În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este emoția care stă la baza tuturor dorințelor.
– De ce contează cum te raportezi la propriile vise.


Zilnic ne confruntăm cu dorințe, una mai puternică decât cealaltă: dorința de a fi fericiți, de a avea un partener, de a câstiga o suma de bani, de avea o anumită mașină etc. Și cu cât ne dorim mai mult ceva, cu atât devenim mai nefericiți, pentru că toată atenția noastră se îndreaptă către ceea ce credem că ne lipsește.

Atunci când crezi cu putere despre tine că ai nevoie de ceva este ca și cum ai spune singur despre tine însuți că ești o ființă limitată. Asta este ceea ce se întâmplă, de fapt, atunci când ești măcinat de dorințe.

Pentru că orice dorință ia naștere dintr-o senzație de lipsă, iar în urma sentimentului persistent de gol interior, apare și acea nevoie arzătoare de a umple acest gol. Iar această suferință interioară e interpretată ca o nevoie pe care o numim deseori, poate inconștient, dorință.

Dorința ne umple mintea de gânduri, gândurile ne conturează acțiunile, iar atunci când demersurile noastre nu duc la atingerea dorinței, aceasta devine și mai arzătoare, pentru că sentimentul de lipsă și nevoie este aplificat. Astfel, totul se transformă într-un ciclu fără sfârșit, cu satisfacții finale care devin din ce în ce mai greu de atins. 

Cu siguranță îți sunt cunoscute sentimentul și situația în care, cu cât îți dorești mai mult să obții ceva, indiferent ce cale ai urma, simți că te îndepărtezi mai mult de atingerea acelui obiectiv.

De ce apar dorințele?

Orice gând care ocupă mintea în prezent izvorăște din ceva ce s-a petrecut în trecut, poate e vorba de cel personal, dar poate fi și cel familial, social, cultural.

Toate sentimentele și emoțiile pe care le experimentăm în prezent sunt o consecință a trecutului, la fel și dorințele. Deci toate gândurile noastre și tot ceea ce experimentăm se naște din ceva ce s-a petrecut deja, acum luni, ani de zile sau poate fi influențat chiar și de evenimente prin care au trecut strămoșii tăi. Dacă te analizezi atent, poți descoperi că aceste dorințe nici măcar nu-ți aparțin.

Așadar, poate că dorința ta de a fi cel mai bun în domeniul în care profesezi să nu fie dorința ta, ci bunicul tău să fi avut sentimentul că n-a reușit să facă atât de mult pe cât și-ar dorit. Din iubire și loilalitate, vei prelua dorința acestuia și o vei internaliza, ajungând să crezi că este, de fapt, a ta. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum să ne raportăm la dorințe?

Deși pare contraintuitiv, pentru a trece mai departe de stadiul de obiectiv și a avea cu adevărat ceea ce-ți dorești, primul pas e să te eliberezi de dorințe, pentru că ele te macină, îți consumă energia și blochează emoția recunoștinței

Cu cât ne eliberăm de dorință, cu atât instalăm mai mult sentimentul interior că deținem deja totul și acceptarea a tot ceea ce avem și trăim în prezent.

Așadar, atunci când ai o dorință arzătoare sau mintea ta caută inconștient cu disperare soluții pentru umplerea golului interior, răspunde-ți la următoare întrebări:

Ce îmi doresc cu adevărat în acest moment?

Fiecare dorință umană are la bază 3 nevoi. 

  • nevoia de securitate;
  • nevoia de aprobare;
  • nevoia de control.

Data viitoare când tanjești, spre exemplu, dupa un partener care sa te facă fericită, întreabă-te care este, de fapt, dorința ta. Vei descoperi că nu-ți dorești neapărat partenerul ca entitate, ci poate ai nevoie de siguranța și de validarea pe care acesta ar putea să ți le ofere.

Aș putea să accept că am această dorință puternică?

Atunci când încercăm să ignorăm ceva, acel lucru va persista și va deveni și mai mare. Iar dacă refuzi să accepți că ai o dorință, practic refuzi și să conștientizezi faptul că există un gol și o nevoie interioară. Dorința poate reprezenta un mesaj al inconștientului. Dacă refuzi să primești și să vezi acest mesaj, o parte din inconștient va încerca și mai puternic să semnaleze acel gol interior. 

Așadar, primul pas spre eliberarea dorințelor este acceptarea lor, acceptarea ca fiind doar un mesaj pe care-l primim din interior, de la o parte din ființa noastră care are nevoie să fie văzută.

Aș putea să iau decizia să renunț la dorință ca să am cu adevărat ceea ce imi doresc?

Dorința reprezintă lipsă. Acesta este modul în care operează dorințele. Pentru a avea o dorință e necesar ca, mai întâi, să ne conturăm o lipsă, pentru că nu poți să-ți dorești ceva ce deții deja, ci tânjești la ceea ce crezi că-ți lipsește. 

Obișnuim să asociem bucuria sau plăcerea lucrurilor din exterior sau persoanelor care ne umplu, chiar și temporar, acel sentiment de gol interior și de lipsă. Astfel, ajungem să atribuim starea de bine acelui lucru care ne eliberează de gândurile obsesive care ne blochează esența interioară. 

Dar, tocmai din acest motiv, niciodată nu vom fi fericiți atunci când suntem mânați de dorințe și așteptăm resurse din exterior pentru a obține sentimentul de împlinire interioară. Dorințele nu vor fi niciodată pe deplin satisfăcute sau, chiar dacă se va întâmpla, va fi o fericire efemeră, pentru că adevărata bucurie nu se află în lucruri sau persoane din exterior, ci în interiorul tău. 

Singura cale posibilă pentru a avea cu adevărat tot ceea ce-ți dorești este să renunți la dorințe și să-ți accesezi Sinele: esența ta, care are deja toate resursele pe care le cauți zilnic în exterior.

Citește și:

Cum îți modelează proiectele personalitatea

Cum să-ți atingi obiectivele în 5 pași simpli

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro