În zilele noastre, avem la îndemână o mulțime de instrumente de comunicare. De la e-mail la mesaje text, de la Facebook la WhatsApp, nicicând nu am avut atât de multe căi de comunicare prin care să ținem legătura cu ceilalți, cu ajutorul cărora să împărtășim informații și să ne construim noi conexiuni.

Însă, chiar dacă avem lângă noi aceaste capodopere ale tehnologiei, chiar dacă în fiecare zi se inventează alte și alte platforme de comunicare, noi suntem, până la urmă, oameni, și trebuie să interacționăm unii cu ceilalți. Și, în timp ce noile tehnologii ne îmbunătățesc viața într-un milion de feluri, comunicarea între noi devine tot mai plină de provocări. Dacă te-ai întrebat vreodată dacă nu cumva toate aceste canale de comunicare nu fac altceva decât să ne îndepărteze unul de celălalt, în loc să ne apropie… ai intuit foarte bine.

Iată de ce o comunicare atentă și conștientă în orice aspect al vieții noastre este atât de valoroasă. Serios vorbind, adoptă noile tehnologii pe cât de repede apar; vei deveni și mai puternic, îți vei ușura munca și vei căpăta noi deprinderi. Însă ce îți va aduce cu adevărat succesul în timp este capacitatea de a face loc în viața ta pentru câteva strategii simple, care te vor ajuta să te conectezi cu oamenii într-un mod mult mai profund.

Acest Ghid Thrive – în mai puțin de 2 ore – îți va arăta cum poți să fii mai conștient și mai atent atunci când comunici cu ceilalți. Ești gata să începi?

Dacă întâmpini dificultăți, nu uita că echipa Thrive este aici pentru tine. Așadar, nu ezita să ne contactezi la [email protected].

Ești gata să începi?


Cuprins

1. Articolul principal

2. Știința din spatele comunicării conștiente

3. Micropașii

4. Sfatul expertului

5. Oameni care ne inspiră

6. Instrumente pentru manageri

7. Tehnologie pentru prosperitate

8. Învață în continuare!

1. Articolul principal

  • Acele persoane ale căror opinii sunt prețuite și ascultate sunt mai productive, mai inovative și își cresc mai repede performanțele cognitive.
  • Excluderea socială are un impact negativ asupra comportamentului oamenilor și asupra stării lor de fericire.

Bine ați venit în Ghidul Thrive al comunicării conștiente!

Acest Ghid Thrive îți va arăta exact cum poți să fii mai atent și mai conștient în modul în care comunici cu ceilalți oameni.

1. Articolul principal

În prima parte vei face cunoștință cu conținutul Ghidului Thrive. Platforma noastră e astfel creată pentru ca tu să poți naviga cu ușurință.

2. Știința din spatele comunicării conștiente

A doua secțiune a Ghidului Thrive îți va prezenta cele mai recente cercetări care demonstrează cât de important este să înțelegi valoarea comunicării conștiente în toate aspectele vieții tale și să fii gata să adopți câteva dintre acele strategii simple care te vor ajuta să te conectezi mult mai atent și mai conștient la nivel uman cu ceilalți oameni.

3. Micropașii

Micropașii Thrive Global – schimbări simple, bazate pe cercetări științifice, pe care le poți introduce în viața ta de fiecare zi – îți vor arăta cum să-ți îmbunătățești, treptat, modul în care interacționezi cu ceilalți. Vei vedea cât de ușor este să stabilești noi conexiuni sau să le întărești pe cele deja existente atunci când pui suflet și efort în interacțiunile tale, indiferent dacă este vorba de cele unul-la-unul sau de cele în cadrul unui grup.

4. Sfatul expertului

În această secțiune îl vei întâlni pe Amardo Rodriguez, Ph.D., profesor de comunicare și studii retorice la Syracuse University. El îți va explica cum ne schimbă tehnologia modul în care comunicăm în relațiile noastre.

5. Oameni care ne inspiră

Vă prezentăm persoane care pun deja în practică metodele comunicării atente și conștiente.

6. Instrumente pentru manageri

Această secțiune îți va oferi sfaturi care să te transforme într-un model demn de urmat pentru echipa ta și te va invita să îți re-examinezi modul în care vorbești, asculți sau interacționezi cu alții – și asta pentru că, astfel, îți vei îmbunătăți relațiile cu echipa și o vei determina să atingă noi nivele de performanță.

