În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce este sănătos să scapi de resentimente.
– Cine e colegul nesuferit din viața ta cu care petreci timp non-stop și te sabotează în permanență.


Petrecem mult timp în capul nostru, mai ales în perioadele de izolare. Și, adesea, vocea noastră interioară este un judecător foarte aspru și critic – după cum spune Arianna Huffington, glasul acestuia este precum ”un coleg de cameră nesuferit”. Așa că e mai important ca niciodată să practicăm autocompasiunea și să ne purtăm cu noi cu aceeași bunăvoință cu care ne purtăm și cu cei din jur. Când suntem în stare să facem asta, devenim mai rezilienți și mult mai capabili să avem o perspectivă diferită asupra provocărilor cu care ne confruntăm zi de zi. În acest ghid, vom explora diverse moduri în care ne putem întări conexiunea cu noi înșine, bazându-ne pe Micropași, adică acele acțiuni mici, măsurabile, susținute de știință, pe care le putem pune ușor în aplicare, pentru a construi obiceiuri noi, sănătoase.

Autocompasiunea începe cu grija față de propria persoană

Dacă suferi de lipsă de somn, ești obosit, mereu în alertă, e posibil să fii iritabil și prea puțin indulgent cu ceilalți. Dar e foarte posibil să fii și mult prea exigent cu tine însuți. De aceea, autocompasiunea trebuie să înceapă cu grija față de propria persoană. Atunci când reușim să dormim atât cât avem nevoie, când facem mișcare în fiecare zi și stabilim limite clare în folosirea tehnologiei, înseamnă că suntem mai prezenți în viața noastră și arătăm mai multă compasiune față de noi înșine.  

Pune-ți o alarmă cu 30 de minute înainte de a merge la culcare. O alarmă care sună cu jumătate de oră înainte de a te băga în pat îți va semnala că e momentul să pui capăt zilei și să începi să închei lucrurile.

Programează-ți timp în calendar pentru mișcare. Nu-i așa că n-ai rata oîntâlnire importantă sauo programare la medic? Așa că de ce nu ți-ai bloca în calendar și un interval dedicat în exclusivitate mișcării, în care să prioritizezi starea ta de bine.

Atunci când te trezești, nu-ți începe ziua verificându-ți telefonul. Mai bine, acordă-ți cel puțin un minut în care să respiri adânc și să-ți stabilești intențiile pentru ziua care urmează.  

Dă-l afară din capul tău pe colegul nesuferit!

Probabil că nici cel mai mare dușman al nostru nu vorbește despre noi așa cum vorbim chiar noi cu propria persoană. Adeseori însă, colegul cel nesuferit din capul nostru preia comanda, este vocal, ne pune la pământ cu criticile lui și ne amplifică toate nesiguranțele și îndoielile pe care le aveam. Primul pas pentru a ne reduce la tăcere criticul interior este să fii conștient de prezența lui: identifică-ți perspectiva pe care o ai în momentul de față asupra lucrurilor și imunizează-te în fața oricăror credințe limitative pe care le ai și care ar putea să-ți accentueze aceste gânduri. Al doilea este să-ți analizezi perspectiva cu un ochi critic. Întreabă-te dacă nu cumva există și un alt unghi din care ai putea privi situația. Al treilea pas este să alegi să vezi ceea ce este pozitiv în acest moment. Ce ar putea fi perceput mai degrabă ca o oportunitate și nu ca o problemă?

O dată pe zi, analizează-ți unul dintre gândurile negative care-ți tot rulează în minte. Dacă te surprinzi captiv într-un mindset negativ, ia o pauză și încearcă să vezi situația respectivă printr-un filtru diferit. Îți vei antrena mușchiul mental al reîncadrării astfel încât va deveni setarea implicită.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dacă te surprinzi folosind un limbaj cu conotații negative, încearcă să reformulezi într-o notă pozitivă. În loc să spui ”Sunt blocat în casă!”, spune: ”Sunt în siguranță acasă!”. Chiar și un singur cuvânt negativ poate declanșa frica.

Data viitoare când te gândești la un eșec, întreabă-te mai bine ce ai învățat din această experiență. În loc să te judeci și să te învinovățești, întreabă-te mai bine ce schimbări ai putea face și ce abilități ți-ai putea dezvolta care să te ajute să reușești data viitoare.

Practică iertarea!

Pandemia ne-a forțat să luăm o pauză în care am avut mai mult timp la dispoziție ca să ne gândim ce prețuim în viață. Mulți dintre noi au avut ocazia să-și reevalueze cele mai importante relații. Iar timpul dedicat reflecției face posibilă una dintre cele mai prețioase acțiuni pe care o avem la îndemână: iertarea. Să te cramponezi de resentimente după un conflict sau după o neînțelegere la serviciu nu poate avea decât un impact negativ în relațiile interpersonale. Poate duce la slaba implicare a membrilor echipei, la lipsa de colaborare și la creșterea nivelului de stres. Așa că iartă-te pentru modul aspru în care te-ai judecat, iar apoi iartă-te pentru felul în care i-ai judecat pe ceilalți. Iar apoi uită-te la viața ta și la ziua care începe cu entuziasm și o doză de uimire.

În fiecare dimineață, repetă o afirmație care arată compasiune pentru tine însuți! Trebuie să fie un mesaj simplu, declarativ: ”Sunt suficient!”.

În loc să-ți spui ”Nu pot să fac asta”, spune ”Nu vreau să fac asta”. Această mică schimbare îți va demonstra că poți face alegeri și că tu deții controlul.

Identifică un resentiment sau o ranchiună pe care le-ai ținut cu tine și lăsă-le să plece: e un dar pe care ți-l faci ție însuți. Cercetările arată că iertarea ne reduce nivelul de anxietate și stres, îmbunătățindu-ne starea generală de bine.

Citește și:

Autocompasiunea funcționează acolo unde autodisciplina dă greș

Cum să asculți suferința cuiva fără s-o invalidezi