Din cauza ritmului amețitor în care trăim și a modului în care ne solicită în permanență atenția, serviciul modern poate deveni o corvoadă zilnică, de la care nu ne putem sustrage. Nu este doar de vină doar agenda încărcată până la refuz – e vorba despre faptul că ne simțim, vorbim și chiar ne lăudăm în legătură cu cât de ocupați suntem. A apărut și un jargon specific: suntem ”prinși”, stăm ”prost cu timpul”, ”tragem de noi”. Ne-am construit percepția aceasta colectivă că a fi mereu ocupat înseamnă că ești eficient, productiv și că performezi la potențial maxim. 

Însă, un număr enorm de studii din ultima perioadă legate de performanță demonstrează cu totul altceva. Atunci când te zbați printre ședințe, deadline-uri, cerințe exigente și stres, singurul lucru pe care îl poți face este să faci un pas deoparte. Cercetările au demonstrat că atunci când îți construiești obiceiuri sănătoase legate de respirație, mindfulness și meditație, poți ține stresul sub control, îți poți îmbunătăți concentrarea și poți lua decizii mai bune… ba chiar, îți poți prelungi viața. Nu trebuie decât să îți acorzi o clipă de pauză, să respiri și să te reconectezi la sentimentul de calm și claritate. 

La început, s-ar putea să nu ți se pară tocmai potrivit să îți iei o pauză în miezul zilei pentru a face exerciții de respirație sau pentru a medita – pentru că nu se potrivește deloc cu mentalitatea (complet greșită, de altfel) care ne domină de atât de multă vreme viețile profesionale, conform căreia trebuie să tragi de tine până la epuizare. Însă, dacă încerci acest obicei, vei descoperi că este mult mai ușor decât te-ai fi așteptat să îți construiești aceste rutine care conduc către performanță – și vei ajunge să te întrebi de ce nu ai făcut-o mai devreme. 

Acest Ghid Thrive îți va arăta exact cum să faci pentru a integra mindfulness-ul și meditația în rutina ta zilnică, pentru a-ți optimiza nivelul de performanță, pentru a-ți oferi momente de revigorare pe parcursul zilei și pentru a funcționa dintr-un loc interior unde predomină liniștea, serenitatea și înțelepciunea.

Ești gata să începi?


Cuprins

1. Articolul principal

2. Știința din spatele empatiei

3. Micropașii

4. Sfatul expertului

5. Oameni care ne inspiră

6. Instrumente pentru manageri

7. Tehnologie pentru prosperitate

8. Învață în continuare!

1. Articolul principal

Fă cunoștință cu ghidul de meditație Thrive!

Acest Ghid Thrive te va învăța cum să transformi mindfulness-ul și meditația într-o parte a rutinei tale de zi cu zi. 

Thrive Global este o platformă de schimbare a comportamentului, axată pe modalități de scădere a stresului și de sporire a stării de bine și a productivității. Compania creată de Arianna Huffington creează o schimbare semnificativă în viețile oamenilor, oferind soluții sustenabile, științifice, care să le crească nivelul de performanță și de bunăstare generală.

1. Fă cunoștință cu Ghidul de meditație Thrive!

În acest prim capitol te vei familiariza cu conținutul Ghidului. Platforma noastră este construită astfel încât să fie ușor de navigat. 

2. Știința din spatele meditației

Cel de-al doilea capitol al Ghidului Thrive îți va prezenta cele mai recente studii care demonstrează cât de important e să te reconectezi la tine însuți. 

3. Micropașii

Vei vedea cât de simplu este să încorporezi meditația în viața ta de zi cu zi cu ajutorul Micropașilor Thrive Global – schimbări simple, argumentate științific, pe care le poți pune în practică începând chiar de azi. 

4. Sfatul expertului

În această secțiune îl vei cunoaște pe Jon Kabat-Zinn, creatorul programului Mindfulness-Based Stress Reduction și autorul cărții Wherever You Go, There You Are. El ne va vorbi despre modul în care mindfulness-ul ne poate îmbunătăți viața, atât pe cea profesională, cât și pe cea personală. 

5. Modelele Thrive

Îți vom face cunoștință cu oamenii Thrive care practică meditația și tehnicile de respirație și care se bucură din plin de beneficiile acestora.