7. Tehnologie pentru prosperitate

Tehnologia te poate împiedica, câteodată, să-ți clădești conexiuni semnificative, însă o serie de companii ne arată deja că aplicațiile bine gândite te pot ajuta, de fapt, să pui bazele unor obiceiuri de comunicare mult mai sănătoase. În secțiunea aceasta îți oferim câteva exemple perfecte.

8 Învață în continuare!

În ultima secțiune vei găsi câteva recomandări de articole de pe www.thriveglobal.ro, care te vor ține la curent cu cele mai noi cercetări privind comunicarea atentă și conștientă.

La finalul acestui ghid, vei dispune de instrumentele necesare, dar și de sfaturile practice ca să devii mai puternic și mai inteligent și să ai parte de mai mult succes.

2. Știința din spatele comunicării conștiente

Puterea comunicării conștiente într-o lume superconectată

Pe măsură ce tehnologia se infiltrează în fiecare aspect al vieților noastre, cercetările arată că, de fapt, nu există nici un substitut real pentru comunicarea umană, directă.

Cum poate comunicarea conștientă să te facă să devii mai puternic, mai inteligent și cu mai mult succes?

Oamenii sunt făcuți să interacționeze. Și, poate că mai mult decât orice altceva în viață, tocmai acele relații cu alți oameni (familie, prieteni, colegi de muncă, vecini) dau un sens experiențelor noastre și le dau culoare.

Însă, pe măsură ce viețile noastre personale și profesionale devin tot mai sufocate de device-uri și de aplicații făcute pentru conexiuni digitale, interacțiunea directă cu oamenii s-ar putea să sufere. S-ar putea să te obișnuiești cu asta și să nu ți se pară mare lucru, însă în cele din urmă vei deveni tot mai dependent de noile aplicații, spre exemplu, și tot mai puțin dornic să participi în acele schimburi de opinii care pot fi atât productive, cât și satisfăcătoare pentru interacțiunea umană. Răspunsul nu este, bineînțeles, să respingi noile tehnologii și să-ți trăiești restul zilelor ca în epoca de piatră – cel mai probabil nu ești tentat să faci asta (sau, cel puțin, în cea mai mare parte a timpului). Ci, cel mai probabil, vei cădea în extrema cealaltă – vei adopta acea viață bogată în „friends” și „followers”, însă foarte săracă atunci când vine vorba despre interacțiunea umană autentică. Însă, atenție! Atunci când ne pierdem abilitatea de a interacționa cu alți oameni – și mai ales atunci când încetăm să vedem clar ce e important și cu ce lucruri merită să ne umplem timpul – plătim un preț. Așa cum spunea fostul procuror general al SUA, Vivek Murthy, în Harvard Business Review „Singurătatea este o boală care s-a transformat în epidemie. Trăim în cea mai tehnologizată și mai conectată epocă din istoria civilizației umane și, totuși, rata singurătății s-a dublat față de 1980”.

O comunicare mai atentă înseamnă o performanță mai bună

Cercetările arată că, atunci când adopți obiceiuri de comunicare conștientă, e mult mai ușor să construiești și să menții relații care să aibă o relevanță. În plus, performanța ta la locul de muncă se îmbunătățește. Să luăm, spre exemplu, cazul în care lucrezi într-un spațiu unde este încurajată atmosfera competitivă și unde ai impresia că succesul tău va depinde de cât de tare vorbești și cât de mult îți faci vocea auzită. Studiile arată, pe de altă parte, că și modul în care îi asculți pe ceilalți poate fi un intrument puternic care să te ajute în drumul către succes, atât la nivel individual, cât și la nivelul echipei. „Un bun ascultător are avantaje enorme în această lume”, scrie Julian Treasure, autorul lucrării How to be Heard: Secrets for Powerful Speaking and Listening. „Să asculți nu e o înzestrare cu care ne naștem: este o abilitate care poate fi dezvoltată”.

