În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce grija față de propria persoană este cea mai bună investiție și nu un act de egoism.
– Cum poți recontextualiza un eșec.


Capacitatea de a ne reconfigura mintea și de a ne modifica credințele este una dintre cele mai mari puteri de care dispunem. Ne putem schimba fundamental viața daca ne identificăm și ne schimbăm credințele limitative și le înlocuim cu unele pozitive. Acest fapt este posibil datorită unui proces incredibil numit neuroplasticitate: capacitatea creierului de a se schimba, prin schimbarea modului nostru de a gândi și de a acționa. Datorită neuroplasticității, orice nouă credința adoptăm sau orice obicei nou începem să practicăm, acestea devin parte din cine suntem.

Iar asta ne dă o putere incredibilă de a schimba în mod conștient modul în care gândim – pentru ca apoi să trecem la acțiune.

Pune-ți tu primul masca de oxigen!

Există un motiv bine întemeiat pentru care în avion suntem instruiți, înainte de decolare, să ne punem noi primii masca de oxigen, ca să fim în stare să-i ajutăm și pe ceilalți, în caz de urgență. Când n-avem grijă de noi înșine, reziliența, empatia și capacitatea noastră decizională au de suferit. Iar atunci când suntem atenți la nevoile noastre, suntem capabili să-i ajutăm și să-i susținem pe ceilalți în moduri care contează cu adevărat.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cu toții avem propria viziune în legătură cu ce înseamnă să fii productiv sau să te bucuri de succes. Dar, adesea, aceste credințe ne țin pe loc în mod semnificativ. De exemplu, ai putea fi tentat să crezi că, atunci când mănânci o masă sănătoasă sau te bucuri de un somn odihnitor, de fapt îți irosești timpul. O schimbare de perspectivă îți va permite să vezi situația printr-un filtru diferit și să schimbi credința limitativă cu una pozitivă. De exemplu: ”Atunci când îmi fac timp ca să am grijă de mine și să-mi încarc bateriile, de fapt voi fi în cea mai bună formă posibilă”.

Care este acea credință care-ți limitează capacitatea de a avea grijă de propria stare de bine în momentul de față? Ce credință pozitivă poți adopta în locul ei?

Micropași 

Primul pas se traduce prin identificarea credințelor și înlocuirea lor cu unele pozitive. Apoi poți face pasul următor, de la conștientizare la acțiune. Iar aici intervin Micropașii. De fiecare dată când pui în practică un Micropas, întărești practic o credință pozitivă și construiești un obicei care-ți poate modela o viață echilibrată și prosperă. Așa cum neuroplasticitatea a revoluționat modul în care ne înțelegem creierul, această putere poate revoluționa modul în care ne trăim viața – câte un obicei mic schimbat periodic.

O dată pe zi, analizează-ți și pune sub semnul întrebării unul dintre gândurile negative recurente. Dacă îți dai seama că te afli într-un mindset negativ, ia o pauză și apoi privește momentul respectiv printr-un filtru diferit. Îți vei antrena astfel mușchiul mental al recontextualizării astfel încât să devină implicit.

Data viitoare când vei reflecta la un eșec, întreabă-te ce poți învăța din această experiență. În loc să dai vina pe alții sau pe tine însuți, ceea ce este total neproductiv, și te-ar putea face să te percepi ca pe o victimă, întreabă-te ce schimbări poți face și ce abilități îți poți dezvolta ca să reușești data viitoare.

Citește și:

De ce credințele limitative ne țin pe loc și cum să lucrezi cu ele

5 schimbări de mentalitate pentru a avea succes