6. Instrumente pentru manageri

Capitolul dedicat instrumentelor pentru manageri îți oferă sfaturi menite să te ajute să devii tu însuți un model pentru cei din echipa ta și să construiești un mediu de lucru în care mindfulness-ul și introspecția să fie prețuite – atât oferindu-te ca exemplu, cât și inițiind discuții despre efectele transformatoare ale acestor practici.

7. Tehnologie pentru prosperitate

În acest segment vei găsi cele mai bune instrumente tehnologice și aplicații care să te ajute să te reconectezi cu ceea ce contează cu adevărat. 

8. Învață în continuare!

În ultima parte a Ghidului vei descoperi cele mai bune articole de pe thriveglobal.ro, care te vor pune la curent cu toate temele legate de meditație.

La finalul acestui Ghid, vei ști tot ce e necesar pentru a te putea conecta cu tine însuți și pentru a face din meditație o componentă a rutinei tale zilnice. Însă, înainte de orice altceva, să ne oprim la procesul banal care este însăși cheia reușitei: propria-ți respirație. 

2. Știința din spatele meditației

Puterea simplă și transformatoare a propriei respirații

Oamenii de știință, directorii de top și atleții celebri sunt, unanim, de acord: meditația și mindfulness-ul te pot ajuta să trăiești o viață mai sănătoasă, mai împlinită și mai productivă.

Amintește-ți când a fost ultima oară când cineva ți-a spus să respiri adânc sau să te calmezi. Probabil că nu ți-a picat prea bine, pentru că, ei bine, cel mai adesea, nu luăm acest sfat sfatul ca pe un compliment.Însă, adevărul este că acest comentariu minor ți-ar putea schimba ziua. 

Banalul proces al inspirației/expirației este sursa a tot ceea ce facem. În orice moment alegem, ne putem oferi puțin timp pentru a ne direcționa atenția asupra inspirației și a expirației. Este ca și cum am avea un motor în interiorul nostru, o sursă de energie și potențial, care așteaptă să fie exploatată. Pentru a-i cunoaște  beneficiile, nu trebuie decât să fim prezenți și să ne concentrăm atenția. 

Și atunci, de ce pare atât de complicat? În lumea noastră haotică, e mult mai ușor să îi mergi înainte fără prea multă reflecție, ajungând să te îndepărtezi de tine însuți în vârtejul interminabil de activități și surse de distragere a atenției. De exemplu, într-un studiu din 2015, două treimi dintre subiecții chestionați au mărturisit că nu reușesc întotdeauna să se oprească din lucru pentru a-și lua o pauză de prânz de 20 de minute. 

Urmează exemplul lui Steve Jobs

Majoritatea oamenilor consideră că e dificil să stai singur cu gândurile tale, chiar intimidant, în unele cazuri. Însă, pentru a ne putea deschide posibilităților și împlinirii de sine, trebuie să ne putem sonda profunzimile și numai astfel vom ajunge la revelație, inovație și inspirație. Nu este câtuși de puțin o coincidență faptul că unii dintre cei mai admirați inovatori sunt și cei mai mari adepți ai mindfulness-ului. De exemplu, Steve Jobs, practicant dedicat de meditației,  spunea că atunci când reușești să îți calmezi mintea în mod conștient, ”se face loc pentru lucruri mai subtile – doar atunci se poate dezvolta intuiția și poți începe să percepi lucrurile mai limpede și să fii ancorat în prezent.”.

Super-puterea respirației tale

Acesta este motivul pentru care respirația este atât de importantă atunci când vine vorba despre meditație și mindfulness: este mai mult decât o simplă funcție fiziologică. Respirația izvorăște dintr-o realitate eternă – fie că îi spui suflet, spirit sau că e ceva ce nu poate descris în cuvinte. Însă, este, în sine, un scop și ne propulsează către noi culmi ale performanței. 

De-a lungul acestui Ghid e important să îți amintești acest lucru: atunci când inspiri și expiri conștient, simțind cum aerul intră și apoi iese din corpul tău, faci mult mai mult decât să respiri și să te relaxezi. În acele clipe bați la porțile propriului calm și a propriei înțelepciuni.