Normal, te poți gândi că „N-am mers la un colegiu mediu, nu m-am chinuit să urc în ierarhia unei organizații așa-și-așa, nu mi-am compus cu greu o imagine doar ca să pot asculta mai mult”. Însă aceasta este exact atitudinea care ne trage înapoi pe mulți dintre noi înapoi. Și, culmea, e chiar simplu să o schimbi. Dacă ai participat vreodată la o ședință în care fiecare participant se concentra exclusiv să-și facă punctul de vedere cunoscut, doar de dragul argumentării, atunci cu siguranță știi că o comunicare conștientă și atentă înseamnă mult mai mult decât atât.

Studiul de caz Google

Uită-te la Google, care în 2016 a demarat un studiu intern, încercând să înțeleagă ce elemente sunt esențiale pentru a construi echipe puternice la locul de muncă. Chiar și într-una dintre cele mai inovatoare companii, obsedată de date și tehnologie, concluzia a fost atât de simplă, dar și de lipsită de implicații tehnologice. Așa cum jurnalistul Charles Duhigg a concluzionat în articolul din New York Times: „În echipele performante, membrii se ascultă unul pe celălalt și își arată înțelegerea reciprocă pentru sentimentele și nevoile fiecăruia dintre ei”. Studiul în sine, spune jurnalistul, este de fapt o aducere aminte că „uneori e ușor să uiți că succesul este construit pe experiențe – cum ar fi interacțiunile emoționale și conversațiile complicate, discuțiile despre cine ne dorim să fim și despre cum ne simțim în preajma colegilor noștri – iar acesta este un parametru care nu poate fi optimizat”.

Începe cu tine

Abilitățile noastre de a comunica și de a ne conecta nu sunt limitate: cercetările arată că putem să facem mereu mai mult. Iar una dintre căile prin care ne îmbunătățim conexiunile cu ceilalți este să ne facem timp să ne cunoaștem pe noi înșine. Un studiu din 2017, publicat în Journal of Cognitive Enhancement, arată că, atunci când ajungem să ne înțelegem pe noi mai bine, reușim să-i înțelegem și pe cei din jurul nostru. Cum scriu autorii acestui studiu „Să ții cont de sentimentele celorlalți, să le înțelegi intențiile și credințele este o abilitate esențială atât pentru viața personală, cât și o aptitudine necesară pentru a face față provocărilor unei lumi globalizate”. 

Odată cu creșterea și dezvoltarea AI (inteligența artificială), să știi cine ești și care îți sunt credințele și convingerile este foarte important. Așa cum scrie Arianna Huffington pe Thrive Global, este mai important ca niciodată ca noi „să ne întrebăm ce înseamnă, cu adevărat, să fii o ființă umană, să descoperim care e acea parte sacră și esențială a umanității noastre, cea care ne definește ca oameni, și să învățăm cum putem s-o protejăm de invazia din ce în ce mai aprigă a tehnologiei”. 

Ticuri de comunicare care te enervează

La locul de muncă, să fii atent la ce înseamnă o comunicare conștientă implică, de asemenea, să descoperi acele lucruri care te fac pe tine să înflorești și să prosperi. În timp ce o parte dintre noi se descurcă cel mai bine atunci când fac parte dintr-un grup, făcând schimb de idei cu alți oameni și încărcându-se cu energia companionilor, alții au nevoie de singurătate.

Susan Cain, autoarea bestseller-ului Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking a demarat o discuție globală despre stilurile de lucru diferite. Cain a spus organizației Scientific American că „Multe școli și locuri de muncă organizează acum studenții și angajații în grupuri, crezând că productivitatea și creativitatea sunt rezultatul întâlniriidintremai mulți oameni. Acesta este un nonsens, bineînțeles. De la Darwin la Picasso și Dr. Seuss, cei mai mari gânditori ai umanității au lucrat, de cele mai multe ori, în solitudine”.

Așadar, iată un punct de plecare cât se poate de simplu: gândește-te la cele mai mari ticuri de comunicare. Ce te enervează? Ce anume deturnează o conversație și creează confuzie? Care dintre instrumentele tehnologice, aparent revoluționare, fac ca lucrurile să fie, de fapt, mai rele decât sunt? Apoi gândește-te cum poți să fii mai conștient și mai atent la modul în care comunici cu cei din jur. Odată ce ai început această discuție cu tine însuți, va deveni un obicei pentru tine să fii atent la modul în care comunici cu ceilalți – și, de asemenea, îți va deschide calea către noi oportunități. Acum, haide să punem aceste trucuri în practică.

