În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce e important să-ți pui întrebări pentru stimularea procesului creativ.
– Care este condiția majoră a creativității. 


În lumea noastră (una mereu pe fugă și în continuă schimbare), să fii eficient din punct de vedere creativ înseamnă să cauți în tine, profund, în mod constant și să produci mai repede, mai mult și mai bine idei unice care pot trece proba timpului. 

Elizabeth Gilbert, autoarea cărții Big Magic: Creative Living Beyond Fear, argumentează că: „O viață creativă este o viață amplificată. E o viață mai mare, mai fericită, o viață cuprinzătoare, o viață mult mai interesantă. Să trăiești astfel – în mod continuu și perseverând – încercând să scoți din tine nestematele gândirii… asta e o adevărată artă”.

Creativitatea nu este un dar unic, care poate să-ți scape ușor printre degete, dedicat doar celor câțiva gânditori străluciți. Oricine poate folosi anumite  comportamente specifice sau modalități de a gândi pentru a se exprima creativ. În Body of Work: Finding the Thread that Ties Your Career Together,  Pamela Slim scrie: „Suntem făcuți să creăm. Ne simțim utili atunci când o facem. Prin procesul creației ne eliberăm. Ne reinventăm viețile, spunem povești noi, reconstruim comunități. Ne revendicăm stima de sine, muza proprie și speranța atunci când creăm”.

Creativitatea presupune un mod de gândire pro-schimbare sau, cel puțin, unul care acceptă asumarea unor riscuri. 

Mulți sunt descurajați de riscuri: e mult mai ușor și mai confortabil pentru ei să stea și să lucreze în locul călduț și sigur pe care îl cunosc deja. Însă acesta este amănuntul care face distincția între mințile creative remarcabile și ceilalți. 

În timp ce ceilalți așteaptă momentul perfect ca să treacă la acțiune, persoanele care acceptă provocările și riscul experimentează deja noi idei, făcând și învățând din greșeli, îmbunătățind lucrurile la care deja lucrează, forțând limitele.

Să-ți asumi riscuri este o condiție majoră a creativității. Oamenii creativi nu doar că adoră să facă lucruri noi, ci chiar caută oportunități de a face chestii care nu sunt tocmai confortabile, tocmai pentru că îi fac să se simtă vii. Sunt suficient de flexibili să se miște odată cu valul și să dea astfel tonul pentru idei chiar și mai bune. 

Ca orice altceva la care vrei să fii mai bun, să devii o persoană care-și asumă riscuri necesită mult antrenament. Trebuie să-ți expui ideile proprii neîncetat și, în cele din urmă, te vei simți confortabil să le accepți și pe altele. E ca și când te-ai urca pe o scenă. Poți scăpa și de cel mai îngrozitor trac dacă stai suficient de mult în lumina reflectoarelor. 

Oamenii creativi sunt flexibili din punct de vedere mental.

Oamenii creativi sunt dornici să se schimbe dacă asta îi va face să creeze o artă superioară. Preferă să fie cu un pas înaintea schimbării inevitabile și iminente. Pot să ajungă își depășească limitele atunci când e necesar și pot reveni rapid la reperele inițiale și la disciplină atunci când e nevoie. Nu se tem să-și întindă aripile în afara domeniului lor. Ca să supraviețuiască într-un mediu care se schimbă rapid, unul care-i pune mereu în gardă și îi stimulează, gândirea flexibilă e esențială pentru ei. 

„Gândirea flexibilă este acel lucru de care ai nevoie atunci când circumstanțele se schimbă și tu te confrunți cu niște lucruri noi. Nu este despre cum urmezi regulile”, explică Leonard Mlodinow, fizician teoretician, autor al Elastic: Flexible Thinking in a Time of Change.

Ca să-ți dezvolți o minte agilă, încearcă mereu să privești totul din mai multe perspective. Mlodinow sugerează să-ți faci loc în program pentru „visatul cu ochii deschiși”, să discuți cu oamenii din afara domeniului tău de activitate, să încerci să înțeleg și să admiri creațiile artistice din afara zonei tale de confort sau să asculți cu maximum interes acele idei cu care în mod normal nu ești de acord, înainte să le respingi. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Gânditorii creativi abordează viața cu o insațiabilă curiozitate. 

Ei își mențin mereu un apetit sănătos pentru experiențe noi. Leonardo Da Vinci a avut, pe parcursul vieții lui, o curiozitate pasională. Mintea sa a scormonit încontinuu artele, știința, ingineria, științele umaniste. 

În cartea sa, Leonardo Da Vinci: The Biography, Walter Isaacson spune că Da Vinci „era mai interesat să caute și să descopere lucruri noi decât să facă publice descoperirile sale”. Să fie interesat de toate lucrurile din jur și curios de dragul curiozității – nu pentru că informațiile foloseau sau nu la ceva – aceasta era abordarea lui Leonardo. Observațiile sale și credința că „toate lucrurile au legătură” au stat la baza majorității lucrărilor sale. Să faci legături între lucruri care par neimportante la prima vedere este probabil cea mai de preț abilitate creativă pe care o poți stăpâni.  

O minte curioasă poate face relaționări mai rapide și poate găsi conexiuni mai bune. Păstrează-ți mintea deschisă și fii dornic să înveți, să uiți și să înveți din nou: așa vei reuși să găsești răspunsurile pe care le cauți. 

Gânditorii creativi cu adevărat remarcabili nu presupun nimic, ci pun la îndoială și ceea ce este evident.

Acumularea de cunoștințe și învățarea își trag energia din întrebări. Ideile geniale apar dintr-o întrebare mai bună. La fel ca oamenii de știință moderni, oamenii creativi remarcabili nu se tem să-și pună la îndoială și să-și revizuiască modelele, ideile și conceptele atunci când dau peste niște observații pertinente sau peste amănunte utile. Ei sunt mai interesați de procesul de explorare decât de rezultatul final al muncii. 

Dacă îți dorești o mai bună abordare a acestei metode și vrei să strângi informații esențiale, atunci apelează la întrebări. Să pui întrebări e ca și cum ai respira: e ceva care pare atât de comun, de instinctiv, încât nu punem mare preț pe asta. Însă există multe lucruri pe care le putem învăța despre cum putem să punem o întrebare și cum s-o facem astfel încât să găsim răspunsul pe care îl căutăm. 

Să-ți asumi riscuri e imperios necesar în orice proces creativ. Riscurile forțează limitele și o fac în schimbul unui plus de creativitate. Ca orice altă abilitate care trebuie practicată, creativitatea este o abilitate pe care o înveți și pe care o poți îmbunătăți atunci când ai grijă de ea și o ajuți să se dezvolte. 

Citește și:

Recomandarea Thrive: Creatori în acțiune

Nu e niciodată prea târziu să-ți urmezi chemarea