Știința din spatele revoluției mindfulness

Până de curând, meditația și mindfulness-ul erau considerate niște chestii puțin dubioase, New-Age, ba chiar, baliverne. Și chiar și pentru aceia care, în mod deschis (sau secret), le îmbrățișau, aceste practici erau, de obicei, percepute ca fiind incompatibile cu o viață ale cărei valori sunt eficiența și succesul

Însă, pe măsură ce numărul cercetărilor  pe această tematică a crescut, percepția s-a schimbat. Studii după studii au demonstrat că meditația și exercițiul mindfulness-ului ne influențează fiecare aspect al vieții – trupul, mintea, sănătatea fizică și bunăstarea emoțională și spirituală. Atunci când le înțelegi beneficiile, nu este nicio exagerare să spui despre meditație și mindfulness că sunt medicamente miraculoase. 

Beneficiile meditației

În ceea ce privește sănătatea fizică, meditația este un fel de briceag elvețian al instrumentelor medicale, atât pentru probleme medicale grave, cât și pentru cele minore. Un studiu condus de University of Wisconsin-Madison a concluzionat că meditația poate reduce durata și severitatea unei răceli. Iar meditația și o serie de practici de mindfulness se pare că ne-ar putea transforma chiar și în plan genetic, anulând modificările suferite de genele noastre sub influența stresului, a depresiei și a unei sănătăți precare. Și nu numai că meditația ne poate îmbunătăți viața, ci ne poate ajuta și să trăim mai mult. O cercetare vizând persoanele vârstnice din SUA ce suferă de hipertensiune arterială a demonstrat o scădere cu 23% a mortalității la subiecții care au practicat meditația pe durata cercetării, față de cei care nu aveau obiceiul de a medita, o reducere cu 30% a mortalității cauzate de boli cardiovasculare și o scădere semnificativă a mortalității la bolnavii de cancer. 

Reputatul cercetător din domeniul neuroștiințelor, Richard Davidson, profesor de psihologie și psihiatrie la Universitatea Wisconsin-Madison este unul dintre pionierii studiilor care au pus în evidență modul în care meditația ne poate transforma din punct de vedere fizic creierul. Iar francezul Matthieu Ricard, călugăr Buddhist și genetician molecular, care a lucrat împreună cu Davidson, a reușit să surprindă perfect schimbarea generală de percepție în ceea ce privește meditația și mindfulness-ul. ”Meditația nu înseamnă doar să stai sub un copac de mango și să te umpli de pace. Această practică îți transformă creierul și te transformă pe tine, ca ființă”, spune el.

Dacă lucrul acesta pare intimidant, nu te îngrijora! Modul în care experimentăm beneficiile meditației este, de fapt, cât se poate de simplu și de firesc, iar efectele pot fi de multe feluri. Un studiu al Universității din Washington a descoperit că după ce un grup de manageri din domeniul resurselor umane au parcurs un curs despre mindfulness și meditație, care s-a întins pe durata a opt săptămâni, aceștia au fost mult mai puțin distrași, mai puțin stresați și au reușit mult mai bine să se concentreze asupra activităților profesionale, în comparație cu cei din grupul care nu a parcurs cursul. ”Meditația seamănă, într-un fel, cu pauzele dintre seturile de exerciții de la sală. Îți întărește mușchiul atenției”, a precizat David Levy, cercetător în domeniul informaticii și co-autor al studiului.

În plus, te transformă într-o persoană mai bună, mai plină de compasiune. Oamenii de știință de la Universitatea Harvard și de la Universitatea Northwestern au descoperit că meditația ”a făcut ca oamenii să acționeze în virtutea unor principii nobile – să îi ajute pe cei aflați în suferință – chiar și în situații în care normal era să reacționeze diferit”, a precizat co-autorul studiului, David DeSten. Situațiile stresante ne pot face irascibili, însă, cu ajutorul meditației, reușim mult mai bine să ne canalizăm emoțiile și frustrările și în consecință, riscăm într-o mult mai mică măsură să ne pierdem cu firea sau să spunem lucruri pe care le-am putea regreta mai târziu.