Cu alte cuvinte

Pe măsură ce viețile noastre profesionale devin tot mai aglomerate cu device-uri care de care mai performante și cu instrumente care ne conectează tot mai mult la nivel digital, interacțiunea umană are de suferit. Când ne pierdem abilitatea de a ne conecta cu alți oameni, plătim un preț. Când adopți obiceiuri de comunicare conștientă, este mult mai ușor să construiești și să menții relații care să însemne ceva pentru tine. De asemenea, această practică îți îmbunătățește performanțele la locul de muncă. Însă, dacă vrei să-i înțelegi pe cei din jurul tău, trebuie să te înțelegi mai întâi pe tine. Micropașii care urmează îți vor arăta cum poți să îmbunătățești, puțin câte puțin, modul în care interacționezi cu ceilalți.

3. Micropași

Pași mici care duc la schimbări mari, cu care să începi de azi.


Teoria din spate

Formarea obiceiurilor este un lucru complicat, iar cercetările sugerează că durata de timp pentru a forma un nou obicei ar putea depinde de comportamentul care se construiește. Îți recomandăm să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!

Micropas #1

Participă la o conversație unde să asculți mai mult decât să vorbești. Nu subestima puterea unei pauze, care poate ajuta conversația să ia o întorsătură neașteptată. În loc să-ți expui părerea despre ceea ce se discută sau să schimbi subiectul, dă-i o șansă celuilalt să aprofundeze tema conversației. 

Micropas #2

Fă din următoarea ta întâlnire una din care să lipsească device-urile electronice. E simplu: ținând telefoanele și calculatoarele în afara razei tale vizuale, vei fi mult mai concentrat, mai angajat în discuție și mai productiv, iar echipa pe care o conduci va fi mult mai creativă dacă membrii ei nu vor fi în permanență distrași de telefoane și computere.

Micropas #3

Acordă-ți un moment pentru a reflecta, înainte de a oferi feedback.

Dacă ești stresat sau te grăbești, ai toate șansele să oferi celor din jur un răspuns care să nu aibă nici o urmă de compasiune sau empatie, chiar dacă nu faci asta în mod intenționat. Acordă-ți câteva momente de reflecție – poți face o scurtă plimbare sau chiar o pauză pentru a merge până la baie e suficientă – și adună-ți gândurile înainte să ai o conversație importantă sau dificilă.

4. Sfatul expertului

Cum ne schimbă tehnologia modul în care comunicăm cu ceilalți oameni?

Un interviu cu Amardo Rodriguez, Ph.D., profesor de comunicare și studii retorice la Syracuse University.

Thrive Global: Cum v-au afectat relațiile tehnologia și comunicarea digitală?

Amardo Rodriguez: În cele mai multe dintre cazuri, tehnologia ne afectează în mod brutal relațiile – ne eliberează, pentru moment, de efortul intelectual, emoțional, spiritual, existențial sau chiar fizic de care avem nevoie în mod normal pentru a construi o relație. Nu te lăsa înșelat de asta: să falsifici în acest mod o relație e dificil, foarte solicitant și de multe ori chiar imposibil. Motivul? Oamenii sunt ființe complexe și fundamental diferite în multe privințe.

Suntem construiți în mod diferit: avem minți care nu gândesc la fel, avem temperamente diferite, experiențe diferite, ambiții diferite, resurse diferite, credințe diferite, valori sau frici diferite, etnii diferite, țeluri și lupte diferite. Toate aceste diferențe trebuie abordate și discutate în mod deschis, onest și cu multă compasiune, pentru a putea face, în final, ca o relație să crească și să se dezvolte. Pe de altă parte, acest lucru necesită timp și spațiu, curaj și modestie, forță și reziliență.

Trebuie să fim pregătiți și dornici să ne transformăm pentru ca relațiile noastre să se dezvolte. De fapt, aici apare provocarea – și de cele mai multe ori și problema: vrem să ne transformăm? Tehnologia îți permite să eviți toată acea muncă grea pe care trebuie să o depui atunci când construiești o relație, permițându-ți să ai mijloace cu care să ocolești, pur și simpu, situațiile provocatoare, care te încearcă din punct de vedere emoțional, existențial, spiritual și chiar fizic, situații care sunt, pe de altă parte vitale pentru dezvoltarea personală.

