În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce să aplici regulile de circulație și în ritmul vieții tale.
– Care e diferența între nu pot și pot în ritmul meu.


Din ce în ce mai mulți clienți cu care lucrez au această provocare a vitezei prea mari cu care simt că TREBUIE să facă lucruri. De multe ori se blochează în NU POT când vine vorba de un proiect nou, ceva diferit sau, pur și simplu, o nouă sarcină.

Dar cine ne aleargă, de fapt? 

Noi înșine. Nimeni nu are puterea de a ne impune cu adevărat ceva. Cel puțin asta e perspectiva pe care eu o propun. De fiecare dată, alegem sau decidem într-un anume fel. Și asta ne duce către diverse grade de viteză, confort/disconfort, împlinire/neîmplinire și tot așa.

Zilele trecute, o femeie minunată cu care aveam o sesiune de coaching, cu ghidaj și sprijin, a ajuns la concluzia că gândul sau credința ei pentru a înlocui NU POT este POT ÎN RITMUL MEU. Eliberare. Curaj. Acțiune. Îți dai seama ce minuni fac cuvintele pe care ni le spunem, gândurile pe care le avem? Cu un astfel de shift, totul devine posibil. Dincolo de partea de magie, e știință pură. Până acum niște ani, cercetările arătau că suntem condiționați de gene și că numărul de conexiuni neuronale e limitat. Ce învățăm până la vârstă de x ani (21 ca medie), cu asta ne petrecem viața. Încă sunt oameni care cred asta și e OK așa. Suntem liberi să alegem ce credem. 

Însă o perspectivă nouă, documentată științific, este că ne creăm noi căi și legături neuronale tot timpul vieții. Asta face ca schema 

GÂND →  EMOȚIE → CUVÂNT/ACȚIUNE → REZULTAT 

să capete noi valențe. Adică, atunci când schimbăm gândul/credința, determinăm noi emoții, care generează cuvinte și acțiuni diferite și, prin urmare, alte rezultate. Suntem stăpânii propriei noastre vieți, nu doar niște marionete aflate la mâna destinului genetic sau neuronal predeterminat.

Ca să revenim la tema noastră, cum ne ajută resursa de schimbare a gândurilor pentru a genera altfel de rezultate în situația slow down to speed up

Sunt mai multe paliere pe care putem acționa sau la care putem reflecta:

Ce înseamnă slow down? De ce aș vrea să încetinesc?

Dacă nu-ți amintești ce-ai făcut ieri, dacă simți că te hăituiește ceva sau cineva, probabil înseamnă că pierzi legătura cu cine ești pe parcursul zilei. Cu momentul ”acum”. Privești cu groază către ce urmează, chiar dacă aparent faci ceva în momentul prezent. Poate multitasking (capcană de care, mărturisesc, nu sunt nici eu străină) sau poate frici, temeri, proiecții pe viitor.

Când ieșim din prezent nu avem control pe direcție. Iar când sunt multe jaloane în față, fără direcție ratăm aproape sigur unele dintre ele. Mașina capătă din ce în ce mai multă viteză și nu poate, singură, să facă alegerile corecte ca să rezolve bine întreg traseul.

De asta sunt limitări de viteză în localități, nu? Să creștem atenția și posibilitatea de a acționa în concordanță cu circumstanțele exterioare. La 130 km/oră, percepem frânturi din exterior. La 50 km/oră, percepem întreg peisajul și putem să ne și bucurăm de el. Plus că, la viteze mari, suntem încordați la maximum, corpul nostru e ca un arc. Pe când la viteze mici, ne simțim relaxați, în control. Corpul e mult mai detensionat și asta se reflectă în starea de spirit și în acțiune.

Așa că, în anumite momente, atunci când încetinim, de fapt accelerăm anumite procese interioare. Cu cât suntem mai relaxați, cu atât facem mai ușor ce avem de făcut și rezultatele sunt mai bune.

Cum poți încetini? Uite aici câteva sugestii:

  • One task at a time. Multitasking-ul a fost multă vreme privit ca o superputere a celor aleși. În realitate, tot studiile arată că poate încetini teribil eficiența și eficacitatea acțiunilor. (Desigur, în timp ce scriu asta, mă uit și pe contul de Instagram). Încă am de lucrat aici. De fiecare dată când fac o singură sarcină, o termin mult mai repede. Acum, deja, am depășit dublul de timp alocat pentru scrierea acestui articol.
  • După fiecare sarcină îndeplinită, acordă-ți câteva minute. Chiar dacă rezolvarea sarcinii a durat cinci minute. Așa te aduci în prezent și ai toate frâiele la tine. Bucură-te că ai finalizat, felicită-te, respiră conștient de trei ori. Apoi mergi mai departe.
  • Scrie mare pe un post-it SLOW DOWN TO SPEED UP/ÎNCETINESC CA SĂ PRIND VITEZĂ și lipește-l la vedere. Citește-l conștient de cât mai multe ori. În restul timpului, îl vezi oricum cu coada ochiului. Așa creezi calea în creier pentru acest nou obicei, prin repetiție.

Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Ce înseamnă speed up?

O altă clientă, după două sesiuni de coaching pe tema cum să obțin mai mult timp, a observat că, deodată, i s-au eliberat calendarul și lista de to-do. Sigur că a făcut acțiuni pentru asta, atât la nivel de intenție și energie, cât și în lumea materială exterioară. Ca rezultat, nu au mai venit cereri peste cereri, are suficient timp să rezolve totul bine și să încheie și ziua de muncă la ora stabilită de ea. Nu a mai acceptat, interior, să depășească o anumită oră și timpul a părut că se expandează. A ales să încetinească și rezultatele au prins viteză.

La mine, procesul funcționează grozav cu ziua liberă. 

Joi e pentru joy. 

Nu înseamnă că nu fac nimic. Mă rog, uneori chiar nu fac nimic. Doar sunt și mă bucur (deci tot fac ceva. Dar, de cele mai multe ori, fac ceva legat de strategie, de proiecte noi, fac meditație și alte lucruri care-mi aduc bucurie. Și asta-mi deschide mult creativitatea. După zilele de joi, când încetinesc, urmează zile de rezultate care prind viteză.

Știu, nu toată lumea poate avea o întreagă zi liberă, dar câteva minute pe zi de încetinire, măcar jumătate de oră, le putem lua cu toții.

Așa că te invit să te întrebi:

Cum arată, pentru tine, Încetinește ca să prinzi viteză?

În ce domenii ale vieții ai nevoie de asta?

Care sunt cele mai mici 3 acțiuni sau inacțiuni pe care le poți face, începând de acum, pentru a obține asta?

Oricând ai nevoie de sprijin, ghidaj sau însoțire, sunt aici. Cere și ți se va da are tot sensul din lume în această realitate.

Drive safe!

Citește și:

Descoperă alimentele care-ți cresc nivelul de fericire!

Meditația nu se mai face doar de dragul iluminării