Puterea exemplului

Chiar dacă știința este de o importanță crucială, nu numai cercetătorii pledează pentru meditație. În fiecare sferă a culturii noastre, cei ajunși pe culmile performanței – de la atleți de talie mondială, până la artiști și directori sau manageri de fonduri de investiții – au demonstrat că tehnicile de respirație, meditația și mindfulness-ul îți pot îmbunătăți fiecare aspect al vieții și al activității. De exemplu, Ray Dalio, fondatorul Bridgewater, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, practică meditația de mai bine de treizeci și cinci de ani și consideră că este ”factorul suprem” al succesului său. Padmasree Warrior, fostul CTO de la Cisco numește meditația ”o repornire a creierului și a sufletului”. Programul de 21 de zile de Experimentare a Meditație conceput de Oprah Winfrey împreună cu Deepak Chopra a avut aproape două milioane de participanți din mai mult de două sute de țări. Superstaruri din lumea sportului precum Michael Jordan, Kobe Bryant, Lebron James cred în magia dătătoare de aripi a meditației – și aceștia sunt numai cei din NBA. 

Dacă nu ești convins încă, sau dacă te gândești că adoptând practica meditației în viața ta riști să-ți compromiți abilitățile profesionale, ține cont de faptul că în Marina Americană se folosește practica mindfulness-ului pentru a îmbunătăți reziliența soldaților. În situații de stres intens, sau în situații de viață-și-de-moarte, e crucial ca ei să fie blindați din punct de vedere mental și acest lucru poate fi obținut prin mindfulness. 

Cu toate că practica meditației și a mindfulness-ului devin din ce în ce mai populare, nu este întotdeauna ușor să îți găsești propria cale. Fiecare practicant are abordarea sa. Ellen Langer, de exemplu, scriitoare cunoscută și profesor de psihologie la Harvard, a pledat ani de zile pentru mindfulness fără meditație. Comentând abordarea ei, scriitorul Adam Grant a scris: ”Pentru unii, meditația poate fi cea mai eficientă cale de reducere a stresului și de exersare a mindfulness-ului. Însă, nu este un panaceu.” Sunt multe drumuri care duc spre mindfulness și sunt mulți cei care consideră că cea mai bună cale de a ajunge acolo este aceea de a-ți concentra atenția pe momentul prezent și de a sta singur cu gândurile tale.

Ceea ce e cu adevărat important, este să îți găsești intrarea – orice intrare – către tine. Și să te lași purtat. 

Cu alte cuvinte…

Banalul proces al inspirației/expirației este rădăcina a tot ceea ce facem. Atunci, de ce o fi atât de complicat? În lumea noastră aflată în continuă mișcare,  e mult mai ușor să îi mergi înainte fără prea multă reflecție, ajungând să te îndepărtezi de tine însuți în vârtejul interminabil de activități și surse de distragere a atenției. Însă, pentru a ne putea deschide posibilităților și împlinirii de sine, trebuie să ne putem sonda profunzimile și numai astfel vom ajunge la revelație, inovație și inspirație.  Meditația și exercițiul mindfulness-ului ne influențează fiecare aspect al vieții – trupul, mintea, sănătatea fizică și bunăstarea emoțională și spirituală. Următorii micropași te vor ajuta să te reconectezi cu tine însuți

3. Micropași

Pași mici care duc la schimbări mari, cu care să începi de azi


Teoria din spate

Formarea obiceiurilor este un lucru complicat, iar cercetările sugerează că durata de timp pentru a forma un nou obicei ar putea depinde de comportamentul care se construiește. Îți recomandăm să te dedici unuia dintre acești micropași timp de 21 de zile. Dacă devine un obicei până la momentul în care au trecut 21 de zile, treci la un alt micropas. Dacă nu, continuă să lucrezi la asta!


Iată 3 micropași pe care îi poți face pentru a-ți încorpora meditație, mindfulness și serenitate în viața cotidiană.

Micropas #1

Concentrează-te pe inspirație și pe expirație timp de zece secunde. Oricând te simți tensionat, grăbit sau distras, meditația te ajută întotdeauna să fii prezent în viața ta.

Micropas #2

Observă-ți respirația cu aceeași atenție cu care îți verifici e-mailu-urile – acest truc te va scoate de pe modul de “pilot automat”. Poate suna banal, dar nu e deloc așa. 80% dintre oameni își țin respirația în timp ce-și citesc e-mail-urile, ceea ce perturbă ritmul normal al respirației și crește nivelul de stres.

Micropas #3

Include cinci minute de meditație în rutina ta zilnică. Treptat, poți ajunge la 15-20 de minute, dar chiar și câteva minute reprezeintă începutul unui nou obicei și suficient cât să te convingă să experimentezi multiplele beneficii dovedite ale meditației.

