În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să pleci la cumpărături cu temele făcute (adică cu o listă și un buget pe măsura veniturilor tale).
– Cum să-ți înveți copiii (mai ales pe cei de vârsta adolescenței) lecția responsabilității financiare.


Zilele acestea am fost să cumpăr câteva lucruri pentru școală și mi-am dat seama că nici nu-mi amintesc când am cheltuit atâția bani doar pe mine (cred că părinții mă înțeleg cel mai bine!). Lucrurile se schimbă după ce vin copiii, bugetul nostru de cheltuieli se schimbă și el și apar nevoile copilului, iar în septembrie, când ne pregătim de începutul școlii, suma necesară este mare și o simțim în buzunar.

Titlurile din ziare și de la știri ne arată că vine o iarnă grea, cu facturi mari la energie și gaze, suntem probabil și cu buzunarele mai goale și după vacanță, așa că orice ban economisit contează.

Îți las mai jos câteva sfaturi ca să ieși mai ieftin la începutul școlii și, la finalul articolului, mai ai altele două, bonus pentru tine:

Cumpără doar ce este necesar

Întreabă la școală de ce are copilul nevoie în timpul anului astfel încât să ai lista cu cele necesare.

Dacă nu ai o legătură cu educatoarea sau diriginta, sau copilul tocmai începe un nou ciclu școlar, poți așteapta ședința de la începutul anului școlar pentru a primi lista cu tot ce are copilul nevoie, de la manuale, caiete, rechizite, uniformă la orice altceva. Întreabă alți părinți din grupurile din care faci parte, rude, prieteni, vecini, prieteni care au copii, de unde au cumpărat cele necesare și folosește informațiile.

Referitor la produsele de folosință mai îndelungată, nu le cumpăra pe cele mai ieftine, pentru că vei plăti mai mult dacă trebuie ca să le înlocuiești des (mă refer la produse cum ar fi echipamentul sportiv, ghiozdanul, pantofii sport, stiloul, penarul).

Cumpără online

Verifică și prețurile magazinelor online. Magazinele fizice au multe cheltuieli cu chiria spațiului, cu salariații, energia electrică, diverse taxe și toate aceste cheltuieli trebuie acoperite din produsele care se vând, fapt pentru care aceste cheltuieli sunt incluse în prețul final al produsului pe care-l cumperi de la raft. Din acest motiv, online s-ar putea ca același produs să fie mai ieftin.

În cazul hainelor, verifică mărimea bună pentru copil, cumpără câteva bucăți cât să acoperi începerea anului școlar și achiziționează restul din magazinul online. Când cumperi online, ia în considerare și prețul transportului: o să plătești mai mult dacă o să cumperi un singur produs, chiar dacă prețul produsului este mai ieftin.

Cumpără tot ce ai nevoie într-o singură vizită la cumpărături

Fă o listă cu tot ce are copilul nevoie. Dacă ai mai mulți copii, fă o listă pentru fiecare și nu cumpăra ”din ochi”. Fără listă, vei cumpăra o parte dintre lucruri și va trebui să faci mai multe vizite pentru a cumpăra și restul.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


De fiecare dată când vei ajunge la cumpărături, alte lucruri ți se vor ”lipi de mână” și, astfel, vei cumpăra multe lucruri de care n-ai nevoie, sau lucruri pe care le cere copilul, pentru că le vede și și le dorește, sau i le cumperi ca să aibă răbdare (da, e un fel de mită, știu!) și per total o să cheltui mult prea mulți bani.

Verifică ofertele speciale

Sunt multe magazine care au început să facă oferte Backtoschool. Ori au produse mai ieftine, ori primești un voucher când cumperi de o anumită sumă, ori primești o reducere, dacă ai făcut cumpărături de o sumă minimă. Dacă suma minimă ți se pare totuși prea mare, cumpără împreună cu o prietenă care are copil de vârstă școlară, cu o vecină sau cu un alt părinte de la școală.

Mai sunt și oferte speciale, în care poți cumăra produsele de bază în cantități mai mari, cum ar fi cămăși sau tricouri în set de trei sau cinci bucăți, fuste sau pantalori în set de două bucăți, iar prețul pe bucată iese bun; în plus, ai nevoie de mai multe produse ca să nu speli zilnic haine.

Ori faci un studiu printre părinți, ori investighezi online, ori dai o tură pe la câteva magazine și apoi decizi ce să cumperi în funcție de magazinul care-ți oferă cea mai bună oferă calitate-preț pentru ce ai tu nevoie pentru copiii tăi. Fă acest exercițiu în fiecare an: magazinele își schimbă promoțiile de la an la an.

Refolosește

Verifică rechizitele pe care deja le ai și taie-le de pe listă. Poate ai cumpărat ceva la ofertă anul trecut, sau ai cumpărat ca să fie în caz de nevoie și nu s-au folosit, așa că nu mai trebuie să dai banii pe ce ai deja acasă. Fă un grup de prieteni cu copii și faceți schimb de haine, cărți sau alte obiecte necesare la școală.

Am cumpărat tricouri și bluze ca să am pe tot anul și m-am trezit că i-au rămas mici fetiței mele, așa că le voi da cu drag mai departe. La fel, am cumpărat un set de două fuste, a folosit de câteva ori una singură și acum nu îi mai vin, le dau mai departe. Am cumpărat un sarafan și am aflat că nu e în culoarea școlii, așa că o să îl dăm și pe acela. Sunt diverse motive pentru care părinții pot rămâne cu haine de școală noi sau aproape noi, poate ai pățit și tu.

Copiii cresc repede și te poți trezi cu haine de școală noi sau aproape noi și pe care alt copil le poate folosi, la fel se poate întâmpla și în cazul prietenilor tăi cu copii mai mari și hainele pe care să le primești să-ți salveze din bugetul alocat.

Sper ca sfaturile de mai sus să -ți fie de folos și să te încadrezi în bugetul alocat, sau chiar să faci economii.

Îți las aici și două sfaturi bonus:

Primul sfat: dacă vrei să faci economie pentru anul care vine, așteaptă să treaca luna septembrie și apoi cumpără produse și rechizite la prețuri reduse, fie pentru restul anului școlar, fie pentru următorul an școlar.

Al doilea sfat este pentru cei cu copii mai mari, care au pretenții la anumite produse, haine, încălțăminte de firmă și, prin urmare, foarte scumpe. Dacă n-ai ajuns la această vârstă, o să-ți fie de folos mai târziu acest sfat.

Uneori, părinții își depășesc bugetul sau posibilitățile materiale pentru a le face pe plac copiilor care, sub presiunea găștii de la școală, vor produse de firmă. Este greu să le explicăm că rolul mersului la școală este educația și că nimeni nu o să-și aducă aminte mai târziu de brandul hainelor lor, dar pentru ei acum este important, foarte foarte important. În loc să îi refuzăm mai bine îi invităm să participe din banii lor la produsele pe care și le doresc, așa vor aprecia singuri valoarea banilor pentru care au muncit și valoare produselor pe care le doresc.

Să aveți un an școlar liniștit, iar pentru copii să fie încununat de succes!

Citește și:

5 motive să-i dai copilului tău o alocație lunară

Vin cheltuieli mai mari? 3 soluții ca să le faci față

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.