În următoarele 4 minute vei afla:

– Ce înseamnă atunci când visezi că ești dezbrăcat în public.
– Care este rolul viselor repetitive.


Sunt zile în care anxietatea mea e atât de intensă încât de-abia aștept să adorm ca să mă eliberez de ea. Dar, din nefericire, nici măcar asta nu prea reușesc adeseori, pentru că mă confrunt cu vise anxiogene Printre ele, sunt și câteva care apar recurent: cel în care ajung la aeroport în întârziere și nu am la mine pașaportul și bagajele, cel în care aflu că n-am reușit să termin liceul și trebuie să reiau un semestru (iar apoi uit să mă prezint la examenul de bacalaureat) și cel în care îmi moare un părinte, iar eu nu sunt în stare să aleg un coșciug. Nu am parte decât arareori de visele plăcute despre care îi aud pe alții vorbind și mă trezesc cu aceeași groază cu care m-am dus la culcare, sau chiar mai rău.

Nu sunt singura persoană care are vise anxiogene și se pare că unele ar fi mai frecvente decat altele. Am discutat cu o serie de specialiști din domeniul sănătății mentale pentru a afla ce se petrece în mințile noastre atunci când anxietatea ne invadează visele (sau, mai degrabă, coșmarurile) și care ar fi semnificația unora dintre cele mai frecvente vise încărcate de anxietate.

De ce avem vise anxiogene?

Creierul uman face niște lucruri foarte interesante atunci când dormim și suntem construiți în așa fel încât să uităm adesea conținutul visului, a dezvăluit Dr. Alex Dimitriu, psihiatru, expert în medicina somnului și fondatorul Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine. Deci, ce se petrece, de fapt, în mințile noastre când dormim? Multe lucruri, susține Dimitriu: amintirile trec printr-un proces de sortare și stocare, se eliberează spațiu necesar învățării, rezolvăm probleme și facem conexiuni care rezultă în ”revelații”, iar întregul nostru creier primește o ”curățare în profunzime” din partea sistemului glimfatic, pentru ca acest organ, cel mai ”solicitat” dintre toate, să se pună în ordine.

”Atunci când ne amintim un vis este pentru că, în acel moment, creierul nostru lucra ori rezolva probleme”, explică acesta. ”Când visăm situații care ne provoacă frică este pentru că, în acel moment, creierul nostru încearcă să rezolve o situație care ne tulbură în mod conștient sau inconștient.”

Adică, dacă îți faci griji în legătură cu o prezentare pe care urmează să o susții, probabil că te vei visa în respectiva situație, nu-i așa? ”Nu e întru totul așa”, răspunde Dimitriu. ”Stresul se poate manifesta în multe moduri, iar ceea ce visăm nu este întotdeauna legat de situațiile care ne tulbură. În loc să visăm întocmai situația care ne preocupă, visăm o situație sau o problemă deranjantă, care nu e întotdeauna legată de ceea ce trăim în timpul zilei”, adaugă el. 

Dar sunt și vești bune: ”Deoarece creierul explorează aceste conexiuni ”îndepărtate” în timp de dormim și visăm, se întâmplă, uneori, să dea peste câte o situație pur și simplu accidental și atunci se apucă de treabă ca s-o rezolve”, mai adaugă Dimitriu. Chiar dacă nu e așa de fiecare dată, e plăcut să știi că, la un moment dat, chiar s-ar putea întâmpla. Acum, să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai comune vise anxiogene pentru a afla motivul pentru care atât de mulți oameni le experimentează.

Te visezi căzând

Visele despre cădere sunt unele dintre cele mai comune vise anxiogene, afirmă Dr. Arooj Najmussaqid, psiholog clinician. Fie că te visezi căzând de pe o clădire, din cer, în gol, ori în vreun loc necunoscut, visul acesta traduce sentimentele negative sau teama pe care o simți în legătură cu ceva ce s-ar putea întâmpla, a mai spus ea. Acest vis mai poate să însemne și că ești preocupat de o anumită situație din viața ta, cum ar fi încheierea unei relații, o prezentare, un examen sau o evaluare. După părerea psihologului Najmussaqib, sursa acestui vis este sentimentul de lipsă de control asupra unui context.

Visezi că pierzi ceva

Visele în care pierzi ceva, ori ți se fură ceva (mai ales mașina), mai spune Najmussaqib, ar putea simboliza o lipsă de motivație. Psihologul susține că în acest caz, mașina e cheia descifrării visului, pentru că ea semnifică ”pornirea”, iar a-ți pierde această ”pornire” poate fi foarte stresant.  

Visezi dezastre naturale

Atunci când în vis îți apar uragane, tornade, viscol, tsunami-uri, cutremure, incendii de vegetație sau alt soi de dezastre naturale, Najmussaqib susține că visul anxiogen îți semnalează că te simți copleșit de ceva în timpul zilei. Din păcate, aceste vise nu oferă indicii suplimentare, așa că trebuie să descifrezi singur ce anume te preocupă și să încerci să rezolvi acea problemă. Najmussaqib propune o serie de posibilități, printre care începerea unui nou job, pierderea locului de muncă, moartea unui apropiat, divorțul, teama de o decizie pe care trebuie să o iei.