Ca să o spunem mai simplu, tehnologia ne permite să nu mai respectăm rigorile obișnuite ale vieții; prin urmare, ne face mai puțin răbdători, atunci când vine vorba să acordăm suficient timp, răbdare și deschidere unei relațiii care trebuie să crească și să se dezvolte.

În consecință, ar trebui să acordăm suficientă atenție relației dintre creșterea numărului de boli mentale și intruziunea tot mai puternică a tehnologiei în viețile noastre.       

TG: Ce spun studiile despre importanța de a construi și de a menține conexiuni sociale puternice?

AR: Până la urmă, relațiile puternice sunt născute din încredere, empatie și vulnerabilitate. Alte lucruri, cum ar fi angajamentul, sunt efecte secundare. Cu alte cuvinte, relațiile puternice sunt expresii ale forței – ai nevoie de forță ca să riști să fii rănit, ai nevoie de forță să te uiți la lume din perspectiva celuilalt, ai nevoie de putere să îți dezvălui slăbiciunile în fața celorlalți. Oamenii puternici construiesc relații puternice, iar relațiile puternice ne fac mai puternici.

TG: Cum putem să ne construim relații mai puternice cu oamenii cu care lucrăm?

AR: Începem prin a admite că relațiile sunt, de fapt, rezultate ale comunicării. Relația noastră se rezumă, de fapt, la modul nostru de a comunica. Prin urmare, în loc să ne concentrăm asupra unei relații, oricare ar fi ea, mai degrabă ar trebui să ne concentrăm asupra comunicării pe care o avem în cadrul acelei relații. Și să ne întrebăm: comunicăm transparent și onest? Comunicarea noastră e una empatică și care demonstrează compasiune? Să o spunem și mai simplu, modul nostru de a comunica pune pe primul plan lucrurile frumoase și bune, generozitatea și deschiderea la dialog? Dacă reușim să avem o comunicare funcțională, relația va fi în regulă.

TG: Ce sfaturi aveți pentru cei care simt că relațiile lor sociale se deteriorează sau chiar se simt singuri?

AR: Relațiile, de orice fel, nu vin cu garanția inclusă. Uneori, chiar dacă depunem eforturi uriașe, diverse relații pot ceda și se pot pierde pentru totdeauna. Însă acesta este mersul vieții. Așa că acesta este doar un alt argument pentru a demonstra de ce puterea este importantă, cum ar fi forța de a face față adevărului, de a renunța la lucrurile care ne încetinesc și de a pleca mai departe cu grație și demnitate. În consecință, dacă relațiile noastre eșuează într-un fel sau altul, trebuie să găsim puterea să ne acceptăm propria noastră vină în acea situație disfuncțională. Nici o relație nu se rupe așa, din senin. Suntem și noi răspunzători de ce se întâmplă într-o relație, chiar dacă prin ceea ce facem sau prin ceea ce nu reușim să facem. Formarea de relații profunde, rezistente și plină de satisfacții începe cu recunoașterea faptului că ai nevoie de aceste relații pentru propria sănătate și bunăstare.

Relațiile sunt ca un sistem ecologic – cu cât mai bogate sunt relațiile pe care le ai, cu atât vei avea mai multe resurse la dispoziție. În acest mod, relațiile profunde, care rezistă în timp și care îți oferă satisfacții, sunt mai degrabă o necesitate decât un lux. Prin urmare, trebuie să fii pregătit să pui în aplicare toată munca intelectuală, emoțională, existențială, spirituală și fizică necesară pentru a forma relațiile de care ai nevoie; ceea ce, în zilele noastre, înseamnă tot mai mult să lași tehnologia la o parte.

TG: Mulți experți spun că suntem în mijlocul unei epidemii de singurătate. Sunteți de acord și, dacă da, ce putem face pentru a repara lucrurile?

