În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt tiparele comportamentale care pot favoriza apariția sindromului de burnout.
– De ce burnout-ul are consecințe pe termen foarte lung, care pot ține toată viața.


Burnout-ul poate fi rezultatul stresului neîncetat, dar nu este același lucru cu stresul prea mare. Stresul, în ansamblu, implică un “prea mult”: prea multe presiuni care necesită prea mult din energia fizică și mentală. Cu toate acestea, oamenii stresați își pot imagina că, dacă pot ține totul sub control, se vor simți mai bine. Nefericirea și detașarea cauzate de burnout pot amenința locul de muncă, relațiile și sănătatea.

În burnout, pe de altă parte, nu este vorba despre un “prea mult”. A fi epuizat înseamnă a te simți golit mental, lipsit de motivație și în incapacitate de îngrijire. Oamenii care se confruntă cu o epuizare ca stare adesea nu văd nicio speranță de schimbare pozitivă în viața lor. Dacă stresul excesiv se simte ca și cum te-ai îneca în responsabilități, burnout-ul este un sentiment de a fi pustiit.

STRESBURNOUT
Caracterizat de o supra-angajareCaracterizat de o lipsă de angajament
Emoții exagerateEmoțiile sunt inhibate
Pierdere de energiePierdere de motivație, idei, speranță
Genereaza anxietateGenerează detasare și depresie
Daunele sunt mai mult fiziceDaunele sunt, cu precădere, emoționale
Poate ucide prematurPoate face ca viața să nu aibă sens
Produce hiperactivitateProduce lipsă de speranță și de ajutor

Epuizarea profesională și depresia pot avea aceleași simptome și chiar sunt strâns legate între ele. Totuși, din motive de utilitate și practicabilitate, Organizația Mondială a Sănătății le consideră diagnostice diferite.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Astfel, burnout-ul este clasificat ca fiind o suferință neclinică, care nu-și are originea în traume timpurii și care n-ar necesita o psihoterapie de termen lung, ci mai degrabă o consiliere psihologică și ajustări în readaptarea stilului de viață, care să echilibreze rolurile din viața persoanei afectate de burnout.

Totuși, din punct de vedere psihologic, burnout-ul nu este o cauză singulară a stresului și a prea multor responsabilități. Mai sunt și alți factori care contribuie la burnout și care țin de stilul de viață și trăsăturile de personalitate. În egală măsură, când evaluăm riscurile de burnout, contează modul în care persoana privește viața, lumea, modul în care-și petrece timpul liber și cum abordează nevoile și cerințele administrative și personale de zi cu zi.

Citește și:

Dependența de muncă poate cauza burnout

Generația atotputernicilor sau generația Burnout