4. Sfatul expertului

Unul dintre cei mai mari experți în domeniu explică modul în care mindfulness-ul îți poate îmbunătăți viața, atât pe cea profesională, cât și pe cea personală.

Jon Kabat-Zinn, creatorul programului Mindfulness-Based Stress Reduction și autorul volumului Wherever You Go, There You Are răspunde la întrebările de Thrive.

Thrive Global: Te așteptai ca mindfulness-ul să devină atât de popular?

Jon Kabat-Zinn: Adevărul e că, în 1979, am avut o viziune, care s-a dovedit a fi corectă: aceea că mindfulness-ul ar putea ajunge să aibă un impact major dacă știința ar demonstra că a avut succes din punct de vedere medical în cadrul clinicii la care începeam să aplic programul Mindfulness-Based Stress Reduction (”Reducerea stresului cu ajutorul tehnicilor de Mindfulness”). Apoi, datorită impactului asupra medicinei convenționale, s-ar fi răspând și în restul societății. 

Ideea principală era aceea de a transforma și de a vindeca lumea și deși știu că sună arogant, adevărul e că acesta a fost scopul inițial. Însă,  mindfulness-ul este unul dintre principiile practicilor Buddhiste, – nu e ca și cum aș fi inventat eu ”mindfulness-ul” în 1979. 

TG: Crezi că este posibil să avem o relație mai echilibrată cu tehnologia? 

JKZ: Putem fi mai conștienți în legătură cu gradul de adicție la care am ajuns, însă, dacă nu ne impunem anumite conduite, tehnologia e precum heroina. Adevărul e că avem nevoie de tehnologie – eu am un iPhone. Dar, dacă nu găsim o cale ca să nu ne pierdem în realitatea digitală, viața nu mai este viață, pentru că trupurile noastre sunt analog. 

Se reduce la a nu mai trăi anumite experiențe pentru că ești foarte ocupat să scrii mesaje despre ele sau să le împărtășești altora. Se poate întâmpla astfel atunci când devii părinte. Nu poți fi acolo, prezent în experiență, pentru că te grăbești să o faci publică din prima clipă. Și îți dorești atât de mult să primești reacții despre ce ai împărtășit, încât ratezi efectiv experiența reală, analogă. Este de-a dreptul tragic!

Eu și fiul meu organizăm retreat-uri pentru liderii din Silicon Valley și speranța noastră este, în linii mari, ca tocmai cei care ne-au furnizat tehnologia să poată înțelege cât de minunată și în același timp, de dăunătoare și de adictivă este ea și cât de mult ne distrage atenția. Și poate, să descopere noi căi prin care să o transforme, astfel încât să nu ne mai pierdem în ea. 

Cea mai mare sursă de distragere a atenției nu este iPhone-ul, ci mintea noastră. Nu o putem împiedica să ”producă” gânduri, însă, ceea ce putem face este să nu ne lăsăm pradă lor. Este o formă de artă și este principiul de bază al practicii mindfulness-ului.  

În esență, nu este vorba despre cum respirăm sau despre obiectul atenției, ci despre a fi aliniat cu tine însuți. Suntem într-atât de mult seduși de gândire și de emoții, încât nu înțelegem importanța conștientizării de sine, care este o funcție cel puțin la fel de importantă. Și poate face față oricărei emoții, indiferent cât de distructivă ar fi și oricărui gând, indiferent cât de cuprinzător. 

În asta rezidă forța transformatoare, în îmbogățirea experienței banale cu o doză de introspecție profundă și de percepție. Și apoi, în înțelegerea profundă a faptului că, de fapt, nu există ”experiență banală”, că totul este extraordinar. 

TG: Să vezi extraordinarul în fiecare clipă este, de fapt, o parte a drumului.

JKZ: Mindfulness înseamnă un nou mod de viață în relație cu tine însuți, un mod de viață catalitic, vindecător și în care nu te oprești niciodată din învățare. Transformarea apare atunci când înțelegi că tu nu te reduci la suma gândurilor tale despre tine. Ești cu mult, mult mai complex, mai nuanțat și mai multidimensional decât ceea ce crezi despre tine, decât povestea ta. 

