În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce ne simțim mai bine atunci când cheltuim pentru alții decât atunci când cheltuim pentru noi.
– Cum ne pun piedici credințele limitative atunci când vine vorba de implicarea noastră în acțiuni de voluntariat.


Cu toții știm că, atunci când dăruiești, îi ajuți pe ceilalți. Dar ceea ce face ca actul dăruirii să fie un demers chiar mai puternic este că beneficiile ei acționează în două direcții. Ieșirea din zona noastră de confort pentru a-i ajuta pe alții este una dintre cele mai eficiente modalități de a ne îmbunătăți starea de spirit, transformându-i în egală măsură atât pe cei care dăruiesc, cât și pe cei care primesc.

Cât de puternic este acest efect cu dublu sens? Există un studiu care a demonstrat că implicarea într-o acțiune de voluntariat o dată pe săptămână are aceleași efecte asupra stării noastre de bine pe care le-ar avea o triplare a salariului (adică o creștere a salariului echivalentă cu 55.000 de dolari, de la 20.000 la 75.000 de dolari). Un studiu realizat de Harvard Business School a scos la iveală faptul că studenții cărora li s-a spus să cheltuiască o mică sumă de bani în beneficiul unei alte persoane au fost mai fericiți decât cei cărora li s-a spus să o cheltuiască în beneficiul propriu. Iar un alt studiu, realizat de Facultatea de Medicină a Universității din Exeter, a arătat că voluntariatul este asociat cu rate mai scăzute de depresie, cu o îmbunătățire a stării de spirit și cu o reducere semnificativă a riscului de mortalitate.

Acest ghid îți va arăta cum să-ți reformulezi credințele limitative despre dăruire și voluntariat și-ți va furniza Micropașii care te vor ajuta să dăruiești celor din jur, bucurându-te de beneficiile demersului tău, atât pe plan personal, cât și social.

Descoperă mici moduri de a dărui

E ușor să spunem că n-avem timp să ne implicăm – mai ales când trebuie să gestionăm provocări de tot felul și să facem față stresului și nesiguranței cu care au venit la pachet pandemia și, mai nou, războiul din Ucraina. Iar când lumea se confruntă cu asemenea probleme, cum am putea schimba noi lucrurile?

În plus, s-ar putea să fim tributari unor convingeri limitative, care ne împiedică să credem că acțiunile noastre pot avea vreun impact. De exemplu, e posibil să gândim astfel: ”Sunt doar un simplu om, cum aș putea eu face o diferență?”. Sau, pur și simplu, se poate întâmpla să n-avem habar de unde să începem.

Dar așa cum a spus fostul președinte al Statelor Unite, George H.W. Bush: ”Soluția pentru fiecare problemă cu care ne confruntăm începe cu un om care face un pas în față și spune: ‘Pot să dau și eu o mână de ajutor!’”. Schimbându-ne abordarea, renunțând să căutăm soluțiile mari și concentrându-ne pe pașii mici, putem să depășim și convingerile limitative care ne țin pe loc, iar cercetările au demonstrat că, atunci când investim timp în beneficiul altora, ni se schimbă percepția asupra timpului și ni se pare că acesta se dilată.

Găsește un mod prin care poți dărui celorlalți apelând la talentele tale. Gândește-te la un talent pe care-l ai și caută un mod prin care să-i ajuți și pe alții să se bucure de el. Atunci când te concentrezi pe ce poți face acum, îți inhibi sentimentele de neajutorare și astfel chiar vei putea avea un impact.

Încearcă să faci un act de bunăvoință în fiecare zi. Fie că ții ușa unui străin sau te oferi să dai o mână de ajutor unui coleg, aceste micro-momente de generozitate îi vor ajuta pe ceilalți să se simtă văzuți și validați, iar ție îți vor da un sens al scopului.

Implică-te într-o problemă pe care o consideri importantă pentru tine. Dacă stai să privești de pe margine, te vei simți și mai neajutorat, iar asta duce, cu timpul, la frustrare și stres. Acordă-ți câteva minute și gândește-te la o problemă care te preocupă. Sunt șanse să existe grupuri care-ți pot arăta cum să-ți transformi frustrarea în acțiune și care te pot ajuta să treci la fapte.

