În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este detașarea emoțională și de ce reprezintă un răspuns la stres.
– Ce fel de biotip ai atunci când te confrunți cu gânduri catastrofice.


Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă, de fapt, în creierul tău atunci când ești stresat? Cercetările realizate de Dr. Leanne Williams, director la Stanford Medicine’s Precision Mental Health and Wellness Center, demonstrează că, atunci când suntem capabili să recunoaștem semnalele de avertizare care indică un nivel foarte ridicat de stres, putem face pași semnificativi pentru a ne îmbunătăți sănătatea mintală. Folosind tehnologie imagistică de înaltă rezoluție (de tip RMN), Williams a identificat opt tipuri diferite de ”scurtcircuite” cognitive, care pot apărea atunci când suntem extrem de stresați, pe care le-a denumit ”biotipuri”. Biotipurile iau naștere atunci când circuitele din creier ”se blochează” într-o spirală de gânduri, sentimente și comportamente de care nu putem scăpa.

Cunoscându-ne biotipul, putem trece la acțiune, pentru că recunoaștem tipare în modul în care gândim, simțim, ne comportăm în momente de stres intens, și astfel putem răspunde conștient stresului în feluri care să ne servească mai bine.

Citește mai jos despre fiecare dintre biotipuri și vezi pe care-l recunoști ca fiind al tău. Apoi alege un Micropas pe care să-l încerci data viitoare când te vei simți copleșit.

Definirea biotipurilor

Ruminația

Trăsături caracteristice: preocupare, supra-analiză, inflexibilitate. Cu toții avem gânduri interioare și momente de reflecție. Cu toții ne facem griji. Dar te-ai trezit vreodată blocat într-o buclă de auto-reflecție chinuitoare, din care pur și simplu nu poți ieși? Până la punctul în care-ți afectează negativ viața și te împiedică să fii productiv, să găsești bucurie și să-ți trăiești ziua? Asta este ruminația. Acest biotip se caracterizează prin analizarea minuțioasă a gândurilor și a grijilor negative, ceea ce poate duce la sentimentul că ești paralizat și lipsit de valoare.

Micropas

Zilnic sau săptămânal, rezervă-ți un interval dedicat Timpului de îngrijorare. Reflectând la griji, fără să te aștepți să le și rezolvi, câștigi spațiu pentru a te exprima, fără presiunea de a găsi soluții.

Bias-ul negativ

Trăsături caracteristice: o stare generală negativă, gânduri catastrofice, subapreciere față de propria persoană.

Acest biotip apare atunci când ne găsim prinși într-un ciclu de tipare negative de gândire. Prin urmare, pierdem cu totul capacitatea de a recepta informații pozitive. Prin natura sa, creierul nostru este proiectat să reacționeze mai rapid la informațiile negative decât la cele pozitive – această trăsătură fiind necesară pentru supraviețuire, nu doar fizică, dar și în alte circumstanțe, cum ar fi la locul de muncă. De obicei, reacțiile negative se rezolvă repede, dar biotipul Bias negativ apare atunci când acestea persistă, iar cei care au acest biotip sfârșesc prin a face scenarii catastrofale, fiind blocați într-o spirală a reacțiilor negative.

Micropas

Atunci când ești stresat, ia o pauză: respiră și încearcă să privești situația dintr-o altă perspectivă. Așa îți vei antrena mușchiul mental al schimbării de perspectivă, astfel încât să devină puternic și să răspundă automat la situații de stres.


Răspunsul la amenințare

Trăsături caracteristice: te simți copleșit, ai un sentiment permanent de panică și te confrunți cu dificultatea de “a gândi corect.”

Acest biotip este o formă specifică de bias negativ, în care răspunsul de tipul luptă-sau-fugi poate rămâne în permanență activat. În mod normal, creierul nostru se întoarce la starea obișnuită după un eveniment cu potențial de amenințare. Dar imaginează-ți o formă extremă a sentimentului de luptă-sau-fugi, posibil declanșat de un eveniment traumatic, în care te găsești în permanență blocat în starea de alarmă și incapabil să-ți revii.

Micropas

În momentele de stres, practică respirația în cutie. Această tehnică îți poate îmbunătăți nivelul de concentrare, fiind în același timp și un mijloc eficient de eliberare  a stresului. Numără până la patru și inspiră, ține aerul în plămâni cât numeri din nou până la patru, apoi expiră în timp ce numeri până la patru.


Detașarea emoțională / anhedonia

Trăsături caracteristice: indiferență, excese de tot felul, dependențe, un sentiment de mimare a implicării.

Acest biotip se referă la pierderea capacității de a simți plăcere în urma activităților zilnice obișnuite și a atingerii scopurilor pe care ni le propunem. Se poate dezvolta atunci când suntem supuși unui stres intens sau cronic, care ne face să ne simțim total detașați emoțional. În această situație, capacitatea creierului de a reacționa la orice eveniment pozitiv dispare cu totul. Ne simțim goi pe dinăuntru și incapabili să trăim vreun fel de plăcere în urma interacțiunilor sociale sau să simțim vreun sens sau scop al vieții.