Într-un fel, e ca o împrietenire cu tine însuți. Nu e nevoie să petreci 50 de ani într-o peșteră, adâncit în meditație; e suficient să înțelegi lucrul acesta. Tehnicile de meditație sunt concepute pentru a te ajuta să îți recunoști și să îți ”locuiești” propria ființă, în contrast cu percepția care separă sacrul de profan, mintea de trup sau pe sine de celălalt. 

5. Modelele Thrive

Oameni de succes vorbesc despre impactul pe care îl poate avea mindfuness-ul și meditația.

Când ai ocazia să-i întrebi pe unii dintre cei mai interesanți oameni despre viața lor, uneori obții cele mai fascinante răspunsuri la cele mai simple întrebări. Chestionarul Thrive reprezintă o serie de interviuri care oferă o perspectivă intimă asupra vieții unora dintre cei mai de succes oameni.

Raul Lupaș, psihoterapeut: ”Am învățat să ascult și să-mi cer iertare”

Florin Ristei, cântăreț: ”Știu să pierd cu zâmbetul pe buze și să iau ce e bun și din acele experiențe”

Corina Caragea, jurnalistă și prezentatoare TV: ”Nu simt nevoia să demonstrez nimănui că sunt SuperWoman”

Marius Vizante: ”Caut partea luminoasă din lucruri!”

Marius Manole: ”Nu știi ce va urma, nu contează ce-a fost”

6. Instrumente pentru manageri

Cum să-ți încurajezi angajații să se conecteze cu ei înșiși

Creativitate. Intuiție. Înțelepciune. Reflecție. Decizii asumate. Știm prea bine cât de importante sunt aceste calități pentru performanța profesională individuală, cât și pentru succesul și vitalitatea organizațiilor noastre. Însă, în condițiile în care viața se derulează într-un ritm alert, în care suntem în permanență în priză, aceste calități sunt, în permanență, sub asalt. 

Iar managerii nu sunt imuni la această presiune. Atunci când trebuie să fii mereu atent la cei din echipa ta, la program, la obiective, la personalități și potențiale conflicte, – ca să nu mai vorbim despre responsabilitățile tale -, e foarte ușor să ajungi să te simți copleșit. Și să tragi concluzia că singurul mod în care poți reuși și în care să fii eficient, este să lucrezi încontinuu, să îți asumi din ce în ce mai multe sarcini, fără să renunți la niciunele, fără să te uiți înapoi și fără să îți iei pauză nici cât să iei o gură de aer. Însă, tehnica aceasta, până la urmă, te aduce în situația în care nu mai poți conduce eficient, nu îți mai poți susține colegii și nu îi mai poți inspira să își facă treaba cât mai bine posibil. 

Vestea bună este că, în calitatea ta de manager, acest cerc vicios îți oferă ocazia de a alege să conduci în alt fel – într-un mod care este esențial dacă îți dorești ca echipa ta și compania să prospere. În acest punct e important să faci apel la meditație și mindfulness. Dacă ți-ai imaginat că stai într-un templu, cu picioarele încrucișate și purtând o tunică, oprește-te chiar acum. Una dintre părțile frumoase ale meditației este aceea că poate fi practicată de oricine, oriunde. Nu ai nevoie decât de câteva minute în care să fii singur cu tine. Dacă ai timp să respiri, atunci, ai, precis și timp pentru meditație. 

Chiar și numai câteva minute pe zi îți pot îmbunătăți performanțele și te pot ajuta să funcționezi dintr-un loc interior cu perspective mărețe, calm și claritate. Beneficiile documentate științific ale meditației și mindfulness-ului  – cum ar fi, capacitatea de a te concentra mai profund și de a fi mai puțin stresat – sunt cheia abilității tale, nu numai de a excela în profesia ta, ci și de a-i ajuta pe alții să fie cei mai buni în ceea ce fac ei. 

Gândește-te la șefii pe care i-ai admirat. Cum făceau să gestioneze timpul și exigențele? Își luau timp să se conecteze cu ei înșiși, sau se luptau să le rezolve pe toate, prioritizând viteza în detrimentul strategiei și al chibzuinței? Cum ți-au influențat aceștia performanța profesională și cum ți-au modelat definiția succesului? 

Oricare ar fi răspunsul, e foarte probabil ca stilul lor managerial să își fi pus amprenta asupra ta. E normal ca subalternii să se formeze după modelul șefilor lor direcți, sau, măcar să le fi urmărit cu atenție strategiile. Așadar, este foarte important ca tu să adopți o conduită care să le arate celorlalți care sunt valorile pe care le prețuiești. 