Accesează-ți resursele de empatie

Empatia este capacitatea noastră de a putea simți sentimentele altei persoane, alături de ea. Este o abilitate pe care o putem cultiva și care ne poate face să trecem la fapte, aducându-ne mai aproape de experiențele, provocările și dorințele celorlalți. Este unul dintre cele mai importante daruri pe care ni le putem oferi unul altuia. Și fiecare conversație reprezintă o ocazie de a ne demonstra empatia. Cu ajutorul Micropașilor, putem aborda interacțiunile considerate superficiale mult mai profund.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Începe următoarea conversație punând o întrebare despre persoana din fața ta. Abordează-l pe cel de lângă tine cu o curiozitate nedisimulată. Ce ai putea învăța din această interacțiune? Cum te-ar putea inspira?

Data viitoare când te întâlnești sau te conectezi cu un coleg, poți sări peste clasica întrebare ”Ce mai faci?”. Încearcă să pornești conversația cu o întrebare mai profundă. Întrebări precum ”Ce te preocupă?” și ”Cu ce provocări te confrunți acum?” îți pot da ocazia de a afla mai multe despre omul din fața ta și de a-i prețui experiențele.

Întreabă pe cineva ce face în mod concret pentru a oferi, la rândul său, ce i s-a oferit. Distanțarea socială ne-a făcut să ne simțim deconectați și depărtați, nu doar fizic, ci și emoțional. Poți elimina distanța printr-o simplă întrebare, care te va ajuta să afli sau să înveți ceva nou, sau să fii inspirat de demersul acelei persoane și să ajungi astfel, la rândul tău, să ai o contribuție și să faci o diferență.  

Oferă darul conexiunii

Oamenii sunt ființe gregare, născuți cu instinctul conectării. Relațiile noastre cu ceilalți – de la prieteni la membri ai familiei, parteneri, colegi – sunt, în foarte multe moduri, fundația vieții noastre. În același timp, aceste relații reprezintă o sursă incredibilă de dăruire, compasiune și bucurie.

Cum putem face asta? Începem cu pași mărunți. În loc să inițiezi o conversație împărtășindu-ți opinia, ascultă mai întâi opiniile celorlalți. Transformă un moment tranzacțional în ceva mai mult: atunci când îți bei cafeaua în cafeneaua ta preferată sau când suni la un call center pentru suport tehnic, folosește-te de ocazie pentru a te conecta cu celălalt. Dacă-ți pui sub lupă obiceiurile, ai putea fi surprins de cât de centrat ești pe tine însuți și de câte bariere ridici în jurul tău. Dar la fel de surprins vei fi și de cât de ușor este să schimbi lucrurile și să te conectezi în mod autentic cu cel din fața ta.

Zilnic, petrece timp cu cineva, chiar și atunci când ești ocupat. Oferă-ți ajutorul, ascultă sau pur și simplu fii acolo pentru cineva: amândoi veți profita de pe urma acestei interacțiuni. Cercetările arată că, atunci când petrecem timp cu alții, ni se schimbă percepția asupra timpului: nu, nu ni se pare că ni se scurge printre degete, ci din contra: că se dilată!

Inițiază un grup pe o aplicație de mesagerie ca să te conectezi mai ușor cu prietenii tăi. Studiile au arătat că întreținerea unei relații constante cu cei apropiați este un factor foarte puternic în menținerea stării de bine, chiar dacă e vorba de un mesaj simplu, de genul ”mă gândesc la tine”.  

De câte ori ieși din casă, salută o persoană pe care n-o cunoști. Chiar dacă e o conversație rapidă cu un necunoscut sau o conexiune cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o, astfel de interacțiuni îți încarcă bateriile și te pot face să te simți împlinit – mai ales în această perioadă post-pandemică.

Așa cum scria Arianna Huffington, „Există ceva în ADN-ul nostru care ne face să ne căutăm sensul, îndemnându-ne să dăm mai departe ceea ce am primit, ceva ce ne împinge să ne depășim limitele. Iar dacă nu onorăm asta, nu ne vom simți niciodată cu adevărat împliniți. Când hotărâm să onorăm această menire, oricâte piedici ar sta în calea noastră, tot vom reuși să ne împlinim misiunea. Ajutându-i pe alții, accedem la ceva mai puternic decât ne-am putea vreodată imagina”.

O zi în care ne oferim ca voluntari ar trebui să fie ceva firesc în viața noastră – nu ceva excepțional sau ceva care să ne facă să ne simțim speciali. Ceva ce facem pur și simplu, ceva ce ne conectează cu semenii noștri.  



Citește și:

Ghidul Thrive: totul despre voluntariat

Voluntariatul ajută la creșterea stimei de sine