În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să-ți începi ziua mâncând o broască.
– Cum să cântărești importanța unei sarcini.


“Mănâncă o broască vie la prima oră a dimineții și nimic mai rău nu ți se va mai întâmpla pe parcursul zilei”, spunea Mark Twain.

Celebrul autor de cărți self help și guru de productivitate Brian Tracy a fost inspirat de acest citat atunci când a scris cartea Eat That Frog!: 21 Great Ways to Stop Procrastinating and Get More Done in Less Time, punând astfel bazele uneia dintre cele mai populare tehnici de productivitate. Însă, în timp ce citatul pune accentul pe a scăpa de scenariul “cel mai rău” al unei zile, Tracy l-a adaptat încurajându-ne să ne dedicăm primele ore ale dimineții celor mai importante sarcini, care adeseori sunt și cele mai dificile.

Pentru Brian Tracy, broasca nu este doar o sarcină pe care tinzi să o eviți pentru că ți se pare stufoasă sau îți dă anxietate de performanță, ci este cea care ar putea avea cel mai important impact asupra vieții tale.

Care sunt principiile tehnicii Eat That Frog?

Cartea semnată de Tracy oferă 21 de tips-uri pentru gestionarea timpului și prioritizare, plecând de la premisa că, dacă ești copleșit de sarcini, primul tău instinct ar putea fi să:

A: Amâni lucrurile importante până în ultima secundă și să te supui unui stres groaznic.

B: Prioritizezi sarcinile mici și enervante, doar pentru a-ți mai degreva lista de sarcini. 

Și ambele variante sunt greșite, conform autorului, deoarece îți vei pierde timpul și îți vei irosi capacitatea decizională, în loc să avansezi spre obiectivele tale.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


În schimb, ar trebui:

  • Să-ți conturezi clar obiectivul. Ce-ți dorești cel mai mult să realizezi?
  • Să-ți notezi obiectivul (poate pe o platformă de gestionare a sarcinilor precum Asana sau Monday).
  • Să-ți stabilești un deadline: fără el, ai putea să procrastinezi pentru totdeauna.
  • Să-ți faci o listă cu toți pașii pe care trebui să-i faci în direcția scopului tău.
  • Să-ți organizezi lista respectivă, prioritizând cele mai importante sarcini. Care e prima? Aceea e broasca ta!
  • Să treci la acțiune imediat. Iar dacă ai parte de mai multe broaște într-o zi, începe cu cea mai urâtă!
  • Taie de pe lista ta în fiecare zi câte un pas, indiferent cât de mic, care te aduce mai aproape de îndeplinirea obiectivului. 
  • În mod ideal, vei începe ziua cu el, și astfel, indiferent ce-ți va aduce ziua, lucrul cel mai important a fost făcut.

Conform tehnicii Eat That Frog este esențial să planifici fiecare zi în avans și să lucrezi mereu pe baza unei liste. Începe cu un plan principal, apoi descompune-l în liste lunare detaliate, în liste săptămânale și chiar zilnice.

Beneficiile acestei metode

Care sunt beneficiile “consumului” unei broaște în fiecare dimineață? De obicei, în primele ore ale zilei, bateriile sunt încărcate și suntem mai productivi, drept urmare, îți vei folosi cele mai importante resurse către sarcina care-ți oferă cea mai mare valoare. Deci, trebuie să te întrebi: “care este lucrul cel mai important pentru mine”, apoi să treci la acțiune.

Atunci când pui problema așa, luând în considerare toți factorii, poți descoperi că cel mai important lucru pentru tine este un hobby, precum învățarea unui instrument, un proiect din pasiune sau un obiectiv, cum ar fi să-ți definești mușchii abdominali. Deci nu trebuie neapărat să fie un scop profesional. Însă orice schimbare, evoluție și orice proces de învățare cere resurse, prin urmare concentrează-te pe ce este important pentru tine mai întâi, apoi fii sigur că presiunea obligațiilor își va spune cuvântul și-ți vei duce la capăt toate sarcinile de ordin profesional sau personal pe care te-ai angajat să le îndeplinești.

De asemenea, atunci când prioritizezi și nu ești sigur dacă un lucru merită efortul, Tracy ne sugerează să cântărim consecințele ignorării acelui task. Pentru că toate sarcinile pot fi încadrate după criteriul ABCDE: 

A: O sarcină pe care trebuie să o îndeplinești, altfel te vei confrunta cu consecințe grave. 

B: O sarcină pe care ar trebui să o îndeplinești, dar ignorarea ei are consecințe rezonabile. E posibil ca cineva să se simtă lezat, spre exemplu, însă nu e la fel de importantă precum o sarcină de tip A.

C: Ceva pentru care ar fi drăguț dacă ți-ai găsi timp, însă nu există consecințe dacă nu o duci la capăt.

D: O sarcină pe care o poți delega altcuiva, obținând mai mult timp liber.

E: Ceva ce poți ignora cu desăvârșire, fără să se pună problema de consecințe. 

Prioritizând conform acestor criterii, este ușor să diferențiezi lucrurile urgente de cele cu adevărat importante și valoroase. Cu toții avem doar 24 de ore pe zi și este păcat să ne pierdem timpul cu lucruri care nu contează, în panorama vieții noastre. Privind lucrurile așa, devine mai ușor să spui „nu” lucrurilor care ar putea părea presante, dar care de fapt n-au nici o importanță.

Eat the frog nu este o metaforă plăcută (deși broaștele sunt considerate comestibile) și e foarte ușor să interpretezi greșit semnificația oferită de Brian Tracy, pentru că poate părea că ne încurajează să ne începem ziua cu lucrurile enervante (care ne pot strica ziua). Însă autorul își clarifică intenția: “Prioritizează lucrurile pe care nu-ți dorești neapărat să le faci, dar care-ți oferă beneficii pe termen lung”, iar asta poate însemna să mănânci acea salată, să-ți faci acea programare la medic sau să faci jumătate de oră de sport.

Dacă ești genul care procrastinează până-n pânzele albe, nu știi ce să faci mai întâi, nu poți să spui “nu” sau ai nevoie de un plan, tehnica Eat The Frog poate fi soluția. Și, oferindu-ți în mod consecvent timpul și energia de dimineață scopurilor tale, în timp ai putea observa cum viața ți s-a schimbat în bine, zi de zi, pas cu pas.

Citește și:

Tehnica pomodoro, antidotul împotriva procrastinării

Uită de liste: folosește această metodă pentru a fi mai productiv

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.