În următoarele 3 minute vei afla:

– În ce constă tehnica respirației în cutie.
– La ce se referă deturnarea amigdalei.


Respirația reprezintă unul dintre cele mai simple și mai eficiente moduri de a-ți reîncărca bateriile și de a te ancora în prezent. Este uimitor cum, atunci când ne concentrăm atenția la creșterea și scăderea ritmului respirației, ne putem diminua nivelul de stres, simțindu-ne mai puțin copleșiți, mai relaxați și mai ancorați în prezent.

Studiu după studiu, știința modernă validează înțelepciunea străveche care vorbește despre beneficiile respirației. Tradiții vechi de mii de ani, variind de la hinduism și budism la Grecia antică și yoga practicată de vechii maeștrii, susțin că respirația conștientă poate induce calm și concentrare. Acum știm că respirația conștientă poate reduce anxietatea, îmbunătățindu-ți concentrarea și capacitatea de a-ți gestiona stresul.

Știința respirației

Neuroștiințele arată că ne putem diminua nivelul stresului într-un interval care variază de la doar șaizeci până la nouăzeci de secunde. Iar respirația conștientă este unul dintre cele mai eficiente instrumente de care dispunem. Cheia eliberării stresului prin respirație adâncă se află în expirație. Când expirăm, ni se activează sistemul nervos parasimpatic, eliberând neurotransmițătorul acetilcolină, care încetinește ritmul cardiac și ne readuce la o stare de echilibru. Respirația conștientă îți permite să încetinești fenomenul cunoscut sub numele de  amygdala hijack („deturnarea amigdalei”), care poate avea loc atunci când te afli în mijlocul unui conflict, al unui moment tensionat de tipul fight or flight (confruntare sau fugă).


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Respirația în cutie

Încearcă tehnica utilizată de pușcașii marini americani, una dintre cele mai simple și, în același timp, eficiente tehnici de gestionare a stresului: tehnica respirației în cutie – 4-4-4. Adică numără până la 4 și inspiră, numără din nou până la 4 și ține-ți respirația, și apoi numără până la 4 și expiră. Această tehnică ne activează sistemul nervos parasimpatic, diminuându-ne nivelul de stres.

Micropași

Alege un Micropas care te va ajuta să treci de la conștientizare la acțiune și introdu respirația conștientă în rutina ta zilnică.

Dacă te surprinzi aplicând un tipar negativ de gândire sau simțindu-te extrem de tensionat(ă), concentrează-te asupra intensificării și scăderii ritmului respirației. Chiar și numai câteva secunde de respirație conștientă te vor ajuta să-ți reduci stresul și să-ți îmbunătățești starea de calm și concentrare.

Monitorizează-ți respirația în timp ce citești un mail de dimineață. 80% dintre oameni își țin respirația în reprize scurte de timp, în timp ce-și verifică mail-urile, întreruperi careafectează ritmul normal al respirației și-ți accentuează stresul.

După o întâlnire stresantă, acordă-ți un minut ca timp de respiro. În loc să te întorci imediat la muncă, fă o plimbare scurtă, care-ți va activa simțurile și te va ajuta să-ți modifici ritmul respirației, măcar și pentru câteva minute.Respirația conștientă, chiar și câteva minute, te va ajuta să-ți aduni gândurile, să-ți reîncarci bateriile și să te recuperezi pentru a fi gata de noi provocări.

Citește și:

Exercițiile de respirație pe care le poți face fără să te ridici de la birou

Cum să respiri în posturile de yoga: 3 tehnici de pranayama