În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este și cum te poate ajuta ”Roata vieții”. 
– Ce aveți de făcut pentru a recăpăta echilibrul în viață, în cazul în care sunteți nemulțumiți de majoritatea palierelor ei.


Deocamdată nu știm ce înseamnă această relaxare a condițiilor pe care le avem acum, ne uităm la alte țări cu speranță sau cu îngrijorare. Vine vara, ne dorim să ieșim cu copiii, cățeii și bicicletele în parc, să stăm la terase până seara târziu, să citim lungiți pe șezlong la malul mării sau să ne cățărăm pe munți în șir indian. Oare vom putea face toate astea? Încă nu avem aceste informații. 

Dincolo de vise și dorințe, sau de fapt înaintea lor, există realitatea, domenii întregi din economie blocate și care poate nu se vor deschide după această dată. Sau, dacă se vor putea deschide, vor avea de implementat condiții pe care nu le vor putea susține financiar. 

Problema banilor apare peste tot

Aproape fiecare familie este afectată financiar, veniturile s-au redus. În cazuri fericite sunt aceleași, dar există și familii  în care banii s-au oprit. Sunt zone din economie blocate, antreprenori care și-au băgat economiile în afaceri, care acum stau în așteptare și pierd bani în fiecare zi în care nu au activitate.

Să fim îngrijorați în legătură cu ce vom face mai departe este normal. Totuși, perioada aceasta ne-a demonstrat că viața noastră nu este formată doar din mersul la muncă și supraviețuire, banii sunt importanți dar, cu siguranță nu cei mai importanți

Cei care și-au sacrificat familia și prietenii pentru carieră probabil acum au simțit cât de adâncă e singurătatea în izolare, cei care au sacrificat cariera pentru familie poate și-ar fi dorit  niște economii mai consistente pentru a nu trece acum prin acest stres legat de bani, fiecare a văzut ce a pierdut, ce a câștigat și ce-și dorește să facă altfel de acum încolo. 

(Doar) când pierzi ceva îi vezi valoarea?

Așa se spune: că apreciem un lucru (doar) după ce-l pierdem. În afara de cei care au fost în lupta cu virusul și cărora le mulțumim, noi restul am avut timp să ne reașezăm valorile din viața noastră. Am stat mai mult cu familia, cu copiii, am fost îngrijorați, ne-am liniștit, ne-am adaptat, am simțit ce înseamnă să nu-i putem vedea pe cei dragi de sărbători și să le ducem dorul, am început să gătim, să facem curat în casă, dar și în mintea noastră, poate ne-am dat seama de lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru noi și în minte avem acum o listă cu ce nu vom mai rata de acum încolo. 

Un studiu efectuat de Harvard timp de 80 de ani a demonstrat că oamenii care trăiesc mai mult, fericiți și împliniți, sunt cei cu o viață socială activă, care sunt membri activi în comunitățile din care fac parte. O concluzie importantă a fost aceea că sănătatea noastră este puternic influențată de calitatea relațiilor pe care le avem.

Sunt persoane care preferă să stea acasă și această perioadă le-a adus liniște, fericire, împlinire, alături de familia lor apropiată. Însă sunt și persoane care s-au simțit sufocate, abandonate, la un pas de depresie. Și unii, și alții vor începe o nouă viață după coronavirus. 

Dă importanță timpului tău, dă sens viitorului 

Cred că acest final de izolare este un nou început, vom ieși din case către o nouă realitate, către o nouă viață, prin urmare folosiți concluziile pe care această perioadă vi le-a adus ca să stabiliți ce este important pentru voi. 

