În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum pot înțelege tinerii valoarea banilor.
– De ce monitorizarea cheltuielilor este primul pas către economisire.


“Habar n-am unde au dispărut banii!” sau “Parcă am buzunarele găurite”. De câte ori ai spus sau ai auzit aceste afirmații, sau altele de acest tip, legate de bani? Traduse, înseamnă că banii au fost cheltuiți rapid și persoanele în cauză nu prea știu pe ce – pe nimicuri sau bunuri/servicii care nu sunt neapărat necesare.

Am discutat cu studenții mei anul acesta și anul trecut, am organizat un webinar, cu rolul de a transmite informații importante legate de bani și de a testa interesul acestora pentru educația financiară. Interesul a fost mult mai mare decât mă așteptam, așa că mi-am dat seama că este nevoie de un program coerent și cu informații explicate pe înțelesul lor, și așa am început documentarea, împreună cu Maria Gastaldo – colega coordonatoare a proiectului de educație financiară pentru copii, derulat de Asociația Happy Moms – și două echipe formate din șapte studente, voluntare – Bianca Dedu și Silvia Kosch (specializarea Business Administration), Carmen Mărculescu, Mădălina Ioniță, Angela Kaplina și Melinda Peter (specializarea Management) și Drăgan Elena (SNSPA). Toate animate de dorința de a deprinde abilități noi, dar și de aceea de a contribui la educarea generațiilor viitoare de studenți.

Cât despre sfaturile pe care le dau colegilor lor studenți în domeniul educației financiare?

„Ca un sfat prietenesc, atunci când doriți să achiziționați un bun, gândiți-vă de trei ori înainte de a-l cumpăra, după care stabiliți dacă bunul respectiv este o nevoie care trebuie satisfăcută  sau o dorința care trebuie împlinită”, spune Carmen Mărculescu.

„Lucrul cel mai important pe care l-am făcut din copilărie în privința bugetului meu a fost să economisesc întâi. Acest lucru mi-a permis să evit cheltuielile inutile și să înțeleg valoarea banilor”, spune Angela Kaplina

„Sunt o persoană analitică și rațională, iar consumerismul nu a reprezentat niciodată cheia fericirii mele. Recomandarea mea este ca fiecare să-și monitorizeze propriul buget, fie sub forma unui tabel, fie a unui grafic. În acest mod, poți avea o imagine clară asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor tale și nu vei fi niciodată luat prin surprindere în privința banilor de care dispui”, afirmă Bianca Dedu.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


„Monitorizează-ți cheltuielile și fii conștient unde se duc banii”, spune Silvia Kosch.

Pe măsură ce descoperim noțiuni legate de cheltuieli, venituri, economii, și dezvoltăm și abilități legate de managementul de proiect, timpul agreabil petrecut împreună e propice și aflării motivelor pentru care au ales calea voluntariatului, implicit a recomandării acestei activități altor tineri.

“Recomand tinerilor să se implice în cât mai multe acțiuni de voluntariat, mai ales în domenii iubite de ei”, spune Mădălina Ioniță, iar Melinda Peter completează: “Cel mai important sfat pe care aș putea să-l dau tinerilor de vârsta mea despre voluntariat este faptul că este o experiență pe care nu trebuie să o rateze, deoarece  ajută foarte mult mental și emoțional, pot crea noi legături și își pot dezvolta abilitățile de comunicare. “

Ce aș recomanda eu referitor la bugetul personal unui tânăr?

  1. Economisește înainte de a cheltui. Ori de câte ori încasezi un venit (bursă, salariu, bani de buzunar), pune de-o parte un procent anume (recomand între 10% și 30%, dar poate fi și mai mult.
  2. Stabilește ce ai nevoie și ce-și dorești. Dacă într-o diagramă de tip cerc, desenezi felii pentru fiecare dintre nevoile tale (hrană, transport, cazare, utilități), o felie – mică, ce-i drept! – rămâne pentru dorințe. Nu înseamnă să nu te distrezi, ci să aloci un procent pentru relaxare și distracție, din veniturile încasate (un maximum de 10% recomand).
  3. Stabilește o zi, o săptămână sau un weekend fără cheltuieli. E o provocare utilă și care-ți educă și reziliența, dar te și obligă să gândești și creativ pentru a acoperi, totuși, nevoile și dorințele aceleai perioade.
  4. Urmărește lunar bugetul personal. Scrie detaliat, într-un fișier Excell, ce venituri și cheltuieli ai. În acest fel vei vedea clar unde se duc banii – apropo de ce discutam la începutul articolului – și poți opri unele cheltuieli care nu sunt neapărat necesare.
  5. Așteaptă înainte de a cheltui compulsiv. Întreabă-te dacă chiar ai nevoie de acel produs/serviciu. Mai ai încă una, două, trei bucăți? Chiar ai nevoie acum de el? Dacă trece o zi și încă te gândești la achiziție, determină dacă e o nevoie sau o dorință și vezi dacă există bani în buget pentru acel produs/serviciu.

Aș fi tare curioasă să aflu ce recomandări ai oferi tu unui tânăr în domeniul educației financiare?

Citește și:

5 motive ca să-i dai copilului tău o alocație lunară

4 metode prin care să-i familiarizăm pe copii cu banii

Author(s)

  • Dana Lupșa

    antreprenoare, lector la Fundația Calea Victoriei

    Dana Lupșa predă de 18 ani discipline din sfera managementului, antreprenoriatului și comunicării la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor (Universitatea Transilvania din Brașov), are un doctorat în management și două masterate, dintre care unul în domeniul managementului și altul în domeniul imaginii. A format peste 3.500 studenți și oameni de afaceri, a conceput și a implementat campanii de imagine, inclusiv pentru Camera de Comerț și Industrie din Brașov, are propria afacere de doi ani în domeniul comunicării și imaginii, a construit, în șase ani, brand-ul Asociației Happy Moms, care acum funcționează în șase orașe, realizând singură, timp de un an, toate activitățile executive și de management. În prezent, este și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul Cum poţi deveni un manager mai bun.