În următoarele 3 minute vei afla:
– Cum ne comunică organismul că avem nevoie de o pauză.
– De ce sunt emoțiile un ghid bun în luarea deciziilor.
Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?
Ileana Badiu: În general, mă motivează viața însăși. Viața ca un tot, proiectele mele, familia mea, jobul și, până la urmă, eu însămi. Am și momente mai puțin tonice, să le spun așa, și atunci mă motivez cu câte o tâmpenie superficială, dar utilă pentru optimismul femeilor: ”Hai să mă scol ca să port pantofii ăștia noi, superbi!”.
TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?
IB: Ooo, eu am tot timpul enorm de multe lucruri de făcut. În cazul în care am o perioadă mai lejeră, tot nu mă las și-mi găsesc singură foarte multe de făcut. Am devenit o maestră a organizării. Am o agendă minune, unde-mi trec pe ore tot ceea ce am de făcut. Respect programul pe care mi-l stabilesc cu sfințenie și am cea mai mare satisfacție din lume când bifez că am terminat un task. Deci răspunsul, într-un cuvânt, este ORGANIZAREA.
TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?
IB: Râsul. Hazul de necaz, atunci când este nevoie. Dar am învățat și să cer ajutor atunci când nu mă descurc singură. Aș adăuga echilibrul pe care, cred, l-am găsit după 46 de ani de viață…
TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?
IB: Ei, aici mai am de învățat de la alții. Așa, la prima mână, aș spune că încerc să mă rup câteva zile și să plec în vacanță. Când e imposibil să plec, am învățat să accept faptul că viața e formată și din momente mai puțin plăcute, care generează stres. Atunci încerc să mă menajez: mă odihnesc în plus și pot gestiona mai ușor stresul acelei perioade.
TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?
IB: În general, reușesc să scap de gândurile negative concentrându-mă asupra lucrurilor bune care se întâmplă în viața mea. Însă admit că, în ultima vreme, având în vedere contextul complicat pe care-l trăim, îmi este tare greu să-mi canalizez gândurile înspre partea pozitivă. Din toate părțile vin informațiile negative și panicarde.
Știu că fiecare dintre noi putem decide dacă ne concentrăm asupra părții pline sau asupra celei goale a vieții cotidiene. Însă și eu, ca mulți alții, am o afacere într-o economie afectată, un copil care merge la școală într-o perioadă incertă și mulți oameni dragi care acum se află în grupa de risc. Așa cum sunt zilele noastre, ale tuturor, trăiesc și eu cu ups and downs ale stării de spirit, reușind să țin balanța emoțiilor, până la urmă, într-un echilibru.
TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
IB: În cazul meu, când ajung la capătul puterilor, lucrurile se resimt pe partea fizică, la propriu, și atunci înțeleg că trebuie să mă odihnesc. Pe mine mă încarcă, în acele momente, somnul. În concluzie, mă retrag (am unde, slavă Domnului!), astfel încât să mă pot culca seara foarte devreme. De obicei, când reușesc să mă odihnesc fizic, reușesc să-mi readun și puterile.
TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?
IB: M-aș sfătui să fiu mai puțin îndârjită deoarece, atunci când ești tânăr, confunzi cu ușurință determinarea cu îndârjirea. Abia mai târziu în viață realizezi că hotărârea are la bază o emoție pozitivă, pe când îndârjirea, una negativă.
TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.
IB: N-am avut niciodată probleme în a mă conecta cu ceilalți. În schimb, am avut probleme în a mă conecta cu mine. De aceea, schimbările le-am făcut pentru a ajunge mai ușor la mine…
TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?
IB: Îmi setez obiective și caut să le îndeplinesc. Așa îmi mențin și concentrarea pentru a le atinge.
TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?
IB: Nu pot menționa o carte care să-mi fi schimbat viața. Fiecare dintre cărțile citite, fie că au fost proză, literatură autobiografică sau istorică, mi-a îmbunătățit perspectiva asupra vieții. Fiecare carte în felul ei…
TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?
IB: Am 46 de ani, așa că în viața mea au existat mai multe momente de cotitură. În fiecare dintre ele am ales așa cum mi-a dictat instinctul. Am fost și sunt un om care este conectat la propriile emoții, așa că am știut întotdeauna că ele mă vor ghida corect.
TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?
IB: În toți acești ani de viață pe care deja îi am, am învățat să gestionez eșecul sau, să-i spunem mai blând, “nereușita”. Eșecul apare doar atunci când abdici de la a mai dori sa încerci, or mie asta nu mi se întâmplă. Prelucrez “nereușita”, îmi dau voie să plâng, mă scutur și merg mai departe.
TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?
IB: Oribil, dar sunt sinceră: mă uit pe telefon.
TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.
IB: Oricât ar suna de desuet, mă motivează sloganul Adidas Torsion: “Dacă vrei, poți”. Pentru că știu că dacă vreau, pot.
TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?
IB: În fiecare clipă a vieții mele. Empatia este în mine de când mă știu, cred că empatia este unul din motoarele principale ale inteligenței emoționale și eu, personal, nu cred în alt model de viață, de management, de căsnicie, de prietenie, de educație decât cel guvernat de empatie și de inteligență emoțională.
Ileana Badiu este managerul agenției de publicitate Wunderman. A lucrat în televiziune și a pus bazele super40.ro, platforma dedicată femeilor care trăiesc cu încântare și poftă de viață fiecare vârstă. Este căsătorită cu medicul chirurg cardiovascular Cătălin Badiu și sunt părinții lui Sasha, de 11 ani.
Citește și:
George Vintilă: ”Pierderile importante te fac să vezi viața un pic diferit”