Vă propun un exercițiu personal, Roata vieții: pe cât de simplu este de făcut, pe atât este de util în a obține direcție și echilibru în viață. Pe o hârtie desenați un cerc. Apoi tăiați felii, așa, ca o pizza: fiecare felie este dedicată unei categorii importante din viața voastră: familia, relația cu partenerul, dragostea, banii, cariera, succesul profesional, administrarea timpului, relația cu copilul sau copiii, dezvoltarea personală, echilibrul emoțional, sănătatea, stilul de viață sănătos, hobby-uri, timpul cu prietenii și orice altceva considerași că este important pentru voi. 

Alegeți o listă cu șase sau opt categorii, cele mai importante pentru voi, și dedicați pentru fiecare o ”felie”.

Fiecare linie care delimitează categoria va avea, din centru către margine, marcate 10 puncte, de la 1 în centru, la 10 în afară. Analizați pe rând cât sunteți de mulțumiți de fiecare categorie în parte dintre cele alese și acordați o notă de la 1 la 10, apoi marcați pe cerc nota. 

Când ați făcut această analiză pentru fiecare categorie a vieții voastre considerată importantă, uniți aceste puncte cu o linie: desenul care iese va arăta ca o pânză de păianjen. Acum este ușor de observat care sunt domeniile importante din viața voastră la care trebuie să lucrați, astfel încât să fiți în echilibru. 

De exemplu, îmi privesc desenul și, dacă am succes profesional, dar relația cu familia are o notă mică, am creat un dezechilibru care, în timp, îmi va aduce probleme personale, pot să ajung la certuri, neînțelegeri, divorț. La fel, dacă am o notă mare la familie și carieră, dar am note mici la stil de viață sănătos, îmi dau seama că, în curând, voi avea probleme, voi acumula kilograme în plus, voi avea spatele blocat sau vreo altă problemă medicală mai gravă și celelalte domenii pot fi afectate, trase în jos. Secretul unei vieți împlinite este un echilibru în toate aspectele importante din viețile noastre.

De ce să selectați doar câteva în desenul pe care îl faceți? Pentru că energia voastră este limitată și are sens să vă concentrați doar pe câteva domenii, cele mai importante pentru voi. 

Ce faceți dacă identificați note minime în mai multe zone?

De exemplu, să presupunem că acum aveți note mici în domeniul banilor și al succesului profesional, pentru că ați fost afectați de perioada aceasta de izolare, dar aveți notă mică și în zona relației cu partenerul, pentru că în casă au apărut certuri. 

De obicei, zonele importante din viața noastră se influențează unele pe altele: când am o sănătate bună, o energie bună și poate sunt și îndrăgostit(ă), e clar că toate îmi vor merge bine și profesional și personal; dar când unul dintre acești stâlpi se clatină, toată structura mea de valori se poate clătina și pune în pericol. 

Ce aveți de făcut pentru a recăpăta echilibrul este să priviți contextul în care vă aflați și să stabiliți o prioritate în care veți aborda aceste zone cu note mici, considerând modul în care ele se influențează unele pe altele. Aici nu sunt reguli bine stabilite: depinde de voi și de valorile voastre personale

Unii vor alege, în exemplul de mai sus, să se dedice zonei profesionale, pentru a avea stabilitate financiară dacă relația personală era oricum de mult afectată și are slabe șanse de recuperare sau, dacă printre valorile lor prioritare se găsesc independența, siguranța financiară, succesul profesional. Alții, în schimb, se vor concentra prioritar pe zona familiei și a relației cu partenerul de viață,  dacă în cuplu există copii, dacă există deja o siguranță financiară și dacă printre valorile personale pe primele locuri se află familia, loialitatea, angajamentul.  

Vă recomand să faceți acest exercițiu și să-l revizuiți din când în când, cel puțin anual. În momente dificile, vă ajută să obțineți claritate cu privire la obiectivele voastre, la modul în care (o) să vă investiți resursele personale, pentru a dobândi o viață mai frumoasă, echilibrată și împlinită.

Citește și: 

Cum va arăta lumea după 15 mai? Exercițiu de imaginație

Lumea post COVID-19, o perspectivă echilibrată

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.