AR: Fără îndoială, așa este. Procentajul celor izolați din punct de vedere social este tot mai mare, și asta se întâmplă în toate păturile sociale. Nu există nici o îndoială că acest fenomen există și că evoluția lui devine tot mai îngrijorătoare. Izolarea socială ne afectează în toate aspectele vieții noastre. Ne distorsionează viziunea asupra lumii. Ne reduce capacitatea morală. Ne poate conduce la diverse nevroze și psihoze. Ne poate afecta sănătatea fizică. Ne reduce durata de viață. Oricum ai lua-o, izolarea socială înseamnă suferință. Dacă ne lipsește acea forță de a susține relații sociale profunde, rezistente și care să ne aducă satisfacții, vom avea parte de o mulțime de probleme provocate de izolarea socială. Și tot mai mulți dintre noi ne confruntăm cu această stare de disperare.   

TG: Cum ne afectează relațiile de la birou performanța în muncă?

AR: Din ce în ce mai mult, organizațiile vorbesc despre relații mai mult decât despre structuri, despre obligații mai mult decât despre pozițiiși despre stimulente mai degrabă decât despre titluri. Noua economie globalăvorbește despre inovație, iar aceasta înseamnă,în principal, comunicare și colaborare. Fără abilitatea de a asculta cu multă compasiune lucruri diverse, spuse de diferiți oameni, inovația nu este posibilă. În cele din urmă, fără abilitatea de a judeca, de a evalua și de a caracteriza, inovația este imposibil de realizat. Așadar, dacă nu suntem dornici (atât ca indivizi, cât și ca echipe) să creăm condiții propice unei comunicări (și unor relații) bune, consecințele vor fi greu de suportat.

Amardo Rodriguez Ph.D. este profesor în departamentul de comunicare și de studii retorice al Syracuse University. El a primit premiul pentru rezultate excepționale în învățământul universitar – Syracuse University Meredith Teaching Award.

5. Modelele Thrive

Oameni de succes din întreaga lume îți explică de ce comunicarea conștientă este atât de importantă.

Când ai ocazia să-i întrebi pe unii dintre cei mai interesanți oameni despre viața lor, uneori obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni.

Petronela Rotar: ”Mintea e un mecanism complicat și pervers”

Florin Alexandru: ”Emoțiile sunt un instrument spre împlinire”

Paula Seling: ”Trebuie să știi când să privești doar spre cer”

Sanda Nicola: ”Fac lucruri din iubire, nu din orgoliu”

Roxana Grigorean, psihoterapeut: ”Am încredere că toate sunt trecătoare”

Marius Manole: ”Nu știi ce va urma, nu contează ce a fost”

6. Instrumente pentru manageri

Cum poate comunicarea conștientă să-ți ajute echipa să devină mai puternică, mai înțeleaptă și să aibă mai mult succes.

Instrumentele tehnologice incredibile care ne conectează în ziua de astăzi ne permit să lucrăm mai rapid și să colaborăm cu oameni peste continente, în moduri pe care cu greu ni le puteam închipui cu ani în urmă. Angajații din Chicago pot să-și împărtășescă prezentările de pe ecran, să audă vocile, să vadă fețele colegilor din Beijing, din Londra sau din suburbiile New Jersey. Managerii (dacă aleg să facă asta) pot fi contactați instant prin chat, text sau WhatsApp.

Modul în care comunicăm a fost perturbat și democratizat, însă nici o inovație tehnologică și nici o creștere extraordinară a eficienței nu va înlocui cu adevărat valoarea unei interacțiuni umane. Pe măsură ce introducem tot mai multe moduri de comunicare digitală în munca noastră, la fel de important este să ne concentrăm pe modul în care ajungem să interacționăm, să comunicăm, să ne conectăm unul la celălalt. Pentru că o comunicare conștientă, autentică, ne ajută să atingem profunzimi pe care nici cea mai avansată tehnologie nu o poate face.

Este important ca această comunicare umană să fie repusă în drepturi și să fie ajutată să crească, iar tu, ca manager, poți avea un rol important în proces. Când cei din echipa ta vor vedea că acele calități de bun ascultător sau relațiile puternice sunt apreciate, ei vor deveni mai productivi, mult mai împliniți și se vor simți chiar mai puțin singuri.

E timpul să acționezi!