Dr. Deidra A.Sorrell, consilier cu drept de liberă-practică în Maryland și Washington D.C. și fondatoarea centrului Synergy Wellness Therapeutic Services, este de aceeași părere. Ea ne-a povestit despre un prieten de-al său, care, de curând, s-a visat în mijlocul unui tsunami. ”În urma tsunamiului, el era singurul supraviețuitor rămas într-o barcă mare de pescuit.” Acest vis poate fi interpretat drept teama că viața sa ar putea fi răvășită de un eveniment ”furtunos” și că nu va avea pe nimeni alături să-l susțină la final. Cu toate că în viața lui nu se întâmplau evenimente marcante, trăia cu teama ”bulgărelui de sare””, mai spune ea. 

Mai târziu, s-a dovedit că această persoană era într-o relație cu o persoană în care nu prea reușea să aibă încredere. Tocmai de aceea, Sorrell susține că acest vis exprimă teama inconștientă că partenera sa l-ar putea trăda și că ar rămâne să facă față unei singurătăți neconsolabile. 

Visezi că ești dezbrăcat în public

Să te trezești dezbrăcat într-un context în care asta e ceva deplasat e un alt tip de vis anxiogen frecvent întâlnit, dar și material bun de comedie. Najmussaqib ne spune că atunci când te visezi dezbrăcat este pentru că te simți expus pe un palier al existenței tale. Ar mai putea însemna și că te simți jenat de ceva, sau că ai sentimentul că nu poți ascunde nimic despre tine însuți – nici măcar trăsăturile tale cele mai urâte. “Visul acesta ar putea traduce rușinea și teama de a fi expus”, a mai adăugat ea. 

Visezi că ești urmărit

Unii oameni visează adesea că sunt urmăriți. Partea stranie e că, în unele dintre aceste vise, nu poți vedea cine te urmărește, afirmă Najmussaqib, ai doar sentimentul că ești urmărit. Psihologul susține că, cel mai adesea, visele de acest fel înseamnă că fugi de ceva din viața ta, o persoană, o decizie sau un loc. ”Oricare ar fi acel lucru, până când nu vei înceta să mai fugi de el în viața de zi cu zi, probabil că te va urmări și în somn.”, a adăgat ea. 

Visezi că pierzi un mijloc de transport

Am descoperit, astfel, că nu sunt singura care visează frecvent că pierde avionul, autobuzul sau trenul. Najmussaqib spune că acest vis traduce teama de a rata un termen-limită. ”Ești o persoană ocupată și asta se vede și în lumea viselor tale”, a explicat ea. ”Aceste vise anxiogene te avertizează cu privire la un deadline sau eveniment important din viitorul apropiat, ca nu cumva să-l uiți!”.

Sorrell oferă și aici un exemplu de vis al unei prietene. Aceasta visa adesea că merge cu metroul spre serviciu, dar mereu ajunge târziu din cauza întârzierii trenului. În visele ei, mereu aleargă să-l prindă, însă, în slow motion. Prin urmare, îl pierde și întârzie la lucru. ”Interpretarea acestui vis ține de sentimentul că ești incapabil sau incompetent la locul de muncă,” explică ea. ”Prietena mea chiar mi-a recunoscut că nu se simte pe cât de pregătită ar trebui să fie pentru acest job. Se pare că experimentează ”sindromul impostorului”, cu care se confruntă destul de mulți profesioniști la un moment dat în viețile lor.” Vestea bună este că, în urma înțelegerii acestui vis, prietena sa și-a găsit motivația să creadă în sine-însăși și să se perfecționeze în activitatea sa profesională.

Visezi că mergi cu mașina, însă nu știi încotro 

Acest soi de vis vorbește despre sentimentul că nu ai control asupra propriei vieți, explică Sorrell. De-a lungul ședințelor de terapie, am constatat că un astfel de vis poate primi două tipuri de interpretare. Într-una dintre ele, avem de identificat elementul care pare scăpat de sub control (poate relația, poate job-ul, poate situația financiară). Cealaltă interpretare se îndreaptă mai degrabă către sfera spirituală. Sorrell obișnuiește să-și întrebe clienții cine conduce mașina, pentru a contextualiza mai bine visul. ”Unii dintre clienții mei mai evoluați spiritual se liniștesc spunând că însuși Dumnezeu conduce acea mașină”, a observat ea. ”În acele ședințe, ne concentrăm asupra voinței lui Dumnezeu și încercăm să înțelegem unde ar vrea să îi ducă.” Totuși, pentru foarte mulți oameni, destinația misterioasă a mașinii care îi poartă prin vis își găsește ecou în anxietatea experimentată pe timpul zilei. 

Citește și:

Știința viselor

Știința din spatele modului în care visele te ajută când ești treaz

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    doctor în știință, bioeticiană și scriitoare

    Dr. Elizabeth Yuko este bioeticiană și scriitoare, fiind specializată în sănătate și în intersecția bioeticii cu cultura pop. Anterior, a ocupat postul de editor de sănătate și sex la SheKnows. Este profesor adjunct de etică la Fordham University și a scris pentru publicații online și print precum The New York TimesThe Washington PostThe AtlanticRolling StoneSalon and Playboy, și a ținut un TEDX talk despre The Golden Girls și bioetică.