Micropas

Ține un jurnal al recunoștinței. În fiecare seară, notează-ți lucrurile pentru care te simți recunoscător, antrenându-ți astfel practicarea gratitudinii, ceea ce ajută la reducerea nivelului de stres.  

Evitarea anxioasă

Trăsături caracteristice: dificultatea de a gestiona nesiguranța, timp îndelungat petrecut de unul singur, o aversiune severă față de orice.

La persoanele cu acest biotip, circuitul proeminent al creierului devine foarte sensibil la schimbările interne, cum ar fi semnele fizice de anxietate sau durere, precum și la schimbările externe din mediul înconjurător, cum ar fi noi situații sociale sau sunete. Putem ajunge să ne simțim copleșiți din cauza excesului de stimulare și e posibil să dorim să o atenuăm, evitând și diminuând sursele de stimulare. Gândiți-vă la cineva care este hipersensibil la lumină sau sunet, sau care se teme de situații sociale, sau de vorbitul în public etc. Evitarea anxioasă este o versiune extremă a acestui comportament.

Micropas

Identifică-ți strategia de reîncărcare a bateriilor pentru acele momente în care te simți copleșit. Dacă știi ce funcționează cel mai bine pentru tine, vei fi pregătit să-ți refaci resursele atunci când ai mai multă nevoie.

Neatenția

Trăsături caracteristice: dificultatea de a-ți menține concentrarea, dificultatea de a planifica efectiv, incapacitatea de fi atent în contexte variate.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


De obicei, nu asociem neatenția cu depresia sau anxietatea, dar de fapt este o trăsătură destul de comună a acestora. Gândește-te la momentele în care te simți anxios sau stresat – e destul de greu să te concentrezi, nu-i așa? Dacă ai acest biotip, capacitatea de a-ți menține atenția pe o perioadă mai lungă de timp este grav afectată. Chiar și cele mai simple sarcini și activități, pe care trebuie să le desfășori acasă sau la serviciu, pot deveni extrem de dificile sau de-a dreptul imposibile. Te poți simți extenuat în timp ce încerci să te forțezi să-ți menții concentrarea, chiar și pentru cea mai simplă sarcină.

Micropas

Dă-ți voie să faci lucrurile pe rând. Multitasking-ul are un impact negativ asupra eficienței și concentrării. Monotasking-ul te va ajuta să-ți menții concentrarea și să reduci nivelul de stres.

Confuzia

Trăsături caracteristice: dificultatea de a-ți articula și defini gândurile și ideile, dificultăți de concentrare.

Acest biotip este cauzat de o întrerupere a circuitului implicat în voința conștientă: cea folosită pentru a ne controla gândurile și acțiunile ca răspuns la obiectivele curente. Dacă treci printr-o perioadă de stres susținut, în care nu poți controla deloc sursa acelui stres, acest circuit va fi sub presiune și ar putea apărea un biotip de ceață cognitivă. În această situație, îți poți simți mintea mai degrabă încețoșată, nicidecum limpede și ascuțită. Îți vine greu să execuți deciziile, să implementezi sarcini la serviciu și acasă, să planifici din timp și să rezolvi situațiile neprevăzute.

Micropas

Acordă-ți cinci minute ca timp de recuperare după o conversație dificilă. Înainte de a teîntoarce la lucru, plimbă-te sau concentrează-te timp de câteva minute pe exerciții de respirație. Asta te va ajuta să-ți încarci bateriile și să devii mai prezent.

Lipsa de sensibilitate la context

Trăsături caracteristice: amorțeală, indiferență, diverse dependențe, un sentiment de „mimare a implicării”.

Lipsa de sensibilitate la context este o formă particulară de detașare emoțională. În mod normal, ne mișcăm și acționăm pe diverse paliere ale vieții: serviciu, familie, hobby-uri. Dar când ne confruntăm cu insensibilitatea la context, nu există această contextualizare. Prin natura noastră, ne găsim motivația de a face lucruri – adică acea energie care ne motivează să mergem mai departe zi de zi – poate un proiect nou la serviciu sau o vacnță la care visăm. Însă dezvoltarea unui astfel de biotip se traduce prin pierderea motivației și a contextului. Iar asta ne poate duce la o stare de burnout sever.

Micropași

Blochează-ți un interval de timp în calendar pentru ceva care contează cu adevărat pentru tine și care n-are legătură cu serviciul. Fie că mergi la sală, fie că vizitezi o galerie de artă sau că te întâlnești cu prietenii, dacă-ți pui un reminder, o să tratezi lucrurile cu mai multă seriozitate și o să-ți eliberezi agenda.

Un moment de reflecție: Acum, că te-ai familiarizat biotipurile de stres, care crezi că rezonează cel mai bine cu tine? Și cum te poate ajuta asta să acționezi în viața de zi cu zi?

Citește și:

Află ce biotip ești pentru a-ți sprijini sănătatea mintală pe timp de pandemie

7 semne care-ți arată că trebuie să fii mai atent la sănătatea ta mintală