Moduri de a-ți sprijini echipa:

1.Periodic, adună-ți pentru întâlniri față în față

Nu există nici un substitut satisfăcător pentru aceste întâlniri față în față. Chiar dacă este vorba despre un prânz sau despre o ședință, atunci când membrii echipei tale sunt toți, la un loc, nu doar că o să-i faci să își dezvolte relațiile de camaraderie unul cu celălalt (relații care pot deveni, în timp, unele de prietenie) ci vei învăța și cum să îi faci să comunice mai eficient și mai sincer unul cu celălalt.

2. Fă un „audit” al instrumentelor de comunicare ale echipei tale.

Câteodată, da, avem la dispoziție prea multă tehnologie. Cere subordonaților tăi direcți să-ți spună dacă instrumentele de comunicare pe care le folosesc aduc un plus valoare muncii lor. Dacă ceva nu merge bine, ia în considerare că trebuie să faci o schimbare.

3. Stabilește întâlniri care să fie device-free.

Fără distrageri digitale, întâlnirile echipei tale vor fi cu totul altfel: contacte vizuale mai directe, o conversație mai animată, mai multe conexiuni autentice. Aceasta e atmosfera care va duce mai departe la idei mai bune, mai interesante și la colaborări mai puternice.

7. Tehnologie pentru prosperitate

Tehnologia este un instrument. Învață s-o folosești cu înțelepciune!

Aceste aplicații te vor ajuta să comunici mult mai bine și mai conștient.

Comunicarea în era digitală poate fi înșelătoare, uneori. Suntem mai mult conectați ca înainte, însă ne simțim mai izolați și ne lipsește tot mai mult contactul direct cu oamenii care contează pentru noi cu adevărat. Telefonul tău, însă, te poate ajuta să devii un comunicator mai bun. Iată două aplicații care te vor ajuta să începi să faci asta.

Aplicația The Bond (disponibilă pentru iOS) pune la dispoziție utilizatorilor opțiuni de a ține legătura cu ceilalți, incluzând apeluri telefonice, mesaje text, email-uri și alte aplicații, cum ar fi LinkedIn și Facebook. Pur și simplu alegi ce metodă de comunicare dorești să utilizezi, iar aplicația îți va arăta lista de utilizatori (din cei listați în contactele tale) disponibili și care se încadrează în acea categorie (de exemplu, toți prietenii tăi de pe Facebook). Selectezi o anumită persoană (sau mai multe), apoi stabilești cât de des dorești să o contactezi și optezi pentru notificări care să-ți amintească periodic asta. Principalul avantaj al acestei aplicații este că notificarea însăși te ajută să te conectezi imediat – de exemplu, dacă ai ales opțiunea ”apel telefonic”, deschizi notificarea și apeși ”sună”. Poți personaliza aceste notificări, în funcție de programul tău de lucru, de exemplu să contactezi persoanele care au legătură cu serviciul în timpul programului, iar pe mama ta când ajungi acasă.

Aplicația Moment (disponibilă pentru iOS și Android) te ajută să-ți folosești telefonul într-un mod sănătos, redându-ți țimpul în favoarea acelor paliere din viața ta cu adevărat importante. Înțelegând cum îți folosești telefonul, poți învăța cum să-ți gestionezi timpul petrecut pe el: vei vedea exact cât timp petreci cu fiecare aplicație în parte. Din când în când, regândește modul în care folosești telefonul, eventual cu ajutorul unui coach. Moment te va ajuta să-ți schimbi treptat obiceiurile de utilizare și să-ți recapeți timpul prețios. Poți încerca asta alături de cei apropiați, instalându-vă cu toții aplicația, monitorizând timpul petrecut pe device-uri și reducându-l treptat. Recapătă-ți controlul asupra telefonului alături de Moment!

Învață în continuare!

Vrei să știi mai multe despre comunicarea autentică? Dacă îți dorești să fii un comunicator mai bun și mai înțelegător în toate aspectele vieții tale, iată câteva dintre cele mai bune articole de pe site, selectate cu mare grijă de echipa noastră editorială, care te vor ajuta să-ți atingi scopul.

Citește mai mult:

Conferințele virtuale, remediu împotriva singurătății

Cum să tratezi limite sănătoase în relațiile interpersonale

Siguranța psihologică și încrederea în relație cu colegii

Oferă feedback, dar fă-o constructiv!

Inteligența emoțională: ce este și cum poate fi îmbunătățită

Oferă feedback empatic și constructiv