În următoarele  3 minute vei afla:

– Cum ne ajută expunerea la lumina naturală a soarelui să dormim mai bine.
– De ce n-ar trebui să încerci să compensezi în weekend orele de somn pierdute în timpul săptămânii. 


Înțelegem acum că somnul este vital, că ne îmbunătățește fiecare palier al vieții, de la abilitatea de a rezolva problemele, la viața romantică. Și mai știm că fără el ne prăbușim, fiind mai predispuși la boală și la pierderea productivității la locul de muncă – costul oboselii la o companie din clasamentul Fortune 500 este estimat la 1,5 milioane de dolari pe săptămână. 

Fundația Națională a Somnului din Statele Unite spune că una dintre cele mai bune căi pentru a obține o odihnă mai bună este respectarea unui program constant de somn. Acest lucru pare simplu. Dar ce se întâmplă atunci când rutina de somn se dă peste cap? Poate că ești obligat să mergi în tura de dimineață la serviciu sau în cea de noapte, sau poate că noul program de școală al copilului tău începe cu 45 de minute mai devreme decât cel anterior. Schimbarea este inevitabilă, dar ceea ce trebuie să rămână neschimbată este calitatea somnului pe care-l avem în fiecare noapte. Experții explică cum te poți pregăti cel mai bine pentru o schimbare în ceea ce privește momentul trezirii și cum poți să-ți protejezi somnul. 

Reglează-ți noul program înainte de a avea, de fapt, nevoie să o faci

Corpurile noastre se adaptează cel mai bine la schimbări la intervale mici, așa că cel mai înțelept ar fi să-ți reajustezi ciclul de somn înainte de orice schimbare. Wendy Troxel, doctor în științe, cercetător senior în comportamentul uman la RAND Corporation, o companie care face cercetări despre somn, sugerează că trebuie să ne culcăm mai devreme cu o oră înainte de fiecare schimbare. Este foarte important, mai ales atunci când anticipezi o schimbare majoră, cum ar fi schimbarea unei ture de zi cu o tură de noapte la locul de muncă. În plus, Troxel spune că poate fi benefic să iei masa la ore armonizate cu viitorul orar de lucru. 

Ferește-te de stimulente 

Amy Wolfson, profesor dr. în psihologie la Loyola University, spune că ar trebui să ne ferim de lucrurile și substanțele care au menirea să ne țină treji, cum ar cafeina. Mulți dintre noi sunt tentați să bea o ceașcă de cafea după-amiaza, mai ales dacă se simt letargici, dar acest lucru ne poate crea mai multe probleme mai târziu, mai ales dacă trebuie să ne adaptăm la o nouă rutină de somn. Și de somnifere trebuie să ne ținem departe: acest lucru poate fi un ”dezastru total”, potrivit lui Meir Kryger, doctor în medicină, profesor de medicină la Yale University și autor al cărții Mystery of Sleep


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Absoarbe lumina 

Factorii externi – precum lumina și întunericul – ne influențează fiziologia perioadelor de somn, cum ar fi momentul când suntem ”pregătiți” să ne culcăm și acela când suntem ”pregătiți” să ne trezim. Dacă intenționăm să ne pregătim pentru un moment diferit de trezire, acest lucru ne ajută să ne reglăm ceasul biologic. Expunerea la lumina naturală a soarelui este o metodă foarte bună de a face acest lucru, spune Jerome Siegel, profesor dr. de prihiatrie la UCLA. 

Dar, dacă nu ești în stare să deschizi obloanele și să experimentezi căldura soarelui, expunerea la lumina artificială este de asemenea eficientă – mai ales dacă trebuie să muți ora de culcare mai târziu, spune Troxel. Încearcă o lampă solară de acest tip. Aceasta imită efectul luminii soarelui și este folosită pentru a trata o varietate de probleme legate de oboseală, cum ar fi tulburările de ritm circadian, schimbările de fus orar și energie scăzută. 

Fii atent la cât de mult dormi în weekend  

Nu vrei să ai o diferență mai mare de 60-90 de minute în ceea ce privește cantitatea de somn din timpul săptămânii și cea din timpul weekendului, spune Wolfson. De exemplu, dacă duminica dormi până la prânz iar lunea încerci să te trezești la ora 6 dimineața, dat fiind programul de școală al copilului tău, acesta spune că va fi mult mai dificil decât dacă ai respecta mai îndeaproape orarul de somn din timpul săptămânii atât sâmbăta, cât și duminica. 

Acordă importanță odihnei 

Cea mai bună pregătire pentru o schimbare a orarului de somn este să te asiguri că, în primul rând, nu ești privat de somn. Așa că evită dispozitivele electronice înainte de culcare: lumina lor albastră ne induce o stare de agitație. În mod similar, ar trebui să evităm activitățile excitante înainte de culcare, de tipul jocurilor video. 

Citește și:

3 sfaturi pentru un somn de calitate de la Arianna Huffington

Privarea de somn, mai periculoasă decât se credea

Author(s)

  • Alexandra Hayes

    reporter multimedia

    Alexandra Hayes este reporter multimedia la Thrive Global. Înainte de a se alătura echipei Thrive era profesoară de lectură în Canarsie, Brooklyn. În timpul liber, îi place să scrie ficțiune, își perfecționează versiunea sa de Bucatini all'Amatriciana și vorbește cu partenerul ei despre totul și nimic. Speră că în curând va avea un bulldog pe nume Rigatoni.