E timpul să acționezi!

Modalități prin care îți poți ajuta echipa

1. Roagă-i pe cei din echipa ta să vorbească despre tehnicile lor de re-conectare

În următoarea întâlnire 1-la-1 cu un subaltern direct, întreabă-l ce anume îi aduce lui sau ei sentimentul de liniște. Poate că îi place să iasă la o plimbare în mijlocul zilei, poate că îi sunt de ajuns câteva minute de meditație sau poate că preferă să asculte muzică. Încurajează-i pe toți să își facă timp în fiecare săptămână pentru această activitate și spune-le că au parte de tot sprijinul tău în acest sens. Inspiră-i să se țină de această activitate, notându-și-o în agendă și transformând-o într-o rutină. 

2. Organizează o sesiune de grup de meditație

Poate că nu se vor simți cu toții confortabil de la început și probabil că vor fi și câțiva care vor refuza să participe. E în regulă. Însă, una dintre căile prin care îi poți familiariza pe angajați cu beneficiile mindfulness-ului și ale meditației este aceea de a-i reuni pentru a exersa în cadrul grupului. Nu e necesar să fie un eveniment formal – zece minute petrecute împreună, în liniște, într-o sală de conferințe sunt suficiente. 

3. Vorbește-le subalternilor tăi despre tehnicile tale de mindfulness

Dacă le vei spune concret ce faci tu pentru a te conecta cu tine însuți, nu numai că le vei transmite mesajul că încurajezi această practică – ci vor avea parte și de niște repere pe care să le poată folosi, dacă este nevoie. Dacă tu însuți ai fost, la început, sceptic sau dezinteresat în legătură cu meditația și mindfulness-ul, asigură-te că le transmiți acest lucru și vorbește-le despre ceea ce te-a ajutat pe tine să îți schimbi atitudinea, la un moment dat. 

7. Tehnologie pentru prosperitate


 Găsește-ți liniștea oriunde ai fi

”Meditație” și ”mindfulness” sunt, în zilele noastre, cuvinte foarte sonore și asta, dintr-un motiv întemeiat: știința a făcut legătura între aceste practici și o serie de beneficii, începând de la ameliorarea simptomelor depresiei și ale anxietății până la modelarea răspunsului organismului la stres, la nivel molecular. 

S-ar putea să te simți intimidat în încercarea de a introduce mindfulness-ul și meditația în rutina ta, dacă nu ai parte de ghidajul adecvat. Însă, există o grămadă de aplicații care te ajuta să începi. Iată trei exemple de astfel de aplicații: 

1. Headspace

De la crearea unui mediu potrivit pentru somn pana la meditații ghidate și instrumente pentru mindfulness, Headspace este ajutorul perfect pentru o viață mai calmă și mai senină. Daca nu ai meditat niciodata pana acum, în aplicație poti gasi un curs de baza gratuit care te va învăța elementele de bază. Vei descoperi meditații pentru un somn mai bun, pentru diminuarea anxietății, pentru îmbunătățirea relațiilor… ai de unde alege.

2. Calm

E o aplicație dezvoltată pentru reducerea anxietății, îmbunătățirea somnului și sporirea nivelului de fericire, conform dezvoltatorilorși vizează cei patru piloni ai unei vieți echilibrate: meditația, respirația, somnul și relaxarea. Oferă o serie de exerciții de meditație pentru reducerea stresului, programe de respirație, muzică și sunete din natură pentru relaxarea minții și a corpului.

3. Pacifica

Această aplicație e destinată reducerii anxietății și a stresului, oferind și suportul unei comunități cu probleme similare. Ajută la ruperea unor cercuri vicioase de gânduri nocive sau a unor comportamente comportamente prin metode ca terapia cognitiv comportamentală, meditație mindfulness, înregistarea stării sau relaxare.

8. Învață în continuare

Dacă ești hotărât să transformi mindfulness-ul și meditația, dintr-un obicei ocazional într-unul cotidian, intră pe thriveglobal.ro pentru a afla mai multe despre empatie și pentru a învăța cum să-ți atingi scopurile.

Citește mai mult:

Tot ce trebuie să știi despre mindfulness

7 strategii pentru o stare de bine constantă

Cum să te antrenezi pentru fericire!