezi orele nedormite din timpul săptămânii în weekend, nu vei reuși complet. Un studiu efectuat de către Walter Reed Army Institute of Research a evaluat efectele privării de somn pe grupuri de subiecți care au dormit 3, 5, 7 și 9 ore pe noapte. Rezultatele au fost similare cu cele descrise de studiul de mai devreme, confirmând că nici măcar șapte ore de somn nu sunt suficiente dacă vrei să atingi performanțe de top.
În concluzie, corpul tău are nevoie de cel puțin opt ore de somn pentru a fi în formă.