În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce uneori e bine să urci pe scări în loc să iei liftul.
– Ce să faci seara, în timpul pauzelor de publicitate de la TV (dar cu grijă să nu-ți trezești vecinii!).


Nimic nu-i mai ușor de plasat în josul listei tale de priorități decât mișcarea și exercițiile fizice. Întotdeauna putem găsi motive plauzibile pentru a evita activitatea fizică: singura problema este că mișcarea chiar e vitală pentru starea noastră de bine. Chiar și exercițiile fizice mai scurte sau mai puțin intense pot avea un impact major asupra sănătății noastre fizice și mintale, diminuându-ne nivelul de stres și reducând riscul apariției anumitor boli.

În acest ghid vom explora modul în care-ți poți schimba abordarea față de mișcare, punând în aplicare Micropașii, adică acțiuni mici, având un fundament științific, cu ajutorul cărora vei putea face mai multă mișcare în fiecare zi. Pentru a-l pune în aplicare, fiecare Micropas îți va lua mai puțin de 5 minute, așa că-l poți strecura cu ușurință în programul tău zilnic, indiferent cât de ocupat(ă) ai fi.

De ce este important să faci mișcare

Nu e nici o îndoială că mișcarea ne face bine. Considerată ”medicamentul miraculos” de către Academy of Medical Royal Colleges și ”unul dintre cele mai benefice lucruri pe care oamenii le pot face pentru sănătatea lor” de către Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Statele Unite, activitatea fizică este cheia unei vieți sănătoase și înfloritoare. Mișcarea este asociată cu diminuarea nivelului de stres, îmbunătățirea funcției cognitive și cu un risc scăzut de apariție a unor boli degenerative, precum Alzheimer. Iar beneficiile activității fizice merg chiar mai departe de sănătatea corpului nostru. Mișcarea ne poate transforma starea de spirit și ne poate chiar ajuta să avem momente de revelație sau reinventare.

Micropași

Fă o scurtă plimbare și concentrează-te pe respirație. O dată sau de două ori pe zi, o plimbare liniștităte poate ajuta să te conectezi cu tine însuți, cu respirația ta și cu lumea de dincolo de spațiul în care lucrezi.

Profită de pauza de prânz și fă mișcare. Strecoară câtevaminute de mișcare și te vei putea concentra mult mai bine când te întorci la lucru.

Dacă ești tentat să iei o gustare, chiar dacă nu ți-e foame, fă o scurtă plimbare. În timp ce ne mișcăm, creierul nostru emite neurotransmițători care ne ajută să luăm decizii mai bune.

Schimbă-ți mentalitatea pentru a face loc mișcării în viața ta

Chiar dacă suntem conștienți de beneficiile mișcării în viața noastră, uneori, poate fi o adevărată provocare să ne găsim timp pentru a face mișcare și pentru a transforma exercițiul fizic într-un obicei durabil. Și, din păcate, este o problemă la nivel global: conform statisticilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, unul din patru oameni este inactiv din punct de vedere fizic. Însă o parte din problemă este aceasta: felul în care definim mișcarea are nevoie de o nouă abordare. Atunci când auzim cuvântul ”mișcare”, ne gândim automat la transpirat ore bune la sală, la alergat minim cinci kilometri pe zi sau la ridicarea de greutăți. Dar există o mulțime de alte moduri în care putem face activitate fizică, mult mai creative, și să strecurăm câțiva pași în rutina noastră zilnică, fără să mergem la sală. Acești Micropași îți vor fi de ajutor.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Blochează-ți un interval de timp în calendar special pentru mișcare. Acordă acestui interval toată atenția cuvenită unui eveniment important. Oare ai rata o ședință cu șeful tău sau o programare la doctor? De ce n-ai face același lucru și pentru o ”ședință” de mișcare? Și tu trebuie să fii pe lista priorităților tale! Cercetările ne demonstrează că, uneori, chiar și câteva minute ”scurte și dulci” de mișcare pot avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre fizice și mintale.

Înainte de a face mișcare, acordă-ți un moment pentru a identifica ”de ce-ul” din spate. Un simț al scopului te va ajuta să iei decizii pozitive de viață și să-ți urmezi cu perseverență obiectivul. 

Găsește un moment pentru a strecura câțiva pași în rutina ta zilnică. Chiar și într-o zi extrem de aglomerată, poți identifica moduri creative în care să faci mișcare. În loc să iei liftul, urcă pe scări, sau parchează-ți mașina un pic mai departe și mergi pe jos până la destinație.

Construiește obiceiuri sănătoase

Cercetări științifice recente au demonstrat cât de importante sunt pentru sănătatea noastră chiar și scurtele episoade de activitate fizică. Pentru a le face loc în rutina ta zilnică, încerca tehnica de ”stivuire a obiceiurilor”, adică o modalitate validată științific de a crea schimbări de durată, care funcționează prin integrarea unui obicei nou, pozitiv într-o rutină deja existentă. De exemplu, poate că te uiți la televizor în fiecare seară. Așa că, data viitoare, când îți urmărești serialul preferat, încearcă să faci niște sărituri în timpul pauzelor publicitare. Adăugarea unui obicei sănătos într-o rutină deja creată este un mod eficient de a te ține de el.

Zilnic, acordă-ți o pauză de un minut în care să faci mișcare, ori de câte ori ai ocazia. Chiar și astfel de episoade scurte de mișcare te pot umple de energie, la nivel mental și fizic.

Atunci când primești un telefon, ridică-te de pe scaun și mergi prin birou sau prin casă, în timp ce vorbești. Astfel, vei evita sedentarismul și vei adăuga un nou obicei sănătos în rutina ta zilnică.

Atunci când o întâlnire se termină mai devreme sau atunci când te ridici să mergi la toaletă, acordă-ți două minute în plus pentru o scurtă plimbare. Poți folosi acel timp în mod productiv reînvigorându-te cu un pic de mișcare. Plimbările scurte te ajută să fii mai creativ și mai concentrat, când îți reiei munca.        

Citește și:

Cele mai inteligente exerciții fizice pentru cei care urăsc să facă mișcare

Cel mai simplu mod de a-ți găsi motivația să faci sport, conform științei