În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt efectele luminii albastre a ecranelor asupra somnului nostru.
– Ce să faci de dimineață, în loc să-ți verifici telefonul.


Relația noastră cu tehnologia reprezintă un adevărat paradox. Dispozitivele care ne creează oportunități de conectare și confort sunt aceleași care ne epuizează timpul și atenția. Este o relație care influențează și alte aspecte esențiale ale performanței și stării noastre de bine, de la somn și sănătate mintală la abilitatea noastră de a ne concentra și de a ne conecta în mod autentic cu ceilalți.

Cei mai mulți dintre noi au nevoie de un pic de ajutor pentru a deprinde noi obiceiuri atunci când vine vorba de folosirea tehnologiei – cu alte cuvinte, de la a pune preț pe faptul că sunt tot timpul ”în priză”, disponibili și la un click distanță de a fi apelați, la a prețui adevărata deconectare și regenerare a propriilor resurse. Nu e nevoie să renunțăm la tehnologie – nu de tot. Dar putem conștientiza ce pierdem cu adevărat atunci când cădem pradă fenomenului FOMO (fear of missing out). Așa că încearcă Micropașii noștri, care te vor ajuta să stabilești limite sănătoase cu tehnologia.  

Scoate totul din priză și dormi bine

Atunci când nu stabilim limite ferme cu tehnologia, plătim un preț. De exemplu, gândește-te la somn! Telefoanele noastre sunt depozitarele tuturor lucrurilor pe care trebuie să le îndepărtăm ca să putem dormi bine: liste cu lucruri de făcut, mail-uri, anxietăți. În plus, lumina albastră a ecranelor suprimă producția de melatonină, hormonul responsabil de reglarea somnului.

Micropas

Înainte de a merge la culcare, alege un moment în care închizi toate dispozitivele electronice și le scoți din dormitor. Deconectarea de la lumea digitală te va ajuta să dormi mai bine, să-ți reîncarci cu adevărat bateriile și să-ți accesezi resursele de înțelepciune și creativitate.

Deconectează-te pentru a te conecta

Conectarea permanentă de dispozitive îți poate afecta negativ relațiile cu ceilalți. De exemplu, un studiu Pew a constatat că 89% dintre proprietarii de telefoane au spus că și-au folosit mobilele la ultima lor întâlnire socială, iar 82% au considerat că, atunci când fac asta, dăunează interacțiunii sociale. Un alt studiu a constatat că, atunci când două persoane poartă o conversație, simpla prezență a unui telefon poate avea, așa cum scriu autorii, „efecte negative asupra apropierii, conexiunii și calității conversației”. Simpla prezență a telefoanelor mobile poate crea un obstacol psihologic.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Micropași

Lasă-ți telefonul în geantă sau în buzunar și privește în jur în timp ce faci naveta sau diverse comisioane. Deconectarea de la tehnologie, în timp ce ești în mișcare, te va ajuta să te conectezi cu oamenii, cu mediul înconjurător și cu ceea ce se întâmplă în jurul tău. În plus, poți să-ți acorzi un răgaz ca să-ți faci un bilanț al lucrurilor pentru care ești recunoscător.

Când te trezești, nu-ți începe ziua verificându-ți telefonul. În loc să intri pe mail sau să scroll-ezi pe rețelele de socializare, ceea ce-ți poate induce emoții negative, acordă-ți cel puțin un minut pentru a te concentra asupra intențiilor tale pentru ziua respectivă.

Care este acel Micropas pe care vei începe să-l pui în aplicare chiar de azi pentru a stabili limite (mai) ferme în utilizarea tehnologiei?

Citește și:

Cum să-ți încarci bateriile în familie

Remediul gratuit și imbatabil pentru oboseală și stres