În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce datele sunt mai importante decât opiniile, atunci când iei o decizie. 
– Cum te ține grupul din care faci parte într-o zonă protejată de riscuri, dar și lipsită de potențial succes.  


Normal că ești dornic să încerci ceva nou. Așa că ești în căutare de îndrumare. Sfaturi. Opinii. Perspective. Asculți și cântărești și evaluezi. Dar nu te apuci niciodată. 

Desigur, e normal să cauți informații înainte de a lua o decizie importantă. Suntem încurajați să ne lăsăm conduși în ideile noastre de către alții. Și câteodată această abordare chiar funcționează, dar nu atunci când trebuie să iei o decizie importantă. 

Atunci puterea grupului lucrează împotriva ta – pentru că gândirea de grup duce mereu la compromis. Grupurile dau la o parte marginile și colțurile ascuțite. Grupurile înlătură opiniile diferite. Informațiile, feedback-ul și, mai ales (deși bine-intenționatul), rol de avocat al diavolului duc la un mediu sigur, securizat… și familiar. 

În plus, deciziile de grup îți oferă o scăpare. Alții sunt, cel puțin, parțial responsabili. Alții pot greși. Însă atunci când TU iei o decizie, totul cade asupra ta: viziunea ta, pasiunea ta, motivația ta, responsabilitatea ta. 

Așa că vei încerca mai mult, chiar și numai pentru a le demonstra celorlalți că s-au înșelat. Vei lupta împotriva oricărui obstacol și blocaj, chiar și numai pentru a-ți demonstra că ai dreptate.  Vei face totul pentru a face să se întâmple. Iată de ce, dacă dorești ca viața ta să fie diferită, singura opinie care contează cu adevărat este a ta. 

Ai nevoie să iei o decizie importantă? Iată cum poți să primești informații și să beneficiezi de alte opinii, în timp ce te asiguri că tu și doar tu ești cel care ia decizia finală. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Începe cu ideea ta ”nebunească”

Alege un lucru în care crezi noaptea târziu, dar care în lumina rece a zilei pare imposbil. Sau alege o idee despre care ți s-a spus că nu va funcționa niciodată. 

(Odinioară credeam că era imposibil ca unuia ca mine să i se ceară să participe la un TED Talk. Dar s-a dovedit că mă înșelam). 

Caută date, nu opinii 

Informațiile de la ceilalți sunt utile, însă doar dacă vezi aceste informații drept date. Opiniile poartă cu ele o greutate extra, cum este greutatea credibilității (”Este foarte deșteaptă, așa că sunt sigură că are dreptate”), greutatea vinei (”Dacă va reieși că el are dreptate, n-o să-i mai tacă gura”) sau greutatea siguranței (”Proabil că are dreptate; sunt sigur că există un motiv pentru care nimeni n-a mai încercat asta înainte”). 

”Cred că ești nebun să deschizi un restaurant în orașul ăsta”, este o opinie. Poate fi corectă. Dar este doar o opinie. Dacă evaluezi perspectiva persoanei, întreabă-te cum a ajuns la concluzia respectivă. Obține datele din spatele deciziei. 

Ignoră tot ce nu reprezintă date – avertismente, povești de avertisment și sfaturi bine-intenționate, dar nefondate – din moment ce deja cunoști toate aceste lucruri. 

Evaluează datele 

Analiza datelor este ușoară atunci când opiniile și ”autoritatea” sunt date deoparte. Fă o listă cu argumente pro și contra. Aplică aspectele sensibile. Fii obiectiv. Fii deștept. Știi cum. 

Decide cât de mult crezi… 

Analiza te va duce până aici, dat fiind faptul că gândirea critică tinde să schimbe deciziile către înțelepciunea convențională. Un produs inovator pare un lucru sigur privit în retrospectivă. Apariția unei noi industrii pare inevitabilă atunci când ea deja a apărut. 

La un anumit moment, cineva a crezut atunci când alții n-au făcut-o. 

… apoi decide dacă acel cineva ești tu. 

Dacă tu ai crezut atunci când ceilalți n-au făcut-o și – o mare parte a acestei credințe se bazează pe analiză, nu pe instinct – atunci dă-i drumul. Pornește o afacere. Vinde o afacere. Intră pe o piață nouă. Dă o șansă unui nou produs. 

Sau schimbă-ți cariera. Sau antrenează-te pentru un maraton. Sau pune în aplicare orice ai dorit vreodată să faci, dar ceilalți ți-au spus că ești nebun dacă o faci. 

Ai încredere că vei munci mai mult, mai repede și timp mai îndelungat, pentru că decizia a fost luată de către singura persoană care contează cu adevărat. 

Tu. 

Citește și:

Cum te ajută intuiția să iei decizii înțelepte

7 mituri despre renunțare

Author(s)

  • Jeff Haden

    Inc. contributing editor

    Jeff Haden este scriitor, speaker, influencer pe LinkedIn, editor colaborator la Inc., și autor al The Motivation Myth: How High Achievers Really Set Themselves Up to Win. Acest volum răstoarnă ideea îmbrățișată de mulți, dar falsă, că motivația duce la succes; în loc de asta, micile reușite te fac să fii în permanență motivat și te duc, în cele din urmă, la atingerea celor mai mari țeluri pe care le ai, având parte de mai multă distracție pe parcurs.